Redenen Puglia

5 redenen waarom je wel verliefd moet worden op Puglia

Vijf jaar geleden hadden nog weinig Nederlandse reizigers gehoord van Puglia, nu zie je de Zuid-Italiaanse streek om de haverklap terug op Instagram, in reisprogramma’s, op reiswebsites en in travelmagazines. Niet gek; wie naar Puglia afreist, moet wel verliefd terugkomen en dit van de daken schreeuwen.

Dat geldt dus ook voor mij. In september 2019 ontdekte ik twee weken lang de mooiste plekjes van het zuidelijke deel van Puglia. En ik verloor mijn hart! Er ligt een enorme stapel blogideeën om jullie de komende tijd alles over de regio te vertellen. Maar laat ik beginnen met de redenen waarom ik zó verliefd terugkwam.

1. Trulli-hoofdstad Alberobello

redenen vakantie Puglia: AlberobelloEr was één hoofdreden voor mij om af te reizen naar Puglia; Alberobello. Ik was verliefd geworden op de vele foto’s van witte huisjes met grijze ronde puntdakjes die hier het landschap bepalen. En de foto’s waren al geweldig, maar in het echt is Alberobello nog mooier.

Ondanks de drukte – die je ook heel goed kunt vermijden – heerst er een fijne sfeer in het stadje. Met de zon op je bol (het naseizoen is het fijnst!) slenter je van trullo naar trullo, tussendoor eet je een heerlijke gelato en ook voor originele souvenirs ben je er aan het goede adres.

Wat je niet mag overslaan? Naast de bekende wijk Rione Monti is Aia Piccola een aanrader. Deze wijk is minder bekend, rustiger en net wat minder gepolijst. In Rione Monti ben je wél aan het goede adres voor de bekende Siamese trulli, de trulli-kerk en de leukste souvenirwinkels.

Redenen Puglia, Alberobello (Puglia)Grand Hotel la Chiusa di Chietri ligt in een landelijke omgeving op ca. 10 minuten lopen van Alberobello. Het hotel beschikt over een fijn zwembad en dito wellnessfaciliteiten. En extra bijzonder; er staat een handjevol echte trulli op het complex.

2. Walhalla voor lekkerbekken

redenen Puglia; etenVoor de vrouwen in Puglia – die niet zonder reden regelmatig de kokende mama’s worden genoemd – is uren in de keuken staan geen straf. Ze maken hierbij het liefst gebruik van eigen producten. En die zijn er volop. In Bari wordt de verse pasta op straat gemaakt en het landschap wordt gekenmerkt door duizenden olijfbomen.

Dat de inwoners van Puglia houden van koken én lekker eten & drinken blijkt ook uit de vele lokale specialiteiten die je er kunt proeven. Orecchiette, taralli, pasticciotti, burrata, pistache koffie, pane di Matera, focaccia barese, pasqualino… Bestel het vooral!

3. Een verzameling aan witte stadjes

Redenen Puglia: witte stadjesAls je denkt dat de Spaanse regio Andalusië de winnaar is op het gebied van witte stadjes, dan staat je in Puglia nog een aangename verrassing te wachten. Die kunnen op dit gebied toch wel evenaren. Met name in het gebied rondom Alberobello.

Het meest bekende én het meest witte stadje is zonder twijfel Ostuni. De inwoners zijn hier namelijk verplicht om elk jaar hun huis wit te kalken. Het is een verademing (zeker als je houdt van mooie vakantiefoto’s!) om hier door de straatjes te slenteren.

Andere witte stadjes die je niet mag missen zijn o.a. Martina Franca, Monopoli, Polignano a Mare, Cisternino en Locorotondo. Deze laatste is bijzonder door – en de naam verklapt het eigenlijk al – de ronde vorm waarin dit stadje loopt.

4. Fijne stranden & baaitjes

Redenen vakantie Puglia: kustDrie jaar geleden ontdekte ik de Toscane. Ik vond het een geweldige regio en werd verliefd op o.a. Siena, San Gimignano en Florence. Maar ik mist wel één ding; kleine kustplaatjes en mooie stranden.

In Puglia is hier geen gebrek aan! Door de ligging in de hak van de laars wordt het aan bijna alle kanten omgeven door water. Aan de noordkust zijn Monopoli (met de schattige oude haven) en Polignano a Mare (met indrukwekkende kliffen) aanraders. De kliffen in deze laatste zijn zelfs al een aantal jaren een van de locaties van de Red Bull Cliff Diving World Series.

Mijn favoriete stadje aan de oostkant was zonder twijfel Otranto, door de gemoedelijke sfeer en de vele leuke restaurantjes. Aan de zuidkant mag een bezoek aan Gallipoli niet ontbreken. Het stadje werd vroeger door de Grieken Kalé Pólis genoemd. Dit betekent niet minder dan ‘mooie stad’. Helemaal waar!

Een dagje decadent genieten van zon, zee & strand? Ik vertoefde een dag bij G Beach Gallipoli, een beachclub op slechts een kwartiertje rijden van het oude centrum. Ibiza meets Italië!

5. Meet the locals

Redenen vakantie Puglia: localsHoe mooi een bestemming ook is, als de inwoners niet vriendelijk zijn, is dit toch een smet op je vakantie. In Puglia hoef je hier niet bang te zijn. Gastvrijheid lijkt hier met de paplepel ingegoten te zijn.

Dit merk je niet alleen als je ergens gaat lunchen of dineren, maar ook in de vele (leuke!) souvenirwinkels. Ze vertellen je niet alleen met veel liefde over hun producten, maar nemen je ook mee in hun tradities. Of nodigen je uit om een kijkje in hun huis te nemen. Zo mocht ik bij een mevrouw in Alberobello een kijkje op haar dakterras nemen en mooie foto’s van het uitzicht maken.

Dit zijn overigens niet de enige 5 redenen waarom Puglia zo geweldig is. Maar… de rest moet je vooral lekker zelf ontdekken. Check snel ons voordelige aanbod & pak je koffers!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “5 redenen waarom je wel verliefd moet worden op Puglia

  1. Prachtig en leuk maar ik kon puglia al ,
    Ook wel apullie genoemd ,
    Ostuni is zeker een plek om te bezoeken,
    of in the verblijven
    De adriatische kust is zonder meer de moeite waard om vakatie te vieren ,
    Mooi verslag complimenten aan laura

    1. Misschien is dit bericht ook voor mensen die Puglia nog niet kennen! Heel leuk geschreven en helemaal waar. Ik woon vlakbij de Italiaanse grens in Zwitserland en wij zijn vaak in Italië. Vorige zomer zijn we Voor het eerst n maand met de auto door Zuid Italië gereisd, elk dorpje en elk strand bezocht. En ook ik kwam verliefd terug. Fantastisch! En dan nog het prijsverschil tussen noorden en zuiden. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *