Vakantie Sicilië tips

Op vakantie naar Sicilië? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Sicilië? Met deze tips weet je in no time alles over het Italiaanse eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Sicilië-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Sicilië.

Waar ligt Sicilië?

Vakantie Sicilië tipsSicilië is een van de eilanden die Italië rijk is. Sterker nog; het is – met een oppervlakte van 25.709 km² – niet alleen het grootste eiland van Italië, maar in de hele Middellandse Zee. En dat is dus precies waar het ligt; in de Middellandse Zee.

Om precies te zijn helemaal in het zuiden van Italië. Het land heeft de vorm van de laars en deze laars trapt Sicilië haast weg als een soort voetbal. Het ligt precies aan het puntje van de schoen.

Deze zuidelijke ligging heeft zo zijn voordelen; je kunt er van het voorjaar tot in het najaar genieten van prachtig weer. Daar vertellen we je later in dit artikel meer over.

Ondanks dat het het meest zuidelijke puntje van Italië is, staat je geen lange vlucht te wachten. Je reist vanaf een Nederlandse luchthaven in ca. 3 uur naar Sicilië.

Waar staat Sicilië bekend om?

Wat je – naast dat ultieme Italië-gevoel – mag verwachten van Sicilië? Vooral een enorme veelzijdigheid. Het herbergt enorm veel geschiedenis (in de hoofdstad Palermo, maar ook zeker in Val di Noto), je vindt er prachtige stranden en een groene natuur.

Maar waar de meeste mensen Sicilië van kennen is toch van vulkaan Etna. Het is – met een hoogte van ruim 3.300 meter – de hoogste actieve vulkaan van Europa. En jij kan zomaar aan de rand van deze krater staan tijdens jouw vakantie. Uniek!

Zien & doen op Sicilië: de ultieme tips

Vakantie Sicilië tips: doenDoor de enorme omvang – maximaal 230 km lang en 170 km breed – is het onmogelijk om alles van het eiland in één vakantie te zien. Wat je kan zien, hangt met name af van waar je verblijft. Om toch een paar van de ultieme must-sees uit te lichten, hebben we een klein tips-lijstje voor Sicilië voor je samengesteld:

  • Hierboven stipten we hem al kort aan, de vulkaan Etna. Je vindt deze in het oosten van het eiland en kunt deze bijvoorbeeld bezoeken vanuit de badplaats Taormina. Je kunt zelfstandig reizen tot 2.500 meter en onder leiding zelfs nog hoger. Indrukwekkend om vervolgens aan een van de kraters te staan.
  • De hoofdstad én de culturele schatkist van Sicilië is Palermo. De stad – op ca. een uurtje rijden van de badplaats Cefalù – is een aaneenschakeling van prachtige gebouwen. Een paar voorbeelden hiervan zijn Teatro Massimo, de Kathedraal van Palermo en de Santa Maria dell’Ammiraglio kerk.
  • In het zuidoosten van Sicilië vind je de historische provincie Val di Noto, welke in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een must-see voor cultuurliefhebbers! Hoewel de geschiedenis tientallen eeuwen teruggaat, heeft een aardbeving aan het einde van de 17e eeuw enorm veel verwoest. Dit betekent dat je er nu vooral prachtige gebouwen in barokstijl vindt. Neem vooral een kijkje in Scicli, Modica en Noto.

De beste reistijd voor Sicilië

Wat de beste reistijd is voor Sicilië hangt af van wat voor vakantie je wilt vieren; ga je voor een luiervakantie aan het strand of zwembad, wil je een actieve vakantie of ga je voor het slenteren door smalle straatjes in historische centra? Om te kijken wat bij jou past, zetten we de maanden voor je op een rij.

  • De zomermaanden juli en augustus zijn het warmst op Sicilië. De gemiddelde maximale temperatuur is rond de 30 °C. Maar er kunnen ook flink wat uitschieters zijn richting de 35 of zelfs 40 °C. De ideale tijd voor een ultieme zonvakantie!
  • Wie minder uitschieters wil en beter gedijt bij een paar graden koeler kan beter in juni of september afreizen naar het eiland. Geen extreme hitte, wel op-en-top zomers!
  • Wil je de drukte vermijden, maar wil je wel kunnen rekenen op temperaturen van rond de 20 °C? Ga dan voor de maanden april, mei en oktober. De overige maanden van het jaar zakt het kwik onder de 20 °C.

De leukste accommodaties op Sicilië

Vakantie Sicilië tips; hotelsOp Sicilië vind je een mix van klassieke accommodaties, luxe resorts en moderne hotels. Wat onze favorieten zijn? We zetten ze voor je op een rij.

  • Wil je graag in het zuiden verblijven om Val di Noto te ontdekken? Dan tippen we Kamena Residence in Marina di Ragusa. Het strand ligt op loopafstand, je kunt er rekenen op een riant zwembad en de appartementen zijn van alle gemakken voorzien.
  • Kleinschalig? Dan tippen we Agriturismo Vecchia Masseria. Dit authentieke (maar luxe) complex kijkt uit op de Siciliaanse bergen, wordt omringd door bossen en beschikt over o.a. een buitenbad, restaurant met traditionele keuken en een jacuzzi.
  • In de oudste badplaats van Sicilië, Taormina, vind je een geliefde accommodatie onder onze reizigers; Splendid hotel Taormina. Spendeer je welverdiende vakantie bij het zwembad van het hotel, aan het strand of verken het stadje en de omgeving. ’s Avonds strijk je bij het hotel neer voor een op-en-top Italiaanse maaltijd.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Vervoer op Sicilië

Om veel van Sicilië in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Hoewel je nooit vanaf één plek het hele eiland kunt ontdekken, heb je zo wel de mogelijkheid om de regio waar je verblijft van binnen en van buiten te leren kennen. Een auto huren kan bij ons eenvoudig tijdens boeking, maar ook nog daarna.

Meer informatie over autohuur op Sicilië

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo is een dagtour naar de Etna een absolute must-do en ontdek je Palermo bij voorkeur met een gids tijdens een wandeltocht. En een zonvakantie is uiteraard niet compleet zonder boottocht!

Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies op Sicilië. Boek jouw excursie vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!

Meer tips voor een vakantie op Sicilië

Tot slot; nog een aantal extra Sicilië-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Heb je geen idee waar je kan en wil verblijven op Sicilië? Wij hebben de leukste badplaatsen voor je op een rij gezet.
  • Ben jij dé ultieme zonaanbieder? Check dan vooral ook even de mooiste stranden van Sicilië.
  • Italië staat bekend om haar fijne keuken. Hier geniet je ook zeker van tijdens een vakantie op Sicilië. In de meeste restaurants wordt gewerkt met lokale producten en vis, venkel, amandelen en kappertjes zijn veelgebruikte ingrediënten.

Zie jij door onze tips een Sicilië-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *