Doen op Gozo

Op naar het kleine zusje van Malta! 7x doen op Gozo

Pak ‘m beet een jaar geleden hadden we meteen Azure Window geroepen. Dit bijzondere natuurfenomeen was de must see van het Maltezer eiland. Helaas ging het ten onder aan weersinvloeden en stortte Azure Window in op 8 maart 2017. Dat betekent echter niet dat er nu niets meer te doen is op Gozo. Integendeel!

Gozo in een vogelvucht

Gozo is het kleine zusje van Malta. Zoals Brooklyn het zusje is van Manhattan. En ja, dan heb je dus direct een underdog-imago te pakken. Of Gozo daar ooit van afkomt, is de vraag. Maar wij gaan met dit artikel wel ons best doen om het Maltezer eiland even in de spotlights te zetten.

Maar laten we eerst even naar wat feiten over Gozo kijken. Het is – met een oppervlakte van ca. 67 km² – het één na grootste eiland van de archipel. Malta is ca. 4x zo groot en Comino juist weer 20x zo klein. Een mooie middenmoter dus!

Overnachten of een dagtrip maken?

We gaan nog even terug naar grotere broer Malta. Dat eiland is met dank aan levendige plaatsen als St. Julians en Valletta een levendig eiland. Op Gozo daarentegen draait alles een stuk meer om rust. Is dat juist wat je zoekt? Boek dan zeker een hotel voor een week. Je zult je niet snel vervelen.

Liever levendigheid afwisselen met een dagje rust? Verblijf dan op Malta en maak één of meerdere dagtripjes naar Gozo. Met de ferry ben je binnen no time op het buureiland. Jouw eventuele huurauto kan zelfs mee aan boord. En voor het geld hoef je het ook niet te laten; het is zeer betaalbaar!

Of je er nu verblijft of gewoon een of meerdere dagen naar het eiland afreist, er is genoeg te doen op Gozo. Wij zetten de ultieme must do’s op een rij.

1. Neem een duik in de Blue Hole

Doen op Gozo: Blue HoleDe Azure Window mag dan – helaas, helaas! – verleden tijd zijn, op de plek waar deze ooit stond vind je nog wel een andere bijzondere bezienswaardigheid. De zogenaamde Blue Hole.

De Blue Hole is een natuurlijk zwembad van 15 bij 10 meter. Omgeven door rotsen, waardoor je er gerust een duik in kunt nemen. Onderwater is de Blue Hole overigens via tunnels verbonden met de zee. Hierdoor stroomt er continu vers water in en uit dit bijzondere ‘zwembad’.

Naast dat je er een verfrissende duik kunt nemen, is het ook één van de populairste plekken op Malta om te duiken.

2. Proef de Gozitaanse pizza

Aardappels, kaas, tomaten, olijven en kappertjes; deze ingrediënten vormen samen een uniek gerecht zoals je deze alleen kunt eten op Gozo. Ja echt, een pizza met aardappels! Of eigenlijk is het niet echt een pizza. Het heet hier een ftira, een dichtgeslagen flatbread met een gat in het midden.

En die ftira’s (ook in andere smaken verkrijgbaar) zijn verrassend lekker. Zeker proberen als je een bezoek brengt aan het Maltezer eiland!

3. Bezoek een van de oudste megalithische tempels

Doen op Gozo: megalitische tempelsDe Maltezer archipel staat betekend om de vele megalithische tempels. Deze vrijstaande stenen zijn stok- en stokoud. Sterker nog; ze zijn ouder dan de bekende Stonehenge in Engeland. Alleen de Turken schijnen oudere tempels te hebben…

Waar nu de oudste megalithische tempels staan, is ons om het even. Feit is dat je de oudste Maltezer megalitische tempels vind op Gozo, om precies te zijn nabij het plaatsje Xaghra. Ggantija, zoals de naam van dit tempelcomplex is, stamt uit ca. 3600-2500 v. Christus.

Wil je meer weten over de geschiedenis van deze tempels? Er is een informatiecentrum aanwezig, waar medewerkers je graag meer vertellen. Ook vind je er archeologische vondsten en word je meegenomen in de mysteries die er rond de tempels heersen.

4. Eet een vers visje in de haven van Mgarr

Kom je per ferry aan op Gozo dan maak je meteen kennis met Mgarr. De haven is één kleurrijk geheel van Maltese vissersboten en luxe jachten. Pak een terrasje in de levendig havenkom zodat je alles rustig in je op kunt nemen. Dit is ook direct de plek om een vers visje te bestellen. Nergens op Gozo smaken ze zo lekker als hier!

Meer zien van Mgarr? Bezoek dan de neogotische kerk Our Lady of Lourdes en het naastgelegen Fort Chambray. Dit is het laatste fort dat door de Johannieter ridders werd gebouwd.

5. Ga cultuur snuiven in de hoofdstad

Doen op Gozo: Rabat/VictoriaLaten we om met de deur in huis te vallen meteen even wat verwarring voorkomen; de hoofdstad van Gozo is bekend onder twee namen. Aan de ene kant heb je de naam Victoria, vernoemd naar de Engelse koningin. De inwoners zelfs gebruiken echter graag de oorspronkelijke Maltees-Arabische naam, Rabat.

Rabat – of Victoria, het is ons om het even – is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar ook nog eens de grootste stad én de plek met de meeste inwoners. Hier vind je maar liefst 25% van de totale bevolking van Gozo.

Het hoogtepunt is de citadel, die ver boven de stad uitsteekt. Deze hoogte was ideaal, want zo konden zeerovers voortijdig gespot worden. De imposante stadsmuren moesten hen daarnaast buiten de deuren houden. Nu bieden de stadsmuren je vooral een geweldig uitzicht over de omgeving. En als je goed kijkt, zie je ook direct de 17e eeuwse kathedraal liggen. Een bezoekje waard!

6. Maak een dagtrip naar Comino

Vanuit jouw farmhouse kan je niet alleen het eiland ontdekken, maar ook op de boot stappen. Bijvoorbeeld richting Comino. Hier vind je de Blue Lagoon. Je hoort het goed; niet alleen IJsland en Jamaica beschikken hierover, maar ook de Maltezer archipel.

De Blue Lagoon is een haast tropisch blauwe baai in het westen van Comino. Boten leggen er dagelijks aan in het hoogseizoen om vakantiegangers af te zetten. Een dagje hier staat volledig in het teken van zonnebaden, snorkelen en verfrissende duiken vanaf de rotsen.

7. Verblijf in een traditioneel farmhouse

Doen Gozo: farmhousesHeb jij gekozen voor een weekje in rust verblijven op Gozo? Kies dan voor een van de farmhouses op het eiland. Dan verblijf je pas in authentieke stijl! En dat is eenvoudig via ons te boeken.

Cornucopia Hotel is gevestigd in een authentiek landhuis. Neem een duik in het zwembad, kom tot rust in de jacuzzi en geniet ’s avonds van live muziek. Eén ding is zeker: jouw vakantie op het Maltese eiland Gozo zal je niet snel vergeten!

En dit is nog maar één kleine selectie van wat je kunt doen op Gozo. Bekijk onze voordelige vakanties naar het Maltezer eiland & ontdek dit én meer.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *