Bijzondere musea ter wereld

Een kijkje bij de meest bijzondere musea die je op vakantie kunt bezoeken

Het Louvre in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Akropolismuseum in Athene; stuk voor stuk musea die je gezien moet hebben. Maar laten we het eens over een heel andere boeg gooien. We presenteren je een rijtje van wel heel bijzondere musea. En jij kunt ze bezoeken tijdens jouw volgende vakantie!

Lippenstift Museum (Berlijn)

Bijzondere musea ter wereld: lippenstift museumBerlijn is een stad vol cultuur; historierijke bezienswaardigheden trekken continu aan je voorbij. Je vindt er daarnaast ook een breed aanbod aan musea, in sommige gevallen wel heel bijzondere musea. Neem nu het Lippenstift Museum.

In dit museum brengt make-up artiest René Koch de geschiedenis van lippenstift tot leven in de vorm van een ruime collectie aan lippenstiften vanaf de barokperiode tot nu. Allemaal in het teken van: “Rode lippen zijn om te zoenen!”

En dat niet alleen; je vindt er prachtige advertenties van make-up merken door de jaren heen en meer dan 150 kusafdrukken van bekende diva’s uit de film- en televisiegeschiedenis. Je vindt er zelfs een deel van de lippenstiftverzameling van Evita Perón.

Museo Subacuático de Arte (Mexico)

Bijzondere musea ter wereld: onderwatermuseum in MexicoEen bezoek aan dit bijzondere musea is niet voor iedereen weggelegd; het Museo Subacuático de Arte in Mexico bevindt zich namelijk onder water. Enige duikervaring is dan ook een must.

Kan jij duiken? Dan raden we je zeker aan om de dagen vol palmbomen, witte stranden en cocktails af te wisselen met een bezoek aan dit onderwatermuseum nabij Cancún. Het kunstmuseum werd geopend in 2009 en sindsdien zijn heel wat duikers afgedeeld naar levensgrote sculpturen op de zeebodem. Hiermee is het een van de grootste onderwaterattracties ter wereld!

Alle 500 kunstwerken, gemaakt door de Engelse beeldhouwer Jason deCaires Taylor, zijn aan de zeebodem bevestigd en vervaardigd uit materiaal dat het koraalleven moet bevorderen. Hiermee willen de eigenaren van het museum aantonen dat kunst en milieuwetenschappen goed samengaan.

De bedenkers van het museum hadden nog één doel; het beschermen van de koraalriffen rondom Cancún. Dat is gelukt! Jaarlijks trekken 700.000 mensen naar het onderwatermuseum toe i.p.v. naar de bestaande koraalriffen.

Museum of Broken Relationships (Kroatië)

Bijzondere musea ter wereld: Broken Relationships in ZagrebWat in 2011 begon als grap tussen de kunstenaars Olinka Vistica en Drazen Grubisic is uitgegroeid tot een van de meest bijzondere musea ter wereld.

Na vier jaar verbraken zijn hun relatie en kwamen ze – slechts voor de grap – op het idee een museum te openen met de spullen die hierna overbleven.

Het bleef niet bij een grap; ze vroegen vrienden en familie om spullen uit hun eerdere relaties te doneren en startten een reizende tentoonstelling. Meer dan 200.000 bezoekers over de hele wereld kwamen de voorwerpen en de bijbehorende liefdesverhalen bekijken.

In 2011 openden zij hun eerste vaste locatie; The Museum of Broken Relationships in de Kroatische stad Zagreb. En jij kunt deze bezoeken. We beloven je dat sommige liefdesverhalen je niet ongeroerd laten!

Icelandic Phallological Museum (IJsland)

Bijzondere musea ter wereld: penis museumVergeet de naam van dit museum maar meteen; in de volksmond heet dit simpelweg het Penis Musuem. Ja, je leest het goed, in dit museum in Reykjavik draait alles om de edele delen van een man. Nou ja, man… Er staan meer dan 200 penissen van diverse land- en zoogdieren tentoongesteld. Er is dus niets vies of erotisch aan, aldus de eigenaar van het museum.

Sterker nog; een bezoek aan dit museum is gek genoeg leerzaam. Wist jij bijvoorbeeld dat de penis van een potvis het allergrootst is? In dit museum kun je een exemplaar van maar liefst 1.70 meter bewonderen. Deze staat in schril contrast met de kleinste penis die er te vinden is, eentje van een hamster. Deze minuscule penis is zo klein (slechts 2 mm) dat je hem enkel onder een vergrootglas kunt bekijken.

Ook de edele delen van walvissen, ijsberen en walrussen komen aan jouw neus voorbij. En – volgens de eigenaren – zijn er ook penissen van elfen en trollen aanwezig. Deze zijn echter, geheel volgens IJslandse volksverhalen, onzichtbaar. Niet verrassend misschien; het museum wordt voornamelijk bezocht door vrouwen.

Het hotel heeft momenteel één menselijke penis. Hiervoor zijn zij ooit een zoektocht gestart. Deze zoektocht is vastgelegd in de Canadese documentaire The Final Member.

Bijzondere musea in eigen land

Als je dacht dat deze bijzondere musea enkel in het buitenland voor kunnen komen, heb je het goed mis. Ook in eigen land kunnen we er wat van. Kijk maar mee!

  • Een van de meest lugubere musea in Nederland is het Torture Museum in Amsterdam. Je waant je hier in middeleeuwse sferen, terwijl je langs guillotines, schedelkrakers, rektafels en schavotten wordt geleid. Ja, een groot deel betreft replica’s, maar enkele zijn ook echt als martelwerktuigen gebruikt in het verleden. Bizar!
  • Bizarium is een museum vol bizarre uitvindingen, waarbij vindingrijkheid en verbeeldingskracht een grote rol spelen. Je vindt er o.a. een vliegfiets, wandelende duikboot en zwemparaplu. Het museum in het Zeeuwse Sluis is zeker met kinderen een aanrader!
  • Theeleuten moeten zeker afreizen naar Limburg. In het plaatsje Swartbroek vind je namelijk het Theepottenmuseum. Je vindt er meer dan 2.000 theepotten in alle vormen en maten. Wat dacht je van een theepot in de vorm van The Chippendales?
  • Het Kattenkabinet in een statig grachtenpand in Amsterdam is tot de nok toe gevuld met kattenkunst. Schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden, porselein; alles voor de kattenliefhebber.

Nog meer bijzondere musea wereldwijd

  • Als je toch in Berlijn bent om het Lippenstift Museum te bezoeken, ga dan ook even direct naar het Museum der Unerhörten Dinge. In dit museum van verbazingwekkende dingen zal je daadwerkelijk verbaasd staan over de objecten die je er aantreft.
  • We blijven nog even in Duitsland. Want in Leipzig vind je het Clown-Museum. Van het imago van met messen rondrennende clowns blijven ze hier ver vandaan; het museum richt zich vooral op de vrolijke en goedaardige kant. Je vindt er posters, filmfragmenten, krantenartikelen, kostuums en meer. Eigenlijk best bijzonder, want al in 1737 werden clowns verbannen uit de theaters van Leipzig…
  • De naam zegt het al; in het Turkse Avanos Hair Museum draait alles om haar. In een kleine kelder van een oude pottenbakkerswinkel vind je meer dan 1.5000 vrouwelijke haarlokken. Stuk voor stuk voorzien van een omschrijving. Wat in 1979 begon als een publiciteitsstunt is geëindigd in een vermelding in het Guinness Book of World Records. Je vindt dit bijzondere museum in Cappadocië.
  • Vies & interessant tegelijk; dat is het rioolmuseum van Parijs, ofwel Musee De Egouts de Paris. Via een 500 meter lang ondergronds pad met smalle en donkere passages krijg je inzicht in de geschiedenis van het rioleringssysteem van de Franse hoofdstad. Bijzonder: dit museum opende haar deuren al in 1867.
  • De meest lugubere plek van Rome? De crypte van de Santa Maria della Concezione. Hoewel dit officieel geen museum is, is het zeker een bezoekje waard voor wie op zoek is naar iets bijzonders. De vijf kapellen zijn namelijk stuk voor stuk versierd met botten en skeletten van overleden monniken.

Welk van deze bijzondere musea zou jij graag een keer willen bezoeken?

Fotografie: Chalie Chulapornsiri | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *