Mooiste witte dorpjes Andalusië

Pueblos blancos: de mooiste witte dorpjes in Andalusië

Witte dorpjes, ofwel pueblos blancos, kenmerken het landschap van de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Reis je af naar deze bijzondere streek, maak dan zeker een route langs de vele witte dorpjes en stadjes. Prachtige plaatjes gegarandeerd!

Andalusië, de witte streek van Europa

Andalusië is één van de zeven autonome regio’s in Spanje en bedekt het meest zuidelijke deel van Spanje, vanaf de Portugese grens tot aan de Middellandse Zee. Je vindt er bekende vakantiebestemmingen als de stad Sevilla en het populaire Costa del Sol.

Nabij deze bestemmingen, maar ook in het binnenland van West-Andalusië of nabij Almeria in het oosten, vind je prachtige witte dorpjes. In deze dorpjes – veelal tegen een helling opgebouwd of pal boven op een berg, een strategische keuze – zie je de Moorse invloeden goed terug.

De keuze van witte huizen is geen slecht idee. In de zomer weerkaatst de witte kalk de zon en door ook nog eens het gebruik van dikke muren blijft het binnen koel.

Witte dorpjes bezoeken vanuit de Costa del Sol

Mooiste witte dorpjes Andalusië: MijasGa je googelen op ‘witte dorpjes Andalusië’ dan lees je vaak terug over een witte dorpen-route. Maar er is geen officiële route; je kunt het zo invullen als je wilt. Wat ons betreft, laat je die route afhangen van jouw vakantiebestemming.

Verblijf je aan de Costa del Sol dan hoef je bijvoorbeeld niet per se ver het binnenland in te rijden. Ook op een steenworp afstand van de kust of zelfs direct aan de kust vind je al enkele van de mooiste witte dorpjes van Andalusië.

Mijas is één van de bekendste witte dorpjes in dit deel van Andalusië. Als je het tenminste hebt over Mijas Pueblo, het oude stadscentrum dat zich zo’n 20 km landinwaarts van Mijas Costa (het strandoord) bevindt. De bergweg ernaartoe, die je al slingerend naar 400 meter boven zeeniveau doet stijgen, geeft je al direct een mooi plaatje. De huisjes zijn kriskras tegen de helling gebouwd en het wit steekt fel af tegen de donkere rotsen.

Ondanks dat Mijas één van de meest toeristische witte dorpjes van Andalusië is, heeft het haar charme wél weten te behouden. Dit dankt het aan een straatbeeld vol prachtige poortjes, kleine steegjes, terrassen met geraniums, kleurrijke kozijnen en – natuurlijk! – witte huisjes in overvloed.

Het meest centrale en laaggelegen deel van Mijas is het meest populair. Rustiger is het in het hoger gelegen deel. En dat niet alleen; de drankjes en hapjes in cafés en restaurants zijn daar ook nog eens goedkoper.

Mooiste witte dorpjes Andalusië: Mijas, TRH Mijas HotelAlleen de locatie van TRH Mijas Hotel is al fantastisch; middenin Mijas Pueblo. Buiten deze mooie ligging kun je rekenen op een prachtige tuin met zwembad, gratis WiFi en een idyllische binnenplaats.

Mooiste witte dorpjes Andalusië: FrigilianaOf je vanaf de Costa del Sol meer van de prachtige witte dorpjes in Andalusië aan kunt doen? Jazeker!

  • Frigiliana is minder bekend dan Mijas, maar wat ons betreft eigenlijk nóg leuker. Dit dankt het aan haar lieflijke straatbeeld met prachtige klinkertjes en de vele trappetjes, die je elke keer weer naar een nieuw verrassend straatje leiden.
  • Een bezoek aan Frigiliana kun je eenvoudig combineren met Nerja, dat slechts een paar kilometer verderop aan de kust ligt. Vanaf de boulevard – die als hoogtepunt wordt gezien vanwege het geweldige uitzicht over de kustlijn – loop je zo het centrum vol smalle straatjes en witte huisjes in.
  • Hoewel Ronda op ca. 1,5 tot 2 uur rijden vanaf de kust ligt, is het zeker een aanrader om te bezoeken tijdens jouw vakantie aan de Costa del Sol. Hier ‘zweven’ de witte huisjes op de rand van een immense kloof die het stadje in tweeën splitst.
  • Verblijf je in Marbella? Dan kun je niet alleen terecht in het oude (en witte!) stadscentrum van de populaire badplaats, maar ook in Ojén. Dit pittoreske plaatsje ligt op slechts 10 minuten rijden en is – gek genoeg – nog amper bekend onder toeristen. Een mooi stukje authentiek en wit Andalusië!

Verblijf je niet aan de Costa del Sol, maar elders in Andalusië? Hieronder beschreven we nog enkele witte dorpjes die je kunt bezoeken in de Zuid-Spaanse streek.

Vejer de La Frontera

Mooiste witte dorpjes Andalusië: Vejer de La FronteraWaar bovenstaande witte dorpjes de bekendste van Andalusië zijn, geldt dat Vejer de Frontera wordt gezien als één van de mooiste. Je vindt dit bergdorpje in het zuidwesten van Andalusië, op een hoogte van zo’n 200 m boven de zeespiegel. Het is gebouwd bovenop oude kasteelruïnes.

Alleen al de weg ernaartoe is geweldig. Al zigzaggend naar het hoger gelegen dorpje verschijnen de eerste witte huisjes en weet je dat je een parel te pakken hebt. Dit beeld wordt bevestigd als je eenmaal door de pittoreske (en hagelwitte!) straatjes wandelt.

Bloemen op terrassen en aan balkons, schattige barretjes, bijzondere doorkijkjes en mooie pleintjes passeren de revue. Met speciale aandacht voor het fotogenieke Plaza de España.

Even praktisch: Vejer de la Frontera ligt op ca. 45 minuten van Cádiz. Deze twee steden worden dan ook vaak gecombineerd. Wij raden je aan om in Cádiz te verblijven als je dit ook wilt doen. De stad biedt – als je het ons vraagt – the best of both worlds. Je vindt er een flinke dosis cultuur door een geschiedenis van meer dan 3.000 jaar oud, je kunt er flaneren over de boulevard en het strand nodigt uit om een of meerdere dagen flink te relaxen.

Mooiste witte dorpjes Andalusië: Cádiz, Hotel Playa Victoria Voor een centrale ligging zit je goed bij Hotel Hotel Playa Victoria. Met een ligging direct aan de boulevard sta je zo op het strand en ook het historische centrum bevindt zich op loopafstand. Extra pluspunten voor het zwembad en de moderne kamers.

Nog meer witte dorpjes in Andalusië

Mooiste dorpjes AndalusiëJe hebt het al door; wij kunnen geen genoeg krijgen van de vele witte dorpjes in Andalusië. Dus vooruit, nog even een opsomming van nog meer opties:

  • Arcos de la Frontera wordt vaak in één adem genoemd met Vejer de la Frontera als het gaat om de mooiste witte dorpjes in Andalusië. Zeker ook een must-see. Waarom? Binnen de middeleeuwse stadsmuren van het oude centrum vind je prachtige Moorse paleizen, herenhuizen, poorten en kerken.
  • Setenil de las Bodegas is een klein dorpje in het binnenland, dat bekend staat om de unieke rotswoningen. Je kunt een bezoek aan dit plaatsje goed combineren met een bezoek aan het eerdergenoemde Ronda.
  • Op zoek naar authenticiteit? In Medina-Sidonia, op slechts een half uurtje rijden van Cádiz, vind je nog nauwelijks toeristen. Wel vind je er prachtige kerken, kloosters en poorten, waarin de invloed van zowel de Romeinen als de moslims terug in te zien zijn.
  • In één van de mooiste natuurgebieden van Andalusië, Sierre de Grazalema, struikel je bijna over de witte dorpjes. Grazalema is de meest centrale en bekende. Vooral vanwege de groene omgeving, die wordt veroorzaakt doordat het hier meer regent dan in de rest van Spanje.
  • Een bezoek aan Grazalema kun je overigens goed combineren met het lieflijke Ubrique, waar de Moorse geschiedenis een belangrijke rol speelt.

En ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan; er zijn onnoemelijk veel witte dorpjes in Andalusië te vinden. Stop vooral ook onderweg als je een nieuw dorpje of stadje tegenkomt. Ook als deze dus niet op deze lijst staan.

De beste reistijd voor de witte dorpjes van Andalusië

Ondanks de witte huizen kunnen de temperaturen op straat flink oplopen in het hoogseizoen. En de steile hellingen en trappetjes kunnen dan als een flinke work-out worden gezien. Relaxter is het om de witte dorpjes van Andalusië te bezoeken in het voor- of najaar.

Mei en juni zijn goede maanden als je kijkt naar de temperaturen, maar ook de tweede helft van september is een fijne optie. In oktober is het er gemiddeld nog 25 °C, maar dien je wel rekening te houden met hier en daar een buitje.

Staan de witte dorpjes in Andalusië al op jouw wensenlijst?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *