Lieflijk Frigiliana, Andalusië

Frigiliana, de lieflijke kant van Andalusië

Als je door Frigiliana loopt, is de vergelijking met Mijas snel gemaakt. Ook dit dorpje wordt gekenmerkt door witte huisjes en blauwe accenten. Frigiliana is alleen net wat lieflijker, mede door de mooie geplaveide straatjes. Een must see als je jouw vakantie viert in Andalusië!

Frigiliana in een vogelvlucht

Andalusië herbergt een breed aanbod aan witte dorpjes. Ronda is een heel bekende en ook Mijas is onder veel reizigers populair. Frigiliana is een stuk minder bekend en dat is misschien juist wel de charme. Als we daar met dit artikel nu maar geen einde aan maken…

Lieflijk Frigiliana, AndalusiëFrigiliana – dat hemelsbreed slechts 7 km ten noorden van de bekende badplaats Nerja ligt – werd meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Andalusië en zelfs van Spanje. Het is daarnaast ook nog eens een van de best bewaarde Moorse dorpen van de Spaanse streek; het stamt al uit de 18e eeuw.

Het beneden- en bovendeel van dorpje vormen samen een groot doolhof van deels autovrije straatjes met witgekalkte huisjes en pastelkleurige deuren. Als je mazzel hebt, hangt er nog een zak met vers brood aan, om het plaatje compleet te maken. Tel daar de rode leien daken en de helderblauwe lucht bij op en je hebt een beeld. Op schrift klinkt het al fantastisch, in het echt maakt het nog veel meer indruk.

Wat je niet mag missen in Frigiliana?

Het mooiste deel van Frigiliana is zonder meer het bovendeel, Morisco-Mudéjar. Je moet er even een klim voor aangaan, maar dan krijg je ook wel wat! Want vanaf het hoogste punt, dat meer dan 300 m boven de zeespiegel ligt, heb je een fantastisch uitzicht over het stadje en de omgeving. En dat is niet het enige voordeel van het bovendeel. Het is ook nog eens het mooiste deel door de vele Moorse invloeden die je er vindt.

Lieflijk Frigiliana AndalusiëSlenteren is het fijnst! Zonder kaart. Want dan word je om elke hoek compleet verrast door weer een stukje fijn en charmant Frigiliana. Je kan natuurlijk ook Google Maps aanzetten of een ouderwetse kaart erbij pakken en een route uitstippelen.

Kruis dan in elk geval wel Fuente Vieja (de oude fontein), de San Antonoio kerk, de Santo Cristo de la Caña kapel, de botanische tuin van Santa Flora en het Palacio Renacentista de los Condes de Frigiliana aan. Ook de resten van het oude Moorse kasteel bovenaan het dorp zijn de moeite waard.

Én breng een bezoekje aan El Torreón, nabij Calle Real. Bij deze voormalige graanschuur vind je een prachtige patio. En wist je dat je verspreid door het oude gedeelte 12 keramiekplaten vindt? Ze vertellen het verhaal van de Moorse opstand.

Praktische tips!

  • Van al dat slenteren kan je best dorst en trek krijgen. Gelukkig biedt Frigiliana een groot aanbod aan restaurants en barretjes. Een flink aantal biedt een dakterras met uitzicht op het dorp en/of de vallei. The Garden Restaurant (Calla Santo Cristo) is een aanrader. Geniet van dagverse tapas en mediterrane specialiteiten. Extra tip: voor een taartje in de ochtend ga je naar La Tienda (Calle de la Iglesia 7).
  • De beste plek om te parkeren is de parkeergarage bij de ingang van het dorp. Probeer uit het centrum van het dorp te blijven; parkeren is hier niet te doen en veel straatjes zijn autovrij. Ze zijn daardoor niet eens toegankelijk voor niet-vergunninghouders.
  • Reis je per huurauto af naar Frigiliana? We raden je aan om ’s morgens vroeg te gaan. Niet alleen is de klim maken naar het hoger gelegen deel dan een stuk aangenamer dan op het heetst van de dag, er zijn ook nog minder toeristenbussen gearriveerd.

Te doen & zien in de omgeving!

Lieflijk Frigiliana: NerjaZo’n 7 km boven Frigiliana vind je het 17e eeuwse El Acebuchal. Hoewel een deel van het gehucht (want ja, zo klein is het) inmiddels flink is gerenoveerd, vind je er nog overblijfselen uit het Iberische tijdperk. Dan hebben we het over maar liefst 1.000 jaar v.Chr.

Mocht je nog tijd over hebben, zak dan af naar de badplaats Nerja. In het van oudsher vissersdorpje (een van de oudste van de Costa del Sol overigens) vind je eveneens de voor Andalusië zo typerende smalle straatjes met witte huisjes. Wat Nerja anders maakt dan de andere dorpjes? Balcón de Europa! Vanaf deze boulevard heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn.

Meer weten over dit oude vissersdorpje? Emma schreef eerder een uitgebreid artikel over het witte stadje. Kom alles te weten over de bezienswaardigheden en check welke hotels we voor je in petto hebben.

Voor actieve vakantiegangers hebben we een heel andere optie! Frigiliana is tegen de heuvel El Fuerte gebouwd. Je kunt de top van deze berg, die op ca. 950 meter hoogte ligt, bereiken via een wandelroute van zo’n 7 km lang. Kies een niet te warme dag uit, trek je wandelschoenen aan en je zult worden getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de witte dorpen en de kustlijn.

Wandelen kan trouwens ook in het natuurpark Sierras de Almijara, Tejeda y Almaha. Frigiliana is onderdeel van dit natuurpark met een oppervlakte van meer dan 40.000 hectare.

Zie jij een dagje Frigiliana wel zitten? We raden je aan om (voor een strandvakantie) te verblijven in Nerja, dat het dichtstbij ligt. Stedentrippers kunnen Málaga als uitvalsbasis nemen. Vanaf daar kun je ook veel andere witte dorpjes bezoeken.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Frigiliana, de lieflijke kant van Andalusië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *