Mooiste wijken Europa

Get lost! De mooiste Europese wijken om in te verdwalen

Het leukste aan reizen? Niet het eten, niet de bekende bezienswaardigheden, maar het ontdekken van elke wijk, straat voor straat. En dan het liefst wijken met smalle steegjes en straatjes die als een doolhof aanvoelen. Van die wijken waar je het liefst de hele dag zou willen verdwalen. En in deze Europese wijken kan dat zeker!

1. Barrio Santa Cruz (Sevilla)

Mooiste wijken Europa: Santa Cruz, SevillaHet historisch hart van Sevilla is Santa Cruz. In de voormalige Joodse wijk vind je bezienswaardigheden van wereldklasse. Sterker nog; het zijn dé bezienswaardigheden waar Sevilla haar populariteit aan dankt. Maar het zijn niet alleen bezienswaardigheden als Catedral Maria de La Seda, de Giralda toren, Plaza de Dona Elvira en Real Alcázar die deze wijk zo bijzonder maakt.

De charme van de wijk zit hem met name in de kronkelstraatjes, pleintjes met sinaasappelbomen, witte gevels met smeedijzeren balkonnetjes en patio’s vol bloemen. Terwijl je van Spaanse tapas geniet op een van de pleintjes kun je het echte Sevilla zien, proeven én ruiken.

Europese wijken: Hotel Las Casas de la JuderiaHet prachtige Hotel Las Casas de la Juderia ligt middenin Santa Cruz. Pluspunten van het hotel zijn de ruime comfortabele kamers in voormalige herenhuizen en het zwembad op het dak van het hotel.

2. Alfama (Lissabon)

Mooiste wijken Europa: Alfama, LissabonEen kijkje nemen in het échte Lissabon? De autovrije wijk is een van de oudste wijken in een van de oudste steden van Europa. Hier vang je een glimp op van de Arabische geschiedenis van Portugal.

Ken je het gele trammetje uit de vele reisgidsen? Juist, dat is tram 28. En deze wurmt zich letterlijk een weg door Alfama. Want de straatjes zijn hier meer dan nauw; als er een auto geparkeerd staat op de weg heb je al snel een extra lang tramritje. De tram brengt je overigens tot aan Castelo de São Jorge, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad.

Ontdek Alfama trouwens niet alleen vanuit deze tram, maar slenter vooral te voet door de wijk die aanvoelt als een doolhof. Bewonder de vele schilderachtige witte huisjes met ijzeren balkonnetjes waaraan de was te droge hangt. Én maak kennis met fado, de Portugese volksmuziek. Dit kan in een van de vele barretjes, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het fado museum.

3. Taksim & Karaköy (Istanbul)

Mooiste wijken Europa: Karakoy IstanbulHoewel de Grand Bazaar in Istanbul de ultieme plek lijkt om te verdwalen in kleine straatjes, biedt de stad ook onderdak aan wijken die dit nog veel meer bieden. Wijken met rustige zijstraatjes ver weg van de drukte, waar je kennis maakt met het echte Turkse leven in de bruisende stad. Twee van deze wijken zijn het bekende Taksim en het minder bekende Karaköy, welke beiden in het authentieke en gezellige stadsdeel Beyoglu liggen.

Karaköy is een oude wijk aan de haven, die tot voor kort dienst deed als rosse buurt. Nu is het dé hipster wijk van Istanbul met dank aan de vele traditionele restaurantjes, barretjes en koffietentjes. De wijk is letterlijk vergeven van hotspots! In de zijstraatjes vind je bijzondere street art die de wijk nog net dat beetje extra geven.

De wijk Taksim dankt haar bekendheid aan het Taksimplein, waar met grote regelmaat demonstraties plaats vinden. Maar de wijk heeft meer dan dat en is doorgaans juist erg gezellig. In dé winkelstraat van Istanbul, Istiklal Cadessi, kun je je creditcard overuren laten maken en net als in Karaköy vind je ook hier veel toffe hotspots. Met name de rooftop bars die je er vindt zijn bijzonder.

Mooiste wijken Europa: Galata La Bella HotelVerblijf in luxe in Galata La Bella Hotel, gelegen in het hart Karaköy. Vanaf het dakterras heb je uitzicht over de zee van Marmara en ’s nachts kom je tot rust in een van de sfeervol ingerichte kamers.

4. Trastevere (Rome)

Mooiste wijken Europa: Trastevere, RomeAls er één wijk in Rome is waar we niet over uitgepraat raken dan is het Trastevere wel. En dat is best gek als je je bedenkt dat deze wijk – waarvan de naam letterlijk ‘over de Tiber’ betekent – lange tijd in reisgidsen nauwelijks werd genoemd. De überromantische straatjes met gebouwen in diep-oranje aardetinten bleef lange tijd onontdekt.

Anno 2016 is de wijk een stuk populairder, maar je kunt er nog altijd kennismaken met authentiek Rome. Oude Fiatjes, nog oudere Italiaanse mannetjes en wasgoed uit de ramen kenmerken hier het straatbeeld.

Elke zondagochtend is het een drukte van belang als de wekelijkse vlooienmarkt plaats vindt, maar ook op andere dagen is de wijk een aanrader. De grote Santa Maria kerk is een bezienswaardigheid die je niet mag missen en rondom de kerk vind je een wirwar van steegjes met authentieke winkeltjes en gezellige pizzeria’s en trattoria.

5. Barrio Gótico (Barcelona)

Mooiste wijken Europa: Barrio Gotica, BarcelonaVerdwalen kan ten slotte als de beste in Barrio Gótico, een van de oudste, gezelligste en meest interessante wijken van Barcelona. Je vindt deze wijk in het centrum van Ciutat Velle, het oudste gedeelte van de bruisende Spaanse stad, nabij de bekende La Rambla.

Barrio Gótico leer je het beste kennen door een paar uurtjes door de smalle steegjes te struinen. Stap binnen bij kleine boetiekjes en geniet van Spaanse tapas op een van de vele terrasjes. Tijdens het rondstruinen zal je merken dat de wijk wordt getypeerd door oude, met name gotische, gebouwen.

Bezienswaardigheden in de wijk die je niet mag missen zijn o.a. de Kathedraal van Barcelona en het Plaça Reial. Aan dit gezellige plein vind je, naast palmbomen en gezellige restaurants en cafés, prachtige 19e eeuwse gebouwen.

Mooiste wijken Europa: Hotel RialtoCentraal gelegen in Barrio Gótico vind je Hotel Rialto. Het hotel is gevestigd in het voormalige huis van de bekende schilder Joan Miró. Naast een centrale ligging biedt dit hotel gratis WiFi voor alle gasten.

In welk van deze Europese wijken zou jij het liefst verdwalen?

Fotografie: Oguz Dikbakan | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Get lost! De mooiste Europese wijken om in te verdwalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *