Praktische informatie Gozo

5 praktische dingen die je moet weten over Gozo

Ben je je aan het oriënteren voor jouw volgende vakantie en staat Gozo op de lijst van mogelijke kandidaat-bestemmingen? Of twijfel je nog tussen Malta & Gozo? Lees onderstaand artikel en een keuze maken wordt vast een stuk makkelijker.

Gozo in een vogelvlucht

Middenin de Middellandse Zee ligt een prachtige eilandengroep, Malta. Het gelijknamige Malta, het hoofdeiland, is het meest bekend onder Nederlandse vakantiegangers. Maar het kent ook nog een klein en prachtig zusje, Gozo. Met een oppervlakte van ca. 67 km² is het zo’n 75% kleiner dan Malta. Maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt!

Aan de hand van onderstaande weetjes, hopen wij jou kennis over Gozo te vergroten en je enthousiast te maken over het mediterrane eiland.

1. Hoe kom je op Gozo?

Omdat Gozo het kleinere buureiland van Malta is, kent het geen eigen luchthaven. Je landt altijd op het internationale vliegveld van Malta. Vanaf daar reis je af naar het noorden van het eiland, om vervolgens op de veerboot naar Gozo te stappen. In veel gevallen is deze transfer al bij de reissom inbegrepen. Is het jou niet duidelijk of dit voor de door jou gekozen reis geldt, neem dan vooraf even contact met ons op.

2. Waar verblijf je op Gozo?

Praktische informatie Gozo: hotelsGozo is aanzienlijk minder groot dan Malta én trekt ook veel minder toeristen. Wel voor dagjes uit, maar er zijn weinig mensen die ervoor kiezen om ook echt op het eiland te verblijven. Ga je voor rust, dan is dit overigens wél de perfecte keuze.

Wij raden je in dat geval aan om te verblijven in een kleinschalig (boutique) hotel. Zoals The Duke Boutique Hotel. Dit stijlvolle hotel heeft een fantastische ligging midden in het hart van Victoria en je kunt rekenen op een hoge dosis comfort en prachtige designkamers. Naar keuze zelfs met privébubbelbad op het terras!

Liever de luxe van een vijfsterren hotel? Ga voor Hotel Ta’ Cenc & Spa! Dit hotel, dat zich bevindt op het hoogste punt van Gozo, biedt comfort, huiselijkheid, rust & romantiek. Qua faciliteiten kun je rekenen op o.a. meerdere zwembaden, een privé rotsstrandje en drie restaurants.

3. Wat is er te doen & te zien op Gozo?

Ruim een jaar geleden hadden we direct “Azure Window” geroepen. Dit was by far de meest bezochte bezienswaardigheid van het Maltezer eiland. Maar dit bijzondere ‘rotsraam’ stortte begin 2017 in door weersinvloeden.

Praktische informatie GozoDit betekent echter niet dat er nu niets meer te doen en te zien is op Gozo. Integendeel. Op de plek waar ooit de Azure Window stond, kun je nu nog steeds een duik nemen in de Blue Hole bijvoorbeeld. En wat dacht je van uitgebreid lunchen en kennismaken met lokale specialiteiten? Voor ons is een vakantie niet compleet zonder lekker eten!

Verspreid over het eiland (en ook op Malta overigens) vind je megalithische tempels. De oudste Maltezer tempels, Ggantija, vind je nabij het plaatsje Xaghra. En als je dan toch aan het cultuursnuiven bent; breng zeker een bezoek aan de hoofdstad Victoria (ook wel bekend onder de naam Rabat).

En dan kun je nog per veerboot afreizen naar buureiland Malta, met o.a. de prachtige hoofdstad Valletta en het knusse vissersdorpje Marsaxlokk. Voor het ultieme tropengevoel pak je echter de boot naar het andere Maltezer eiland, Comino. Hier vind je de bekende Blue Lagoon.

4. Hoe verplaats je je op het eiland?

Je hebt meerdere opties. Onze favoriete optie is het huren van een auto. Je hoeft geen rekening te houden met bustijden, verplaatst je doorgaans iets sneller en kunt stoppen waar én hoelang je wilt. Ideaal: als je bij ons jouw vakantie naar Gozo boekt, kun je direct bij boeking een autohuren.

De meest goedkope opties is het busnetwerk. En dat kan ook nog eens heel effectief zijn. Zo rijdt er een groene Gozo Sightseeing-bus rond die je langs alle hoogtepunten van het eiland biedt. Met ruim 10 opstappunten heb je heel wat mogelijkheden. En van boven is de bus open, waardoor je prima foto’s kan maken. Met de dank aan de audiotour leer je ook nog eens veel over het eiland.

Regel vooraf al jouw tickets via onze partner GetYourGuide & krijg een gratis rondvaart in de haven van Sliema (Malta) op de koop toe. Goed geregeld!

5. Wat is de beste tijd van het jaar?

Eigenlijk is het vanaf april t/m oktober goed weer op Malta. In april en oktober kan je misschien nog een vestje nodig hebben en kan het zeewater aan de frisse kant zijn, maar het voordeel is dat het er dan wel rustiger is. Als je veel wilt ondernemen, is het sowieso fijn dat de mussen nog niet van het dak vallen.

In de zomermaanden lopen de temperaturen hoger op, maar als je veel wilt relaxen, is dit natuurlijk geen enkel probleem. Daarbij vinden er in de zomer geweldige festivals plaats. Het is maar net waar je waarde aan hecht!

Niets fijner dan goed voorbereid op pad gaan! Mocht je toch nog praktische vragen hebben over Gozo, je weet ons te vinden.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *