Tuk tuk excursie Malta

Tuk tuk! Ontdek Gozo op een unieke manier

Wie naar Malta op vakantie gaat, mag – als je het ons vraagt – een bezoekje aan buureiland Gozo niet overslaan. En als je de overtocht hebt gemaakt; ontdek het eiland dan per elektrische tuk tuk. Uniek én milieuvriendelijk!

Gozo in een vogelvlucht

Malta is voor veel vakantiegangers slechts een eiland, maar het is meer. Het eiland Malta is onderdeel van de gelijknamige archipel. En tot deze archipel behoren ook buureilanden Gozo en Comino (en nog een paar kleine onbewoonde eilanden).

Gozo heeft een oppervlakte van ca. 67 km² en is hiermee 4x zo klein als ‘hoofdeiland’ Malta. Het is vooral geliefd om tijdens een excursie een dagje te bezoeken. Als je dit dan toch doet, ga dan voor een tuk tuk tour. Een unieke manier om het eiland te verkennen!

Hoe boek je een tuk tuk trip op Gozo?

Voor dit artikel boekte ik een dagtrip bij Yippee. Je kunt hun tours via onze partner GetYourGuide eenvoudig online boeken, vanaf € 75,- per persoon.

Voor dit bedrag krijg je niet alleen de tijd in de tuk tuk (mét chauffeur), maar ook de overtocht naar Gozo en terug én een lichte traditionele lunch. Neem wel wat geld mee om tussendoor zelf drankjes te kopen of voor een fooi voor de chauffeur, die tevens je gids is.

Ja, ik wil deze excursie boeken

LET OP! Dit artikel geeft een goed beeld van wat je zoal bezoekt tijdens de trip, maar houd er rekening mee dat dit per seizoen kan verschillen. Hartje zomer kan het enorm warm zijn en dan schrappen ze soms enkele hoogtepunten.

Hoe ziet een dagje tuktukken op Gozo eruit?

Maak je op voor een lange dag; je bent wel even onder de pannen met deze excursie. En als je je daar dan toch mentaal op voorbereid, pak ook vast je rugzak in. Must-haves zijn zonnebrandcrème, een petje of hoedje, een flesje water (en je zal daar meer moeten kopen), kleingeld, zwemkleding en je camera en/of mobiele telefoon.

Tuk tuk excursie Gozo’s Ochtends word je – afhankelijk van waar je verblijft – opgehaald bij je hotel om vervolgens naar de haven van Cirkewwa te rijden. Hier stap je niet op de ferry, maar op een klein bootje om in ca. een half uur naar de overkant te varen.

Zodra je voet op de bodem van Gozo zet, zie je ze al staan; de schattige tuk tuk-jes, waar jij en je reisgezelschap het eiland mee gaan ontdekken. Een van de vrolijke chauffeurs staat op je te wachten en voor je het weet zoef je over het eiland.

Dat zoeven gaat overigens heel erg geluidloos; de tuk tuks van Yippee zijn namelijk elektrisch. En dat betekent ook geen vervelende uitlaatgassen, maar enkel de geur van frisse (zee)lucht en – in het voorjaar – de vele bloemen die het eiland rijk is.

De hoogtepunten van Gozo

Het leuke van deze tuk tuk trip? Je ziet en leert in een korte tijd – de totale tour duurt ca. 8 uur – enorm veel van het eiland. Want de chauffeur brengt je langs de bekendste hoogtepunten én vertelt je hier ook nog eens alles over.

Tuk tuk Malta: kliffenWaar je o.a. langskomt:

  • Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten zijn de Sannap Cliffs. Deze kliffen kun je niet per openbaar vervoer of hop-of-hop-on-bussen bereiken is daardoor een van de verborgen juweeltjes van het eiland. Het uitzicht op de kliffen is adembenemend!
  • Gozo was ooit bekend vanwege de Azure Window, een prachtige boog die zich door erosie op een natuurlijke manier had gevormd. Dezelfde erosie zorgde er helaas voor dat de boog in Dwerja Bay in 2017 instortte. Toch komen er op deze plek nog veel toeristen; aan de voet van de voormalige boog vind je de Blue Hole. Dit natuurlijke zwembad is – en de naam verklapt het al – helderblauw en nodigt uit tot een verfrissende duik.
  • Slenteren door de straatjes van de hoofdstad Victoria is geen straf! En het uitzicht dat je hebt vanaf de vestingmuren van de citadel is geweldig; bij helder weer zie je praktisch het hele eiland. Bijzonder ook: waar je ook bent op Gozo, door de hoge ligging kan je Victoria bijna altijd zien!
  • In het noorden van Gozo ligt Xwenji Bay. Naast dat de baai uitnodigt voor een verkoelende duik vind je hier ook nog een 350 jaar oude zoutpannen. Een deel van de pannen is nog in gebruikt; het andere deel voelt aan alsof je er op de maan loopt. Een uniek landschap!

Tussendoor word je getrakteerd op een typische Maltezer lunch in een lokaal restaurant. Waar je dan aan moet denken? Bijvoorbeeld Gozitan Hobz-biz-Zejt (traditioneel Maltees brood met olijfolie en gesneden tomaten, ui en kruiden) en Ftira (een flatbread met in het midden een ‘gat’ met extra ingrediënten, zoals ui, aardappel en tomaat).

Een kijkje bij Comino & de Blue Lagoon

Tuk tuk excursie Gozo: CominoAls je na het ontdekken van Gozo uit de tuk tuk én op de boot stapt, vaar je niet direct terug naar Malta. De boot brengt je naar Comino, een ander bijzonder plekje van de Maltezer archipel.

Comino, dat slechts een oppervlakte van slechts 3,5 km² heeft, is populair om één reden; de Blue Lagoon. Deze beschutte baai – en de naam verklapt het al – is prachtig vanwege het adembenemende blauwe water. Water dat ook nog eens helder is, met soms zicht tot wel 30 (!) meter diep.

In het hoogseizoen weten veel mensen de weg naar de Blue Lagoon te vinden voor een dagje zonnen, zwemmen en snorkelen, dus het kan er enorm druk zijn. Maar daar heb je niet direct last van. De boot gooit zijn anker uit en jij springt vanaf de boot zo het water in!

Staat een tuk tuk tripje op Gozo nu hoog op jouw wensenlijst? Wacht niet te lang met het reserveren van een plekje; de excursie is erg populair. We wensen je alvast veel plezier!

Boek deze excursie direct

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *