Eilandtour Sal, Kaapverdië

Eilandtour: ontdek het Kaapverdische Sal met een lokale gids

Met een oppervlakte van 216 km² is het Kaapverdische eiland Sal net zo groot als Texel & Ameland samen. Op dit oppervlakte vind je een handjevol bezienswaardigheden die je eenvoudig tijdens een dagtour kunt bezoeken. Doe dit bij voorkeur met een lokale gids; extra leuk!

Eilandtour Sal, Kaapverdië: gids VaniaWij gingen je hierin voor. Toen wij afgelopen november met een flinke groep collega’s op Sal waren, hebben we in kleinere groepjes het eiland ontdekt. Een deel deed dit via een tour van onze partner GetYourGuide. Ik besloot – samen met twee collega’s – een privétour te doen via Paradise Adventures with Gus.

Hoe klein Sal ook is; je vindt er meerdere voetbalteams. Gus is coach van een van deze teams en dus gingen we niet met hem op pad, maar met zijn collega Vania (voor ons V vanaf dat moment). Zij is oorspronkelijk afkomstig van een ander Kaapverdische eiland (Sao Vicente), maar inmiddels helemaal thuis op Sal.

In een 4×4 over het eiland

Hoewel onze tour draaide om de bezienswaardigheden van Sal ontdekken – daarover later meer! – is ons voertuig allereerst een vermelding waard. We werden rondgereden in een stoere, knalrode 4×4. We mochten in de cabine kruipen, maar veel leuker is het om van het landschap te genieten vanaf de ‘laadbak’, waar fijne bankjes in waren gebouwd. Zon op je hoofd, wind door je haren. V-A-K-A-N-T-I-E!

Oké, we kropen ook af en toe in de cabine. Want in de woestijn – met flink wat stof – op zoek naar een fata morgana wil je echt niet in de laadbak zitten. Al kan je je na afloop wel afspoelen bij één van de bezienswaardigheden. Maar daarover hieronder meer.

Waarom je deze eilandtour moet boeken?

Alvast even in het kort, alvorens ik je vertel over onze ervaring, waarom deze eilandtour een must-do is:

  • Wie niet lang op vakantie gaat, kan in een korte tijd veel van het eiland ontdekken
  • Je wordt met een te gekke 4×4 opgehaald bij je hotel
  • Ook al boek je niet – zoals wij – een privétour – je gaat altijd in kleine groepen op pad (maximaal 8 mensen)
  • De lokale gidsen spreken goed Engels, geen taalbarrière

Kleurrijk Sal

We noemden het hierboven al even; Sal is niet extreem groot. Sterker nog; het is een relatief klein eiland. Dat betekent wel dat je met een enkele dagtour enorm veel kunt zien.

Zo starten wij onze dag bij Murdeira Bay, waar V ons een korte uitleg gaf over het eiland terwijl we genoten van zicht op het prachtige water en de bekende Leeuwenberg. Deze heuvel dankt haar naam aan het feit dat het – met een beetje fantasie – lijkt op een liggende leeuw.

Eilandtour Sal, Kaapverdië: EspargosEspargos, de hoofdstad van het eiland, is onze volgende stop. Je vindt hier geen bekende highlights, maar wel enkele prachtige street art kunstwerken. Ook is de lokale markt een aanrader; hier kom je – op doordeweekse dagen – in aanraking met de inwoners van het stadje. Vania nam ons daarnaast mee naar een prachtig uitzichtpunt bij de communicatietoren. Vanaf hier zie je hoe kleurrijk de stad is.

Kleurrijk is ook zonder meer Palmeira, een stadje dat we alle drie al snel geweldig vonden. Met dank aan de pastelkleurige huisjes, mooie schilderingen, lijntjes met was die te drogen hingen, de vriendelijke vissers bij de haven en de locals drinkend bij de kleine bars. Vania laat ons kennismaken met lokale drankjes, maar die zijn – op de vroege ochtend – wel wat too much. Mogen we wat water?

Een flinke dosis natuur op Sal

We laten de stadjes even achter ons en gaan off road onderweg naar de volgende stap; Buracona Bay & het blauwe oog. In deze baai zijn er door het zeewater diverse grotten ontstaan. Als het zonlicht vanaf een bepaalde hoogte schijnt, kleurt de hele grot blauw. Bij ons was dit half; in november staat de zon niet meer hoog genoeg. Maar een fijne plek was het wel. Want je hebt er natuurlijke zwembaden om een verkoelende duik in te nemen.

Die duik wordt wel te niet gedaan als je daarna de stoffige woestijn in gaat. Toch hadden we ook dit deel van de eilandtour niet willen missen; we spotten een heuse fata morgana. En zagen ook nog een paar koeien lopen die verdacht veel leken op de Nederlandse. Waar ze hier van leven, is ons nog altijd een raadsel.

We leerden wel dat ‘koe’ voor Kaapverdianen een raar woord is. Cu of ku betekent in Kaapverdië namelijk kont. Oppassen met dat woord dus!

Eilandtour Sal, Kaapverdië: zoutmeerWe verlaten de woestijn en rijden naar de oostkust van het eiland voor de laatste twee hoogtepunten; Shark Bay en Pedro de Lume. De eerste is precies wat de naam zegt wat het is; een baai met haaien. Haaien waar je tussen mag en kan lopen. Het zijn namelijk ongevaarlijke citrushaaien. En ook al weet je dat ze ongevaarlijk zijn; tussen je oren blijven het toch haaien.

Pedro de Lume is de plek om even al het zweet – want zo’n dagtour is intensief – van je af te spoelen. Dit zoutmeer heeft een zoutpercentage van 26%, wat nog meer is dan de Dode Zee. Drijven gaat je hier makkelijk af. Maar… uit ervaring kunnen we je vertellen dat die ochtend je benen scheren niet zo’n goed idee is. Au!

Last but not least

Daarna stoppen we nog bij Kite Beach waar de vrolijk gekleurde vliegers prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. De gunstige wind maakt dit een ideale plek voor geoefende kitesurfers. In het zachte zand naar het schouwspel van dwarrelende kites kijken is geen straf.

Als laatst stoppen we in Santa Maria. We verblijven vlakbij dit dorpje, in Riu Funana, en zijn er al enkele keren geweest. Maar leuk blijft het! Met haar levendige pier, vriendelijke inwoners, leuke souvenirwinkeltjes en strandtenten. Meer over Santa Maria lees je in dit uitgebreide artikel.

Goed om te weten!

  • Toegangsprijzen voor bezienswaardigheden – zoals het Blauwe oog en Pedro de Lume – zijn bij de meeste eilandtours niet bij de prijs inbegrepen. Deze dien je zelf nog te betalen, evenals de lunch. Neem daarnaast wat geld mee voor de gids(en). De salarissen liggen allesbehalve hoog op Kaapverdië.
  • Vergeet ook niet een zonnebril, zonnebrandcrème, badkleding en handdoek mee te nemen. Waterschoentjes zijn handig voor bij Shark Bay. Die kun je daar ook huren voor een klein bedrag.
  • Wil je meer weten over de diverse bezienswaardigheden? Marleen – die met mij mee was op deze eilandtour – schreef er uitgebreider over in dit artikel.

Twijfelde je nog over het maken van een eilandtour op Sal? We hopen na dit artikel niet meer. En neem vooral contact op met Gus voor het maken van een afspraak. Hij en zijn gidsen showen het eiland met alle liefde.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *