Redenen vakantie Cyprus

8 goede redenen voor een vakantie naar Cyprus

Ben jij fan van Spanje, Turkije & Griekenland, maar wil je een keertje buiten de gebaande paden op vakantie? Cyprus is de oplossing. Hier vind je namelijk de perfecte mix van de Griekse en Turkse cultuur. Maar er zijn meer redenen waarom je voor dit eiland zou moeten kiezen!

1. Zonzekerheid

Cyprus is in de zomermaanden een van de meest zonzekere bestemmingen van Europa. Per jaar schijnt hier maar liefst zo’n 340 dagen de zon! En met dank aan het mediterrane klimaat kun je er rekenen op lange warme zomers met vanaf eind mei uitschieters boven de 30 °C. Ideaal strandweer!

In de maanden juni, juli en augustus wordt het overigens nog een slagje warmer en vanaf september neemt de temperatuur langzaam af. Toch kan je tot aan oktober genieten van een dagje strand zonder kou te lijden.

2. Een ruime keuze aan stranden

Langgerekte zandstranden, kiezelstranden, verborgen baaitjes… Je vindt het allemaal in Cyprus. En dat matcht dan maar weer mooi met het zonovergoten klimaat. Wil je weten wat de mooiste stranden zijn ? Collega Emma zette eerder een de mooiste stranden van Cyprus op een rijtje voor je!

3. Een geschiedenis waar je u tegen zegt

Redenen vakantie CyprusCombineer jij dagjes aan het strand graag met culturele uitstapjes? Dan is Cyprus een heel geschikte vakantiebestemming. Zeker als je in Paphos verblijft. In Kato Paphos, de benedenstad, vind je 2.000 jaar geschiedenis op slechts een paar vierkante meter. De vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst is dan ook niet zonder reden!

De ruïnes zijn voer voor dagen vermaak, maar je kunt natuurlijk ook een selectie maken van wat je wilt zien. Sla in elk geval de prachtige mozaïekvloeren niet over! Bezoek hiervoor het Huis van Theseus, het Huis van Aion en het Huis van Orpheus.

Redenen vakantie Cyprus: Almyra HotelAlmyra Hotel, gelegen in Kato Paphos, is een modern designhotel waar alles draait om ontspannen en lekker eten. Het strand ligt praktisch voor de deur, de haven is binnen handbereik en ook de ruïnes bereik je eenvoudig vanaf hier.

Overigens is Paphos niet de enige plek in Cyprus waar je cultuur kan opsnuiven. Breng een bezoek aan de Rots van Aphrodite en laat je meeslepen door de legende. Óf breng een bezoek aan de enige verdeelde hoofdstad van Europa, Nicosia.

En dan hebben we het nog niet eens over de vele overblijfselen verspreid over de rest van het eiland. Invloeden vanuit Europa, Azië en Afrika hebben er samen met de lange geschiedenis (maar liefst 10.000 jaar) voor gezorgd dat je de ruïnes van prachtige Byzantijnse kerken, Romeinse villa’s en ondergrondse koningsgraven kunt bezoeken.

4. Watersportmogelijkheden in overvloed

Misschien niet verrassend met zo’n lange kustlijn en zoveel kilometers aan strand, maar we benoemen het graag nog even apart; je hebt in Cyprus eindeloos veel mogelijkheden om te watersporten. Aan de grote stranden zorgen lokale ondernemers ervoor dat je o.a. kunt jetskiën, windsurfen, kitesurfen en parasailen.

Onderschat ook de onderwaterwereld niet. De blauwe wateren nodigen uit voor een ochtend of middagje duiken. In het bijzonder als je houdt van wrakduiken. Het wrak van de Zweedse veerboot Zenobia staat bekend als een van de meest indrukwekkende ter wereld.

5. Groen, groener, groenst!

Redenen vakantie CyprusHet groene hart van Cyprus is het bekende Troodosgebergte. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met dank aan de vele bossen, watervallen en wijngaarden te midden van schilderachtige dorpjes. Reken wel op flink wat haarspeldbochtjes als je hiernaar toe rijdt!

Voor nog meer natuur ga je naar het schiereiland Akamas. Je moet zo’n anderhalf uur rijden vanaf Paphos, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt er wandelen in de Avakaskloof, schildpadden spotten en met een jeep door de bergen trekken.

6. Cyprus kent een bijzondere keuken

Met dank aan de Turkse én Griekse achtergrond  is het eiland een walhalla voor lekkerbekken. Want beide keukens hebben zo hun invloed gehad op de lokale specialiteiten én dan hebben ze daar ook nog eens hun eigen draai aan gegeven.

Tzatziki én hummus blijken prima samen te gaan en ook de vele verschillende kruiden lijken op dit eiland perfect te matchen. Zeker als je een goed stuk vlees bestelt. Vegetariër? Zodra je Koupepia op de kaart ziet staan, meteen bestellen! Dit zijn een soort van loempia’s gerold in wijnbladeren.

Zoveel mogelijk proeven van de lokale keuken? Bestel mezze, feitelijk de Griekse variant van de Spaanse tapas. Je krijgt allemaal verschillende kleine gerechten op tafel die je kunt proeven en – altijd leuk! – delen met jouw tafelgenoten.

Check deze smaak-excursie bij onze partner GetYourGuide

7. Wijn is wat de klok slaat

En als we het dan toch over wijn hebben… Wist je dat de wijnproductie in Cyprus een van de oudste ter wereld is? De wijnbouw bestaat hier al meer dan 4.000 jaar! Van deze lange wijngeschiedenis kun je op verschillende plaatsen op het eiland de sporen vinden. Leuker is het echter om je in de wijnproductie te verdiepen. Bezoek een van de vele winery’s op het eiland en vraag om een rondleiding. Na afloop is er veelal de ruimte om de wijnen ook daadwerkelijk te proeven!

8. Je bent er zo!

Last but not least: een korte reistijd. Zo fijn; je stapt op het vliegtuig en binnen ca. 4,5 uur vliegen sta je op Cypriotisch grondgebied. Hoe fijn is dat?!

Denk jij – na het lezen van dit artikel – dat jij ook wel eens van Cyprus kan gaan houden? Check dan snel ons uitgebreide aanbod aan zonvakanties.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *