No stress, Sal, Santa Maria, Kaapverdië

No stress in Santa Maria

Onlangs brachten we met het hele team een aantal dagen door op het Kaapverdische eiland Sal. We verbleven in het plaatsje Santa Maria en wat was dat fijn. Alles staat hier in het teken van ‘No stress.’

Het is de lijfspreuk van de inwoners van Santa Maria en de rest van het eiland ‘No stress’. Ze begroeten je er mee en het staat op heel veel souvenirs geschreven. Geen loze belofte; wie hier vakantie viert heeft echt geen last van stress.

Santa Maria in het kort

No stress, Sal, Santa Maria, KaapverdiëSal – het populairste eiland van Kaapverdië – herbergt een aantal plaatsen, waarvan Santa Maria zonder twijfel het meest bekende is. Dit dankt het aan het 8 kilometer lange zandstrand. Mét direct aan dit strand een ruime keuze aan hotels voor elk budget. Voor een zon-, zee- en strandvakantie zit je hier zonder meer goed; het hele jaar door zakt het kwik zelden onder de 25 ºC.

Op cultureel vlak heeft het plaatsje weinig te bieden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gezellige hoofdstraat, kleurrijke huisjes en vriendelijke inwoners. Want Kaapverdianen hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan en zullen er alles aan doen om jou een relaxte vakantie te bezorgen.

Opdringere straatverkopers zijn op toeristische plekken moeilijk te vermijden, zo ook in Sal. Diegene die zich opdringen zijn echter niet de Kaapverdianen zelf, maar Senegalezen. Een duidelijke ‘nee’ is echter meestal voldoende.

Tussen de locals op de pier

No stress, Sal, Santa Maria, KaapverdiëDé hotspot van Santa Maria is als je het ons vraagt de houten pier. Sla af van de hoofdstraat en loop richting de kust; je kunt hem dan niet missen. Wie rond het einde van de middag of in de avond komt, zal er niets beleven. In de ochtend en rond middaguur des te meer.

Rond deze tijd leggen de vissers met hun vissersbootjes aan om de dagvangst aan wal te brengen. Een ware show, want je kunt meteen zien hoe de vis schoongemaakt wordt. Je hebt soms wel een sterke maag nodig voor de aanblik, maar met dank aan de bijna altijd aanwezige wind hoef je niet bang te zijn voor een visgeur.

Komen er even geen bootjes aangevaren? Dan zorgen de locals voor voldoende vermaak. Zo maken ze de mooiste duiken het water in. Ook zijn er handwerkers aanwezig die schattige stenen schildpadjes verkopen. Schildpadden kan je namelijk ook spotten in Santa Maria. Lees er hier meer over.

En de locals maken graag een praatje met toeristen. Zo spraken we Sydney. Deze vriendelijke Kaapverdiaan wilde graag op de foto, maar niet lachend; zijn gebit is aan één kant rot. Dit wil hij graag laten maken, maar daarvoor heeft hij een baan in een hotel nodig. In hotels wordt hij echter niet aangenomen omdat zijn gebit niet representatief is. Ondanks dit zit Sydney niet bij de pakken neer. Daar kunnen wij nog wat van leren!

Eet- & drinkadresjes

Ongeveer de helft van onze vakanties naar Sal is mogelijk o.b.v. all inclusive. Dit is niet gek als je je bedenkt dat Sal niet enorm veel restaurants biedt. De restaurants die er wél zijn, vind je echter voornamelijk in Santa Maria.

Ook wanneer je o.b.v. all inclusive verblijft, is het een aanrader om hier een keertje uit eten te gaan. Of een drankje te bestellen Daarvoor hebben we meteen wat suggesties voor je:

  • Op de hoek schuin tegenover de eerdergenoemde pier vind je Palm Beach. Bestel hier ’s morgens een verfrissende iced coffee, ga voor een piña colada in de middag of kies uit een van de pizza’s voor diner.
  • Liefhebbers van vis zijn aan het goede adres in LobStar. Naast dat je er geniet van verse vis of schaal- en schelpdieren, heb je vanaf het hoger gelegen terras uitzicht over zee.
  • Een avondje stappen? Volgens de inwoners van Santa Maria is Pirata the place to be in het weekend. Ook leuk: een avondje naar het casino in Hilton Cabo Verde Sal Resort.

Uitstapjes in de omgeving

Tijdens een vakantie in Santa Maria hoef je je natuurlijk niet enkel te beperken tot het plaatsje zelf; ga er gerust op uit om het relatief kleine eiland te ontdekken.

No stress, Sal, Santa Maria, KaapverdiëDit kan eenvoudig door een dagtour te boeken. Hierbij kom je feitelijk langs alle hoogtepunten die het eiland te bieden heeft. Zo kan je street art spotten in Espargos, slenteren door het authentieke Palmeira, tussen de (ongevaarlijke) haaien lopen in het ondiepe water van Shark Bay, dobberen in een heus zoutmeer en een kijkje nemen op Kite Beach. En dat is nog maar een kleine selectie van wat je te wachten staat!

Andere opties tijdens een verblijf in Santa Maria?

  • Met zoveel water om je heen móet je toch wel een boottocht boeken. Wij deden dit bij No Limits Adventure. Hun gloednieuwe catamaran biedt plaats aan 60 mensen. Er is tijd om te genieten van het uitzicht, een duik te nemen (incl. snorkelsets), te relaxen op zitzakken op het voordek en te dansen.
  • Het woestijnlandschap rondom Santa Maria en op de rest van het eiland leent zich perfect voor een quadtour. Check bijvoorbeeld deze optie. Insider tip: doe niet je beste kleding aan. Stoffig & vies word je zonder meer

De leukste hotels om te verblijven

No stress, Sal, Santa Maria, KaapverdiëHebben we jou enthousiast gemaakt over Santa Maria & de mogelijkheden? Tijd om op zoek te gaan naar een hotel dat bij jouw wensen past. Wij hebben vast enkele van onze favorieten op een rij gezet:

  • Zelf verbleven we in Riu Funana, een all inclusive hotel direct aan het strand. Naast deze fijne ligging kun je rekenen op twee zwembaden, meerdere restaurants (à la carte eten is ook bij de reissom inbegrepen!) en ruime kamers.
  • Wil je kinderloos verblijven in Santa Maria? Eén van ons best geboekte adults only hotels is Melia Llana. Dit luxe resort bevindt zich direct aan het strand en biedt een eigen beachclub. Afkoelen kan in het zeewater én in de zwembaden van het complex. Andere faciliteiten die tot jouw beschikking staan, zijn o.a. meerdere restaurants en bars, een keur aan sportmogelijkheden, een activiteitenprogramma en gratis WiFi in de kamers en openbare ruimtes.
  • Sfeervol & authentiek, dat is Hotel Odjo d’Agua in een notendop. Het charmante hotel ligt direct aan het strand en in het centrum van Santa Maria, het biedt een restaurant met verse gerechten en zeezicht en aan het zwembad is het goed vertoeven!

Liever een ruimere keuze aan hotels? Bekijk ons volledige aanbod in Santa Maria.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *