Weetjes Senegal: praktische informatie

6 dingen die je vast nog niet wist over Senegal

Kaapverdië en Gambia hebben er een concurrent bij, Senegal. Het Afrikaanse land leent zich prima voor een veelzijdige zonvakantie. En dat ontdekken steeds meer mensen. Voor jij ook zelf op ontdekkingstocht gaat, geven we je graag nog het een en ander mee. Met deze weetjes over Senegal ga je goed voorbereid op pad!

1. De officiële spreektaal is Frans

Tot aan 1960 was Senegal een Franse kolonie. Daarna vormde het samen met Gambia de confederatie Senegambia. Omdat de integratie tussen beide landen niet van de grond kwam, zijn ze beiden weer apart verder gegaan.

Uit de tijd dat de Fransen heersten in het land – vanaf het einde van de 19e eeuw – vind je nog wel enige invloeden terug. Hoewel er in het land bijna 40 (!) eigen talen worden gesproken, is Frans er de officiële spreektaal. Gek als je bedenkt dat maar 15% van de inwoners daadwerkelijk Frans spreekt.

In het toerisme – dus bij hotels en tijdens excursies – is Frans vaak de voertaal, maar ook met Engels kan je er uit de voeten. Wil je indruk maken? Leer dan wat woordjes in het Wolof, een eigen taal die het meest wordt gesproken:

 • Salamaleikum – Hallo! (vrede is met jou)
 • Maleikum Salum – De terugbegroeting op bovenstaande
 • Nanga def? – Hoe gaat het met je?
 • Magni fi rek – Goed!
 • Waow – Ja
 • Dedeet – Nee
 • Djeredjef – Dank u
 • Bu la neexe – Alstublieft!
 • Baal ma – Sorry!
Geef nooit iets aan met je linkerhand en begroet hier ook niemand mee. De linkerhand is voor de Senegalezen de hand waarmee zij hun achterste afvegen. Neem daarbij de tijd voor een begroeting met de Senegalezen. Ze kunnen je zo op vijf verschillende manieren vragen hoe het met je gaat.

2. Je vindt er ruim 700 kilometer aan kustlijn

Weetjes Senegal: strandSenegal ligt in het westen van Afrika en grenst aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor beschikt het over maar liefst 700 kilometer aan kustlijn. Stranden genoeg om jouw handdoek op uit te vouwen!

Voor een strandvakantie kun je het beste naar Saly, dat aan de Petite Côte ligt. Waarom? Hier vind je parelwitte stranden, waar de hotels met hun tuinen vaak direct aan grenzen. Hierdoor liggen ze veelal buiten het centrum.

Pak wél een keer de taxi om het centrum en haar craft markets te bezoeken. En de omgeving? Die leent zich prima voor excursies en dagtripjes.

3. De inwoners zijn er niet dol op foto’s

Even zomaar een mooi portretje schieten van een Senegalees? Vergeet het maar! De bevolking is er niet dol op en dit heeft meerdere redenen. Een deel denkt dat hun ziel wordt weggenomen én in het verleden zijn er gevallen geweest waarbij ze zichzelf opeens op ansichtkaarten terugzagen.

Dit heeft er toe bij gedragen dat het gerust kan voorkomen dat je een middelvinger in beeld krijgt of zelfs wordt uitgescholden. En dan met name als je dit ongevraagd doet. Even lief vragen kan helpen. Of een euromuntje tevoorschijn toveren en iets kopen bij die prachtige vrouw achter het kraampje.

4. Safari is hier mogelijk

Weetjes Senegal: SafariAl wil je het liefst de hele week luieren, we dagen je toch uit om minimaal één excursie te boeken. En wel een safari-excursie in Bandia Game Reserve, een park met een bescheiden oppervlakte van ca. 35 km².

Nee, je kan hier geen Big Five verwachten zoals in Zuid-Afrika, maar voor een eerste kennismaking met wildlife is het perfect. En zelfs ik, die al meerdere keren wildlife heeft gespot op vakantie, vond het zien van de statige giraffen, lompe struisvogels, immense buffels en prachtige zebra’s weer op-en-top genieten.

Ideaal: vanaf Saly, waar je ongetwijfeld zal verblijven, rijd je er binnen 45 minuten naar toe. Je hoeft dus geen hele dag vrij te houden voor deze verrassende trip.

5. Houd rekening met het regenseizoen

Senegal kent een regenseizoen. Van mei tot oktober kun je rekenen op fikse buiten, met de maanden juli, augustus en september als piek. Dit is een van de redenen dat wij met name reizen buiten deze periode aanbieden.

In de andere maanden is het tevens wat koeler. Een fijn gegeven, want door de hogere luchtvochtigheid voelt het er doorgaans al warmer aan dan het echt is. Buiten de regenperiode kun je rekenen op temperaturen tussen de 27 en 30 °C.

5. Kwaliteit & service staan voorop

Weetjes Senegal: hotelsKwaliteit en service; de Senegalezen hechten er veel waarde aan. Dit zie je o.a. terug in de authenticiteit en luxe in de hotels. De norm is hier een stuk hoger dan in bijvoorbeeld de Afrikaanse concurrent Gambia. Mocht je een prijsverschil aantreffen tussen deze twee landen; dit is dus niet raar!

Wil je optimaal genieten van de Senegalese luxe en gastvrijheid? Vorig jaar verbleef ik enkele dagen in Royal Horizons Baobab. Een aanrader!

Ik snap zeker waarom dit hotel is uitgeroepen tot beste all inclusive hotel van het land. De buffetten zijn er zéér uitgebreid, je overnacht in ruime huisjes in een prachtige tuin, hebt het strand binnen handbereik en wordt ontvangen met een brede glimlach.

Praktisch! *

 • De vluchttijd naar Senegal bedraagt ca. 6 uur.
 • Senegal heeft een tijdverschil met Nederland. Tijdens onze wintertijd is het een uur vroeger in Senegal, tijdens de zomertijd is het twee uur.
 • In het land worden zowel Europese als Zuid-Afrikaanse stopcontacten gebruikt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen.
 • Een visum is voor reizigers met Nederlandse nationaliteit niet nodig. Wel dient jouw paspoort nog minimaal zes maanden na terugreis geldig te zijn.
 • Informeer wel even bij de GGD voor vaccinaties. DTP, gele koorts en hepatitis worden in veel gevallen aangeraden. Nieuwe onderzoeken tonen ook aan dat er malariamuggen voorkomen. Neem ook jouw medisch paspoort mee waarin de stempel staan; hier kan om gevraagd worden.
 • Je betaalt in Senegal met de CFA-Frank (XAF); € 1,- staat gelijk aan ca. 650 XAF.
* De informatie betreffende paspoort en visum geldt op het moment van publiceren van dit artikel. Check dit ook nog altijd voor vertrek, de regels hieromtrent wijzigen regelmatig.

Goed voorbereid op vakantie naar Senegal? Dat lukt nu zonder twijfel! Alleen nog even een goede deal scoren… Bekijk daarvoor snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “6 dingen die je vast nog niet wist over Senegal

 1. Bedankt voor deze leuke praktische informatie over Senegal. Wij vertrekken as woensdag, mijn vriend en onze twee kids. Heel veel zin in! Hoop dat we niet ziek worden ofzo, maar dat kan overal natuurlijk al kijk ik wel uit met eten buiten t resort. Is dit terecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *