Saona, Dominicaanse Republiek

Saona, het perfecte tropische plaatje

Hagelwitte zandstranden, turkooizen water, palmbomen zoveel je maar kan tellen, verse kokosnoten, rum en gekleurde huisjes. Dit alles komt samen op Saona, een tropisch eiland voor de Dominicaanse kust.

Laten we wel wezen; grote kans dat jij een vakantie naar de Dominicaanse Republiek boekt (of hebt geboekt) omdat je vooral wilt luieren aan het strand en wilt genieten van een vakantie in alle luxe. Dat lukt er zeker! De hotels zijn veelal zeer uitgebreid, met meerdere zwembaden, talloze buffet- en à la carte restaurants en een programma vol activiteiten. Vervelen zal je hier niet!

Maar het zou ook zonde zijn om helemaal niets anders dan je hotel te zien. Daarvoor is de Dominicaanse Republiek te mooi. Ik raad je dan ook zeker aan om een of meerdere excursies te boeken. In het bijzonder een excursie naar Saona.

Ik maakte een dagtrip vanaf Punta Cana naar het tropische paradijs en my oh my, wat is het daar mooi! Ik neem je in een vogelvlucht mee door deze dag en sluit af met een kleurrijke fotoserie.

Saona in een notendop

Saona, Dominicaanse RepubliekIsla Saona, zoals het eilandje officieel heet, hoort bij Parque Nacional de Este en ligt aan de zuidkust van Dominicaanse Republiek. De ligging is ook direct bepalend; doordat het in de Caribische Zee ligt, is het water hier nog blauwer dan in bijvoorbeeld Punta Cana. Deze populaire badplaats ligt namelijk aan de Atlantische Oceaan.

Naast dat het wordt omgeven door prachtig blauw water, biedt het 110 km² grote eiland nog meer pluspunten. Zoals de hagelwitte, ongerepte stranden. Die je met minder mensen hoeft te delen dan bij je resort.

Rust vind je er zeker, want er leven slechts 300 mensen op het eiland. De meeste hiervan wonen in het dorpje Mano Juan, één van de twee dorpjes die Saona rijk is.

Speedboat vs catamaran

Het aanbod aan excursies naar Saona is redelijk groot (daarover later meer) en kiezen kan nog best moeilijk zijn. Ik raad je aan om in elk geval een trip met speedboat te boeken, waar het gros per catamaran is.

Per speedboat heb je de mogelijkheid om bij het allerverste strand te komen, wat qua tijd niet mogelijk is per catamaran. Het is hier een stuk ongerepter dan op de eerdere stranden. Simpelweg omdat daar dus alle catamarans aanleggen.

Relaxen aan El Canto de La Playa

Door de speedboat en het feit dat we al om 6.30 uur bij ons hotel werden opgepikt, varen we ruim op tijd af vanuit de haven van Bayahibe richting Saona. Onderweg maken we een tussenstop en vertelt gids German (die zichzelf wonderbaarlijk goed Nederlands heeft geleerd) ons alles over de mangrove. Daarna is het tijd om verder over het water te crossen en binnen 45 minuten komen we aan in het paradijs.

Saona, Dominicaanse Republiek: strandEl Canto de La Playa is precies het plaatje dat je kent van de ansichtkaart; een verlaten strand omgeven door turkooizen water. En is een waar palmbomenparadijs! Als je denkt dat de orkanen Irma & Maria hier eerder flink hebben huisgehouden, dan heb je het mis. De bomen staan in volle glorie.

In de twee uur dat we op het eiland verblijven, is er ruimte om te zonnen en snorkelen. Door de geringe diepte zijn ook beginnende snorkelaars hier aan het goede adres. En met een beetje mazzel spot je schildpadden en zeepaardjes, al hadden wij dat geluk niet.

Dan maar met een rietje uit een verse kokosnoot drinken (evt. met rum, dan heb je wat ze noemen Coco Loco), een souvenir kopen bij dat ene kraampje of genieten van een massage in de meest tropische omgeving waar je waarschijnlijk ooit bent geweest. Oh en neem vooral ook tijd voor wat mooie foto’s en stralende selfies!

Lunchen tussen de gekleurde huisjes

Vanaf de speedboat hadden we al een glimp opgevangen van de kleurrijke huisjes bij Mano Juan en na een korte tocht van 10 minuten leggen we aan voor deze huisjes. We stappen uit en lopen samen met gids German door het dorpje, waar men leeft van visvangst en toerisme.

Saona, Dominicaanse Republiek: Mano JuanOndanks het geringe aantal inwoners herbergt het dorpje o.a. een kerk, schooltje en discotheek. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het leven is er vrij primitief en je neemt er echt een duik terug in de tijd. Ik snap direct waarom onze excursie Saona ‘Dominica Autentico’ heet.

In Mano Juan staat, bij een van de restaurants aan de kustlijn, een lunch voor ons klaar. Met kip, witvis én kreeft. Inmiddels hebben we er al een lange dag op zitten, dus dit is meer dan welkom.

Wie klaar is met eten, kan opstaan en zelfstandig het eilandje ontdekken. Het leuke hieraan is dat je direct in contact komt met de locals. Met name de onbevangen kindjes zullen jouw hart stelen!

De inwoners van Mano Juan hebben er over het algemeen geen probleem mee als je foto’s van hen maakt. Vraag het wel altijd eerst even netjes, zeker bij close-ups.

Rum in de ‘Blue Lagoon’

De dag gaat snel, time flies when you’re having fun! Het is tijd om op de boot te stappen en weer richting ons startpunt Bayahibe te varen. Maar niet voor we een duik hebben genomen in een prachtig natuurlijk zwembad dat we onderweg tegenkomen. De plek wordt ook wel Blue Lagoon genoemd, het diende immers als achtergrond voor de gelijknamige film, en is werkelijk een plaatje.

We klimmen uit de boot – het is te ondiep om te duiken – en spotten zeestereren. De kapitein komt aanzetten met twee flessen; cola en rum. Want als je het dan toch doet, dan doe je het in stijl. En dat is op de Dominicaanse Republiek met een cuba libre. De beste afsluiting die je je kan wensen!

Praktisch!

  • Er worden diverse excursies naar Saona aangeboden ter plaatse. Vraag van tevoren wat je allemaal wel en niet zal zien. Dit kan per excursie verschillen. Zo doe je met een catamaran andere plekken aan dan per speedboat.
  • Nog een belangrijk punt; hoe laat vertrek je? Hoe eerder hoe beter! Wij kwamen als eerst aan op het allerlaatste strand en hadden het eiland voor ons alleen. Toen we na twee uur weggingen, waren er al meerdere boten aangelegd. Bedenk ook goed; doordat het eiland zo mooi is, komen er ca. 2.000 toeristen per dag.
  • De opstapplaats voor deze trip is veelal Bayahibe, een kustplaats in het zuiden. Vanaf de populaire vakantiebestemming Punta Cana is dit ruim een uur rijden. Transfers vanaf het hotel zijn vaak inbegrepen bij de prijs.
  • Is het goedkoop? Nee. Is het de moeite waard? Ja! De excursie zoals ik maakte, kost $ 150 voor volwassenen. Voor kinderen geldt er een lager tarief.
  • Smeer je goed in! Niet alleen tegen de zon, maar ook tegen muggen. Waar water is, zijn beestjes. Ja, ook overdag!

Enthousiast geworden? Bekijk dan snel de fotoserie hieronder. Wedden dat je meteen naar de Dominicaanse Republiek wilt vliegen?!?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *