Vakantie Dominicaanse Republiek tips

Op vakantie naar de Dominicaanse Republiek? Check onze gouden tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar de Dominicaanse Republiek? Met deze tips weet je in no time alles over deze bestemming in het Caribisch gebied. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Maar… je haalt er het maximale uit als je je vooraf een beetje inleest. Check deze Dominicaanse Republiek-tips bijvoorbeeld.

Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor jouw op-en-top tropische vakantie in de Dominicaanse Republiek?

Waar ligt de Dominicaanse Republiek?

De Dominicaanse Republiek vormt samen met Haïti een eiland in de Caribische Zee. Pak je de wereldkaart erbij, dan zie je dat het land ten oosten van Cuba ligt en een flink stuk noordelijker dan Aruba, Curaçao en Bonaire.

Ja, je moet dus wel een stukje vliegen als je naar dit land op vakantie wil. Je bent 10-12 uur onderweg, maar als je een overstap hebt of een tussenlanding elders kan dit langer zijn. Is het het waard? Zonder enige twijfel!

Eenmaal ter plaatse heb je flink wat te ontdekken. De Dominicaanse Republiek heeft een oppervlakte van ruim 48.000 km² met tropische stranden.

Vakantie Dominicaanse Republiek tips: wereldkaart

Waar staat de Dominicaanse Republiek bekend om?

We noemden het hierboven al kort; tropische stranden. Die vind je in overvloed in de Dominicaanse Republiek én het is ook dat wat de meeste vakantiegangers aantrekt in het land. Samen overigens met de luxe all inclusive resorts die je er vindt.

Het land biedt echter meer en dat ontdek je tijdens excursies. We verklappen nog niet te veel, maar het land biedt een mooie afwisseling van die bekende tropische stranden, een flinke dosis cultuur en een groen binnenland.

Vakantie Dominicaanse Republiek tips: strand

Is de Dominicaanse Republiek duur?

Als je gaat zoeken op vakanties naar de Dominicaanse Republiek zal je merken dat het niet de meest goedkope vakantiebestemming is. Niet gek: je moet een flink eind vliegen, dus reken maar vast uit welk deel van de reissom opgaat aan de vlucht. En de hotels? Die zijn doorgaans best luxe en ook nog eens vaak o.b.v. all inclusive.

De vakantie boeken betekent misschien dat je je spaargeld moet aanbreken, maar eenmaal op vakantie vallen de kosten dan wel weer mee, zeker als je voor een all inclusive vakantie kiest. Dan hoef je alleen wat geld te reserveren voor eten & drinken buiten het resort en excursies. En dat is helemaal niet zo duur in de Dominicaanse Republiek.

Betaalbare vakantie naar de Dominicaanse Republiek scoren? Bekijk ons aanbod

Zien & doen in de Dominicaanse Republiek

Wat je tijdens een vakantie in de Dominicaanse Republiek niet mag missen? We geven je een aantal fijne tips:

  • Als je een vakantie naar de Dominicaanse Republiek boekt voor de paradijselijke stranden dan móet je wat ons betreft ook zeker een dagje naar Saona. Dit tropische eilandje voor de zuidkust van het land wordt bewoond door slechts 300 mensen. Palmbomen zijn er veel meer aanwezig. En dat geldt ook voor witte stranden. Een aanrader om een excursie naar toe te boeken.
  • Nog meer mooie stranden vind je in Punta Cana. Het bekendste strand is Bávaro, met een lengte van maar liefst 30 (!) km. De palmbomen groeien hier kriskras over het strand en er is altijd wel een fijn schaduwplekje te vinden.
  • We tippen Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, voor cultuurliefhebbers. Het is de grootste stad van het eiland en de geschiedenis gaat terug tot de 15e eeuw, toen de broer van ontdekkingsreiziger Columbus de stad La Nueva Isabela stichtte. In de 16e eeuw werd het verwoest door een orkaan, maar de inwoners herbouwden alles. Een prachtige stad! (en je rijdt er in ca. 2 uur heen vanaf Punta Cana)
  • Hoe cool is het om offroad het binnenland van de Dominicaanse Republiek te ontdekken? Dat kan dus gewoon! Een lokale gids neemt je mee naar kleine dorpjes en boerderijen en vertelt je alles over het kweken van de lokale producten die zo belangrijk zijn voor het land. Denk hierbij aan kokosolie en rum, maar ook koffie en chocolade.

Vakantie Dominicaanse Republiek tips: doen op Saona

De beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek

Omdat de Dominicaanse Republiek in het Caribisch gebied ligt, heb je te maken met een orkaan- en regenseizoen. Wil je deze vermijden? Dan raden we je aan om in de maanden december t/m april op vakantie te gaan. Het regenseizoen is dan over en de gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 20 en 30 °C.

Komt het qua planning niet uit om in deze maanden te gaan? Het regenseizoen is geen no go, begrijp ons niet verkeerd. In het regenseizoen (ca. mei t/m eind oktober) kan je weliswaar rekenen op flink wat druppels, maar die vallen vaak in een korte bui. Dus dan ben je slechts een uurtje van je dag kwijt aan schuilen onder een afdakje. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het in deze maanden wel warmer aan.

De meeste kans op orkanen? Die is er in de maanden september en oktober, aan het eind van het regenseizoen in de Dominicaanse Republiek.

De leukste hotels in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek herbergt een ruim aanbod aan hotels, van stijlvolle pareltjes tot budgetvriendelijke complexen. We tippen een aantal van onze persoonlijke favorieten:

  • Met dank aan de betaalbaarheid is VIK Hotel Arena Blanca al jaren een van onze populairste hotels in de Dominicaanse Republiek. Je kunt er rekenen op twee zwembaden, een ligging direct aan het strand, tal van faciliteiten voor jong & oud en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken.
  • Direct aan het strand verblijven, kiezen in welk zwembad je springt en de hele vakantie geen zorgen over eten & drinken dankzij een 24-uurs all inclusive-formule? Dan ben je bij Riu Palace Punta Cana aan het goede adres. Het enige wat jou hier te doen staat is genieten!
  • Op zoek naar een hotel met eigen waterpark? We tippen Grand Sirenis Punta Cana Resort. Dit uitgestrekte complex ligt direct aan het strand en biedt zoveel restaurants dat je haast iedere dag ergens anders kunt eten. En met een verblijf o.b.v. all inclusive hoef je je ook geen zorgen te maken over wat dat kost!
  • We willen je een van de mooiste kleinschalige hotels in de Dominicaanse Republiek niet onthouden, Sublime Samana Hotel & Residence. We zijn verliefd op deze oase van groen met in het midden de fijne zwembaden. Dit pareltje ligt op het schiereiland Samaná, wat een walhalla is voor natuurliefhebbers.
  • Zijn we in Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië, Japan of toch de Dominicaanse Republiek? De thematische restaurants van Ocean Blue & Sand doen je even twijfelen. Zodra je buiten bent voelt het toch écht als een Caraïbisch paradijs. Wuivende palmbomen, ligbedjes op het witte strand en een cocktail bij de hand.

Heb je graag een ruimere keuze uit hotels?

Vakantie Dominicaanse Republiek tips: hotels

Vervoer in de Dominicaanse Republiek

Hoewel een auto huren in de Dominicaanse Republiek mogelijk is, adviseren we je in plaats daarvan een of meerdere excursies te boeken om het land te ontdekken.

Waarom? Het verkeer in de Dominicaanse Republiek is chaotisch. De Dominicanen verlenen je vaak geen voorrang waar dit wel moet en richtingaanwijzers vinden ze een overbodige luxe. Hard rijden kunnen ze ook en er vallen relatief veel doden in het verkeer. Waarbij je als toerist vaak wordt aangewezen als schuldige. Dag onbezorgde vakantie!

Nee, liever boek je één of meerdere excursies. Bijvoorbeeld naar het tropische eiland Saona of de hoofdstad Santo Domingo. Dit kan eenvoudig via onze excursie-partner GetYourGuide.

Lees alles over onze favoriete excursies vanuit Punta Cana

Meer tips voor een vakantie in de Dominicaanse Republiek

Tot slot; nog een aantal extra tips voor de Dominicaanse Republiek. Zo haal je nog meer uit je vakantie!

  • Hoe zit het met reisdocumenten als je afreist naar de Dominicaanse Republiek? Kan je er water drinken uit de kraan? Met welke valuta betaal je? Heb je een visum nodig? We zetten alle praktische informatie voor de Dominicaanse Republiek voor je op een rij.
  • De Dominicaanse Republiek staat bekend als veilig land, maar aan de grens van Haïti is het onrustig. Ga hier niet alleen op pad. En maak je gebruik van taxi’s en bussen, stap dan alleen in de officiële.
  • Nudisme is niet toegestaan in de Dominicaanse Republiek en ook topless zonnen wordt als ongepast ervaren. Doe dit uit respect voor de inwoners dan ook niet.
  • Ben je dol op het proberen van lokale gerechten? De Dominicaanse Republiek kent een gevarieerde keuken met invloeden uit o.a. Afrika en Spanje. Probeer zeker een sancocho, een stevige soep met vlees en groenten. Als ontbijt tippen we mangu, wat gemaakt is van groene bakbananen. Houd je van pittig eten? Ga dan voor pica pollo, gebakken kipstukjes met lokale specerijen.
  • Het leukste souvenir om mee terug naar huis te nemen? Lokale rum natuurlijk en dan bij voorkeur van het merk Brugal. Deze is populair bij de locals.

Zie jij door onze tips een vakantie in de Dominicaanse Republiek helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *