Vakantie Kaapverdië tips

Op vakantie naar Kaapverdië? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar Kaapverdië? Met deze tips weet je in no time alles over de Afrikaanse eilandengroep. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Kaapverdië-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie in Kaapverdië.

Waar ligt Kaapverdië?

Scroll op de wereldkaart direct door naar Afrika. Kaapverdië, een archipel die bestaat uit tien eilanden, ligt namelijk voor de kust van Senegal, op ruim 4.600 km afstand van Nederland.

Dat betekent ook dat je wel even in het vliegtuig zit; wie naar de populaire eilanden Boa Vista of Sal vliegt, moet – bij een rechtstreekse vlucht – rekenen op ca. 6-7 uur aan boord.

Voor die lange vlucht krijg je wel wat terug; een hoge mate van zongarantie sowieso. Want in welke maand je ook gaat, de maximum temperatuur zakt nooit onder de 24 °C. En dat betekent dat je hier zelfs in de winter goed kunt vertoeven. Daarover later in dit artikel meer.

Waar staat Kaapverdië bekend om?

Aan Kaapverdië hangt een imago dat in onze ogen niet helemaal terecht is. Welk imago? Van een land dat alleen interessant is als je maximaal zon wil. En waar weinig te doen is; het is vooral een dor landschap.

Dat Kaapverdië maximale zongarantie biedt, is correct. En dat het (woestijn)landschap soms droog en daardoor wat eentonig is, klopt ook. Maar dat zijn slechts twee aspecten van de Kaapverdische eilanden. Daarmee heb je niet de charme van de eilandengroep te pakken.

Wat dan wél de charme is? Sowieso de gastvrije bevolking, die maar al te graag een praatje met je maakt. Elk eiland heeft daarnaast zijn eigen toegevoegde waarde.

Op Boa Vista vind je prachtige stranden en het is een walhalla voor watersporters. Sal is kleurrijker dan je zou verwachten van Kaapverdië; met helderblauw water, street art in de hoofdstad en kleurrijke huisjes in diverse dorpjes.

Om maar enkele voorbeelden te noemen… De rest laten we je – aan de hand van deze tips – graag ontdekken tijdens een vakantie in Kaapverdië.

Zelf ontdekken waar Kaapverdië nog meer bekend om staat?Bekijk ons aanbod

Vakantie Kaapverdië tips

Is Kaapverdië duur?

De prijzen verschillen per eiland; Boa Vista en Sal zijn populair onder toeristen en daardoor ook wel duurder dan de andere landen. Maar… het prijsniveau ligt hier nog altijd lager dan in Nederland. Een biertje kost je maximaal € 2,50 (en als je geluk hebt nog geen € 1,50) en een dagschotel eet je voor € 6,-.

Het is overigens misschien niet zo goedkoop als je zou verwachten van een Afrikaans land, maar dit komt doordat alles geïmporteerd en naar de eilanden toegevlogen moet worden. De prijzen van lokale producten liggen wel gelijk aan het prijsniveau van andere Afrikaanse landen.

Zien & doen in Kaapverdië: de ultieme tips

Kaapverdië bestaat uit een tiental eilanden en wat je kunt zien & doen hangt af van het eiland waar je verblijft. Eén lijst geven voor jouw vakantie is dus geen optie. We zoomen daarom in op Sal en Boa Vista, de populairste eilanden onder Nederlandse toeristen. Met deze tips krijg je in elk geval een eerste indruk van de mogelijkheden.

Voor Sal geven we graag de volgende tips:

  • We raden je aan een eilandtour te boeken; het wordt een lange dag, maar het is zó de moeite waard. Een lokale gids neemt je dan mee langs alle hoogtepunten van het eiland, waaronder het Blauwe Oog, Shark Bay, de hoofdstad Espargos, het stadje Palmeira en het zoutmeer Pedro de Lume.
  • Veel hotels bevinden zich in de omgeving van Santa Maria. Het hoogtepunt van dit plaatsje is de pier. Hier leggen ‘s ochtends vissersbootjes aan om hun dagvangst aan wal te brengen. De vers gevangen vis wordt voor je ogen ontleed en schoongemaakt. Een bijzonder schouwspel. Voor mensen met een zwakke maag; dankzij de wind die continu waait heb je amper last van vervelende geurtjes.
  • Een eiland betekent… veel water! Maak dus zeker een boottocht voor het ultieme eilandgevoel. Vanaf het water heb je een geweldig uitzicht over het eiland. Zo kun je – afhankelijk van waar je opstapt – o.a. de Leeuwenberg spotten. En wat dacht je van een verfrissende duik in zee?

Wat je nog meer kunt doen op Sal? Lees verder!
Vakantie Kaapverdië tips - Zien & doen

Ga je op vakantie naar Boa Vista? Check dan deze tips voor jouw vakantie in Kaapverdië:

  • Boa Vista is het meest woestijnachtige eiland van Kaapverdië. We tippen daarom een dagje met een 4×4 of quad door de enorme ‘bakken’ met zand. En als je het ons vraagt; doe een sunset tour voor het mooiste licht!
  • Neem een kijkje in de hoofdstad Sal Rei, in het noorden van Boa Vista. In deze praktische enige noemenswaardige stad van het eiland heerst een relaxte vibe. Met dank aan spelende kinderen op het strand, locals die kopjes koffie met elkaar drinken en vissers die hun verse vangst op straat schoonmaken, krijg je een mooi inkijkje in het lokale leven.
  • Boa Vista is ruim 3x zo groot als Sal. In een dag het hele eiland zien, is geen optie. Maar er worden wel eilandtours specifiek voor het noorden of zuiden aangeboden. In het noorden staat alles in het teken van kleurrijke dorpjes, prachtige valleien én de hoogste berg van het eiland. In het zuiden spot je diverse dorpjes, maak je kennis met natuurgebied Deserto de Viana en maak je een tour langs de mooiste stranden van het eiland.

De beste reistijd voor Kaapverdië

Kaapverdië is een all year round bestemming en dat komt met name door de ligging nabij de evenaar. De maximale temperatuur is er geen één maand onder de 24 °C en de gemiddelde watertemperatuur zakt hier ook niet onder.

Hoewel de zonnigste maanden april en mei zijn, zijn de wintermaanden het meest populair om naar Kaapverdië te reizen. Als het in Nederland koud is, is dit – zeker als je het vergelijkt met bijv. de Nederlandse Antillen – een betaalbare getaway om nog even wat zonnestralen te pakken. Een fijne bijkomstigheid van de wintermaanden is dat er nauwelijks regen valt.

Wie naar Kaapverdië afreist in de maanden juni t/m oktober kan namelijk wel rekenen op wat (mot)regenbuitjes, in het bijzonder in september. Wat overigens ook weer geen ramp is; deze maanden zijn het warmst en soms is een beetje verkoeling zo slecht nog niet.

In december en maart is het warm en zonnig, maar wil het nog wel eens voorkomen dat de zon verborgen is achter de stofwolken die worden veroorzaakt door de Harmattanwind.

De leukste hotels in Kaapverdië

Kaapverdië is geen Spanje of Griekenland als je kijkt naar de keuze die je hebt qua hotels en appartementencomplexen. Maar…. We hebben wel heel leuke accommodaties voor je in huis. We pikten er speciaal voor jou een aantal favorieten van onze vakantiegangers uit:

  • Eén van de meest geboekte hotels op Sal is Riu Funana en dat is niet zonder reden. Het hotel ligt direct aan het strand, je kunt er o.b.v. all inclusive verblijven en je hebt de keuze uit meerdere zwembaden en restaurants. Faciliteiten voor jong & oud? Ook geen gebrek aan!
  • Liever kleinschalig verblijven? Op Boa Vista tippen we Ouril Hotel Agueda. Vanuit dit pareltje heb je een prachtig zicht over zee en je maakt er in het restaurant kennis met lokale specialiteiten. Op het dakterras vind je een whirlpool. Ondergaande zon erbij & het vakantiegevoel is compleet!
  • Voor een familievakantie tippen we Sol Dunas Resort. Dit luxe hotel op Sal biedt meerdere zwembaden, kinder-, wellness- en sportfaciliteiten en restaurants. Het hotel ligt op loopafstand van het strand en om het feest compleet te maken, kun je er verblijven o.b.v. all inclusive.
  • Riu Palace Santa Maria, wat ons betreft een van de mooiste hotels in Kaapverdië, ademt luxe. Het dankt haar vijf sterren o.a. aan het privéstrand, de vier restaurants en het wellnesscentrum. En laten we de vriendelijke medewerkers niet vergeten!
  • De hele vakantie op een bedje liggen niets voor jou? Bij het hippe Robinson Club Cabo Verde is er zoveel te beleven dat je er bijna naar gaat verlangen. Gelukkig zijn er genoeg loungehoekjes om even bij te komen. In alle rust, want dit hotel is adults only.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past:

Vakantie Kaapverdië tips: hotels

Vervoer in Kaapverdië

Kaapverdië kent geen openbaar vervoer zoals wij dat kennen; er rijden enkel minibusjes, die je gewoon kan aanhouden waar en wanneer je wilt. Maar er zijn geen schema’s en het is de vraag wanneer ze vertrekken. Soms blijven ze stil staan als er nog te weinig mensen in zitten. Wat ons betreft niet de meest ontspannen manier.

De meest ontspannen manier in Kaapverdië is door het eiland waar je verblijft door excursies te verkennen. Je gaat volledig georganiseerd op pad en wordt in praktisch alle gevallen opgehaald bij je accommodatie. Compleet ontzorgd!

Als je liever de vrijheid hebt van gaan en staan waar je wilt, is een huurauto een optie. Met onze vaste partner is dit mogelijk voor het eiland Sal. Huur dan wel een 4×4. En als je lokaal een auto huurt, let dan heel goed op de voorwaarden en vooral hoe je verzekerd bent.

Bekijk de excursiemogelijkheden via onze partner GetYourGuide
Lees alles over een auto huren via ons

Korte afstandjes naar bijvoorbeeld een restaurant? Daarvoor rijden er in de grotere plaatsen taxi’s en die zijn meer dan betaalbaar.

Meer tips voor een vakantie op Kaapverdië

Tot slot; nog een aantal extra Kaapverdië-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Hoe zit het met reisdocumenten als je afreist naar Kaapverdië? Kan je er water drinken uit de kraan? Heb je een wereldstekker nodig? We zetten alle praktische informatie voor Kaapverdië voor je op een rij.
  • Hoe tof is het om carnaval te vieren op Kaapverdië? Dit kan in februari op Sao Vicente. De datum verschilt elk jaar, dus zoek dit wel even van tevoren uit.
  • Bijzonder: muggen zijn zeldzaam in Kaapverdië. Een muggenspray hoeft dus niet per definitie in je koffer; je komt er hooguit een verdwaalde mug tegen.

Zie jij door onze tips een vakantie in Kaapverdië helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *