Vakantie Gozo, Malta

Gozo, het eiland der vreugde

Malta is by far het populairste eiland van de Malteser archipel is en het kleine zusje Gozo wordt daardoor vaak vergeten. Zo zonde, want dit eiland brengt zonder twijfel een lach op je gezicht.

De naam Gozo is afgeleid van de Maltese woorden gaudos (boot) en gaules (vreugde). En dat laatste brengt dit eiland je zeker: vreugde. Doe een stap terug in de tijd in Victoria, lunch op de meest schattige plekjes en laat je overdonderen door Azure Window, een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland.

Gozo in een vogelvlucht

Gozo is het op één na grootste eiland van de archipel Malta. De archipel heeft in totaal ruim 400.000 inwoners, waarvan er ongeveer 31.000 op Gozo wonen. Waar Malta een levendig eiland is (feestgangers halen gerust nachten door in St. Julians), is Gozo vooral rustig en stil.

Dat betekent niet dat er niets te doen is; op een oppervlakte van slechts 67 km² vind je voldoende bezienswaardigheden om je één of meerdere dagen of zelfs een week (als je het afwisselt met zon-dagjes) te vermaken. We maakten een mooie selectie voor je!

Verblijven of bezoeken?

Mocht je een vakantie doorbrengen op Malta dan is een tripje naar dit eiland een absolute must. Zeker als je je bedenkt dat je er met de ferry in nog geen half uur bent. Als je een huurauto hebt, kun je deze mee aan boord nemen en zo van het ene naar het andere hoogtepunt rijden. Vanaf Cirkewwa (in het noorden van Malta) vaart er ca. één keer per uur een ferry naar de overkant.

Liever verblijven op Gozo, dat een stukje rustiger is dan Malta? We hebben diverse fijne hotels voor je in de aanbieding. Onze favorieten zijn:

  • Kempinski San Lawrenz in San Lawrenz is een luxe hotel, gelegen in een tuin met een oppervlakte van maar liefst 30.000 m². Je vindt hier o.a. drie zwembaden met zonneterrassen, dus met die zonvakantie komt het wel goed!
  • Hotel Grand ligt aan de kleurrijke jachthaven van Mgarr. Het hotel is van alle gemakken voorzien. Zo heb je o.a. de beschikking over een zwembad, verschillende restaurants en bars en een fitnesscentrum. Met dank aan de rustige ligging zit je hier goed voor een ontspannen zonvakantie!
  • In stijl verblijven? Kies voor The Duke Boutique Hotel. Dit hotel heeft een fantastische ligging; middenin het hart van Victoria. Je kunt rekenen op een hoge dosis comfort en prachtige designkamers. In 1951 verbleef Koning Elizabeth van Engeland hier zelfs.

Havenstad Mgarr

Kom je per ferry aan op Gozo dan maak je meteen kennis met Mgarr. De haven is een kleurrijk geheel van Maltese vissersboten en luxe jachten. Pak een terrasje in de levendig havenkom zodat je alles rustig in je op kunt nemen. Meer zien van Mgarr? Bezoek dan de neogotische kerk Our Lady of Lourdes en het naastgelegen Fort Chambray. Dit is het laatste fort dat door de johannieter ridders werd gebouwd.

De citadel van Rabat

Vakantie Gozo, RabatDe grootste plaats op Gozo is de hoofdstad Rabat; hier woont ongeveer 25% van alle inwoners. Het hoogtepunt van Rabat is de citadel, die ver boven de stad uitsteekt. De imposante muren waren ter bescherming van de inwoners tegen zeerovers. Al lopend over deze stadsmuren heb je niet alleen een geweldig uitzicht over Rabat, maar ook op het eiland zelf.

Een andere aanrader in Rabat is de kathedraal. Deze stamt uit de 17de eeuw en is gewijd aan Maria. Het is ontworpen door Lorenzo Gafa, die ook verantwoordelijk was voor de kathedraal van Mdina op Malta.

Kom jij in een reisgids de naam Victoria tegen? Dan bedoelt men Rabat. De lokale bevolking gebruikt graag de oorspronkelijke Maltees-Arabische naam, maar ook de Engelse naam (vernoemd naar de koningin) wordt regelmatig gebruikt.

Dwejra Bay & Azure Window

Hij prijkt op alle ansichtkaarten en reisboeken van Malta (en bovenaan dit artikel); Azure Window. Deze vooruitstekende rots met een enorm venster ligt echter niet op hoofdeiland Malta, maar op Gozo, om precies te zijn nabij Dwerja Bay. Vanaf een nabijgelegen klif heb je een geweldig uitzicht op het water dat met geweld door het venster ‘stroomt’.

Bij Dwejra Bay vind je tevens Inland Sea. Een klein meertje, dat via een rotsenstelsel verbonden is met de zee. Op rustige dagen kun je hier een boottocht door maken. Zwemmen is er echter niet toegestaan. Daarvoor is de stroming te sterk.

Miljoen jaren geleden lag de archipel Malta onder de zeespiegel. Bij Azure Window vind je hier de bewijzen van. Als je goed kijkt, kun je her en der in het gesteente afdrukken van fossielen vinden

Toevoeging redactie: op 8 maart 2017 is de Azure Window, waarvan de prachtige foto boven dit artikel is, helaas ingestort.

Xaghra en de Ggantija-tempels

Vakantie Gozo: tempelsXaghra heeft, ondanks dat het een van de grootste en meest toeristische dorpen van Gozo is, haar dorpse sfeer behouden. Geniet aan het dorpsplein van een drankje, terwijl je de schitterende, haast schilderachtige omgeving in je opneemt.

Maar Xahgra dankt haar bekendheid nog het meest aan de Ggantija-tempels. Dit tempelcomplex – waarvan de bouw al in 3.600 voor Christus begon – bestaat uit twee tempels. Ze liggen direct naast elkaar en worden omgeven door een muur van steenblokken. Je vindt hier onder andere offerplaatsen, altaren en vuurplaatsen. Doe een stap terug in de tijd!

Mis ook Pjazza Vittorja, de mooiste kerk van Gozo, niet. Deze kerk werd geheel betaald uit schenkingen van de dorpelingen. Een andere aanrader is de Ta’Kola windmolen. In deze 18e eeuwse gerestaureerde windmolen kom je alles te weten over het leven van een molenaarsgezin in vroegere tijden.

Ga lunchen bij Oleander Bar & Restaurant aan Victory Square. Hier serveren ze niet alleen de Maltese specialiteit konijn, maar ook overheerlijk lamsvlees en verse garnalen.

Wil jij het eiland der vreugde zelf ontdekken en zien wat het nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje in ons voordelige aanbod.

Fotografie: TheLiftCreativeServices | Shutterstock, Inc.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *