Bezienswaardigheden Santo Domingo

Santo Domingo: ontdek de grootste cultuurstad van de Dominicaanse Republiek

Eenmaal bij je luxe resort op de Dominicaanse Republiek aangekomen, plons je het liefst in het zwembad om vervolgens op te drogen met een cocktail in je hand. Met uitzicht op zee! Idyllisch. En ook verleidelijk om zo de hele vakantie door te brengen. Maar wat zou het zonde zijn om niets van het land te zien. Neem nu Santo Domingo!

Santo Domingo in een vogelvlucht

Bezienswaardigheden Santo DomingoSanto Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, is zonder twijfel de meest levendige stad van het eiland. Er leven meer dan 3.000.000 mensen! De levendigheid is echter niet datgene waar toeristen op afkomen; dat is de flinke historie die de stad herbergt.

De historie van Santo Domingo gaat terug tot het jaar 1496, toen de broer van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus de stad La Nueva Isabela stichtte. Hij had hiermee en unicum te pakken; het was de eerste door Europeanen gestichte stad op het Amerikaanse continent. Na een heftige orkaan amper 10 jaar later, in 1502, werd de stad herbouwd en ging verder als Santo Domingo.

Een kijkje in de binnenstad

De meeste monumenten, die feitelijk de geschiedenis van de stad vertellen, vind je in de historische binnenstad. Zo vind je hier de eerste kathedraal, het eerste klooster, het eerste ziekenhuis én de eerste universiteit van de Nieuwe Wereld, zoals Columbus dit werelddeel aanvankelijk noemde. En dat is nog maar een kleine greep uit alles; in en rondom de stad vind je meer dan 300 (!) monumenten. Sant Domingo wordt niet voor niets het ‘Athene van de Nieuwe Wereld’ genoemd.

Door haar historische waarde staat de oude binnenstad, Zona Colonial, sinds 1990 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een wandeling hier zal voelen als een wandeling door een openluchtmuseum; eindeloos veel schilderachtige straatjes, kolonialen gebouwen en sierlijke pleinen kenmerken de binnenstad. Tijd om de hoogtepunten op een rij te zetten!

Catedral de Santo Domingo

Dé bezienswaardigheid van Santo Domingo is de kathedraal. Deze is letterlijk onverwoestbaar; het overleefde vier eeuwen vol natuurrampen. Anno 2016 doet het complex weer dienst als kerk, maar dat is door de jaren heen wel anders geweest. Ooit gebruikten de Britten het als slachthuis en de piraten gebruikten het om hun voorraden wijn in op te slaan en de kapellen vonden ze perfect om inwoners in gevangen te houden. Hier ligt dus een flinke historie!

Calle Las Damas

Bezienswaardigheden Santo Domingo: Calle las DamasDe mooiste, en meteen ook de oudste, straat van Santo Domingo is Calle Las Damas. Aan deze straat vind je enkele prachtige gebouwen, die elk hun eigen verhaal vertellen.

Een van de meest bekende is Panteón Nacional. In dit gebouw, dat vroeger dienst deed als kerk van de jezuïeten, liggen de graftombes van helden die een belangrijke rol in de geschiedenis van het land hebben gespeeld. Denk hierbij aan ex-presidenten en schrijvers.

Breng ook zeker een bezoek aan Casa de Bastidas, het vroegere huis van kapitein Rodrigo Bastidas. Deze man was naast hoofbelastinginspecteur voor de Spaanse Kroon ook nog eens de burgemeester van de oude stad. Zijn huis bestaat uit een aantal grote rechthoekige gebouwen die rondom een binnenplein zijn gevestigd.

Een andere bekende Casa, Santo Domingo staat er vol mee overigens, is Casa Ovando. Dit huis behoorde vroeger toe aan de gouverneur Nicolas de Ovando, die wordt gezien als de ‘oprichter’ van Santo Domingo. De baan van Ovando leverde duidelijk heel wat geld op. Hij beschikte over maar liefst 15 huizen. Zes aan de ene kant van Calle La Damas en negen aan de andere zijde. Casa Ovando is hier er één van! Columbus heeft hier zelfs nog enkele dagen doorgebracht om uit te rusten van zijn reis naar de Nieuwe Wereld.

Aan het meest noordelijke stukje van Calle Las Damas vind je Las Casas Reales, een complex bestaande uit twee paleizen. Vroeger woonde de gouverneur in het eerste paleis, het andere werd door de koninklijke rechtbank en het Ministerie van Financiën gebruikt als zetel en ontmoetingsplek. Nu maak je in het complex, dat is omgebouwd tot museum, kennis met het koloniale leven in de 16e, 17e en 18e eeuw.

Ook bijzonder is Plaza del Reloj de Sol, een plein dat je kan bewonderen vanuit Las Casas Reales. Vroeger was dit het zonnewijzerplein; het fungeerde als grote klok voor de bewoners van de stad.

Plaza España & Casa de Colón

Bezienswaardigheden Santo Domingo: Casa de ColonOp slechts een paar minuten loopafstand van Calle Las Dames vind je een van de gezelligste pleinen van Santo Domingo, Plaza España. Dit gezellige plein is een aaneenschakeling van terrasjes, vanwaar je prima het lokale leven kunt aanschouwen.

Dé bezienswaardigheid aan Plaza España is Casa de Colón, dat ook wel bekend staat als Alcázar de Colón. Ooit werd dit huis bewoond door niemand minder dan de zoon van Columbus, Diego. In het begin van de 16e eeuw woonde hij hier met zijn vrouw en 12 (!) kinderen, waarvan er maar liefst 10 in het huis – of moeten we zeggen paleis? – geboren werden. Niet verrassend dus dat dit huis groot, erg groot, is. Je vindt er 22 kamers die bereikbaar zijn via in totaal 72 deuren.

Toen hij later in de 16e eeuw terug moest naar Spanje werd het huis opeenvolgend als gevangenis, warenhuis en zelfs nog een onofficiële vuilnisbelt gebruikt. Uiteindelijk is het gerestaureerd en zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Een deel van de meubels zou zelfs afkomstig zijn van de familie.

Mercado Modelo

In het midden van de lange straat Avenida Mella vind je een markt, Mercado Modelo. Hier kun je helemaal los gaan tussen de vele tapijten, souvenirs en andere snuisterijen. Voor marktliefhebbers is dit een waar paradijs! Laat je even onderdompelen in de drukte en ervaar het dynamische Dominicaanse leven.

Meer dan cultuur…

Tijdens een dagtrip naar Santo Domingo kun je niet alleen op cultuur rekenen. De hoofdstad biedt een handvol stadsparken en botanische tuinen. Hier ontvlucht je even de drukte van de stad.

Santo Domingo combineren met een strandvakantie

Bezienswaardigheden Santo Domingo: Boca ChicaSanto Domingo is het best – en in een zo kort mogelijk tijd – te bereiken vanuit Boca Chica, een badplaats op ca. 35 km afstand. Deze badplaats is vooral onder families erg populair.

Op een paar honderd meter van de kust ligt een rif. Deze breekt de golfen, waardoor je aan het strand kunt rekenen op een veilige omgeving voor kinderen. Het water is er ondiep, het strand loopt langzaam af in de zee en stroming is er niet. Jetski’s zijn er daarnaast niet toegestaan; kajakken, peddelen en waterfietsen wel.

Als je de levendigheid op het strand aanschouwt, is het haast niet te geloven dat dit ooit slechts een slaperig vissersdorpje was. Verkopers komen langs met vers fruit terwijl je vanaf je ligbedje geniet van lokale muziek, de zon en een drankje.

’s Avonds is de hoofdstraat Calle Duarte the place to be. Duik een lokaal restaurantje in om kennis te maken met Dominicaanse specialiteiten en sluit je avond af met merengue en rum in een van de discotheken.

Whala!Bocachica, Dominicaanse RepubliekStrandliefhebbers zijn aan het goede adres in Whala!Bocachica; dit hotel ligt direct aan het strand van Boca Chica. Je kunt o.b.v. all inclusive verblijven, een duik nemen in het zwembad en talloze sporten beoefenen. Voor kinderen is er een miniclub.

Vanuit het immens populaire Punta Cana is het ruim twee uur rijden. Er worden vanuit de badplaats talloze excursies, eventueel gecombineerd met andere bezienswaardigheden op de route, naar Santo Domingo aangeboden. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden!

Zie jij zo’n tripje naar Santo Domingo wel zitten? Boek dan snel jouw vakantie naar de Dominicaanse Republiek. We hebben o.a. scherpe last minutes en luxe all inclusive hotels in de aanbieding.

Fotografie: Oliver S | Shutterstock.com, Klemen Misic | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *