Underdog Malta

Waarom Malta een onterechte underdog is

Zelden duikt Malta op in de top-vakantielijstjes. Waarom? Als je er eenmaal bent geweest, zal je het een groot raadsel vinden. Dit eiland heeft zoveel moois te bieden. Tijd om het uit de underdog-zone te halen!

Malta in een vogelvlucht

Malta is slechts een van de vele eilanden in de Middellandse Zee. Maar wel een bijzondere. Want feitelijk is het geen eiland, maar een archipel. Bestaande uit de eilanden Malta, Gozo en Comino. Samen liggen ze in het midden van de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië en ten noorden van Tunesië.

Malta is het grootst en ook meteen het populairst. Dit heeft o.a. te maken met de veelzijdigheid van het eiland. Met een oppervlakte van bijna 250 km² biedt het voor ieder wat wils.

De praktische voordelen van Malta

Underdog maltaEven uit praktisch oogpunt wat fijne voordelen van Malta. Door de zuidelijke ligging kun je hier van april tot oktober rekenen op lekker zonnig weer. In het hoogseizoen stijgt het temperatuur tot zo’n 30 °C en kun je rekenen op zo’n 11 tot 12 uur zon per dag.

Ook de korte vliegafstand is een pre. In ca. drie uur vliegen sta je op Maltezer bodem. En dan heb je toch echt het gevoel dat je veel verder weg bent van huis; een totaal andere wereld. Hoewel je er – en dat is wel zo handig – gewoon met Engels uit de voeten kunt én met de euro kunt betalen.

Verplaatsen op het eiland kan eenvoudig per bus, maar een auto huren is ook geen slecht idee. Houd er wel even rekening mee dat er links wordt gereden. Als je dat niet zo ziet zitten, zijn er ook tal van excursies te boeken. En zoals het een eiland betaamt; ook veel boottripjes.

Maar deze praktische overwegingen gelden natuurlijk voor een groot deel voor meer eilanden in de Middellandse Zee. Waarom dan nu net Malta? En waarom ik vind dat Malta een onterechte underdog is? Lees snel verder!

De hoofdstad Valletta is een plaatje

Mijn liefde voor Malta komt voor een groot deel voort uit mijn liefde voor de hoofdstad. Sinds ik voor de eerste keer voet zette in Valletta ben ik verliefd. Het rechte stratenpatroon, de hellende wegen, de schattige balkonnetjes, de middeleeuwse sfeer… Hoe kan je niet van deze stad houden?

Ik ben kennelijk niet de enige die vindt dat Valletta een plaatje is; de hoofdstad was in 2018 één van de Europese culturele hoofdsteden. En cultuur vind je er zeker! Het grootste voorbeeld hiervan is de prachtige St. John’s Co-Cathedral. Van buiten op het eerste gezicht een vrij normale kathedraal. Maar wacht maar tot je eenmaal binnen bent…

AX The Saint John, MaltaOmdat Valletta mijn favoriete stad op Malta is, verblijf ik hier graag. AX The Saint John staat hoog op mijn favorietenlijstje. Stijlvol & met een toplocatie!

Cultuur in overvloed (ook buiten Valletta)

Underdog Malta: cultuurWaar je ook komt in Malta, het lijkt of je in een geschiedenisboek over de Middeleeuwen terecht bent gekomen. Alles ademt hier oudheid!

Neem bijvoorbeeld The Three Cities, de verzamelnaam voor de plaatsjes Birgu L-Isla en Bormla. Je vindt hier net zoveel geschiedenis als in de hoofdstad en het straatbeeld wordt gekenmerkt door kerkjes, paleizen, pleintjes en steegjes waarin je maar al te graag wilt verdwalen.

Mdina is middeleeuws in de overtreffende trap; hier waan je je echt eeuwen terug in de tijd. En het grappige is dat het stadje helemaal niet zo oud is. In de 17e eeuw werd het getroffen door een aardbeving, waarna alles weer gerestaureerd of in sommige gevallen zelfs herbouwd moest worden. Vandaar ook dat o.a. de kathedraal een verzameling is van barokke details.

En als dat nog niet genoeg cultuur is, ga dan eens naar de stad Rabat op buureiland Gozo, breng een bezoek aan het vissersdorpje Marsaxlokk of bezoek de megalithische tempels die het eiland herbergt.

Je vindt er wél stranden

Malta staat niet bekend als zonbestemming. Simpelweg omdat je op een groot deel van het eiland ook geen stranden vindt. Je vindt hier rotsplateaus om vanaf te duiken. Het is echter niet zo dat het eiland helemaal geen stranden biedt.

De meeste stranden van Malta vind je in het noorden, Mellieha Bay bijvoorbeeld. Dit is het grootste en mooiste zandstrand van het eiland. Doordat het langzaam in zee afloopt, is het vooral populair onder gezinnen. Wie voor levendigheid en feestjes gaat, kan zich beter melden bij Ghajn Tuffieha, Gnejna Bay en Golden Bay.

Toch elders op het eiland verblijven? In en rondom het populaire St. Julians vind je ook enkele kleine zandstrandjes, zoals Balluta Bay en St. George’s Bay.

Mellieha Bay Hotel, MaltaIn alle rust genieten van een zonovergoten vakantie? Mellieha Bay Hotel ligt in het rustige noorden van Malta, biedt tal van faciliteiten en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven.

Het is écht tof met kinderen

Underdog Malta: kinderenEen aangename temperatuur, fijne hotels en een geringe vliegtijd: allemaal ingrediënten die Malta tot een geschikte familiebestemming maken. Verblijf je in het noorden dan heb je uiteraard ook de zandstranden binnen handbereik.

Maar dat is niet alles wat Malta biedt voor jonge vakantiegangers. Het eiland herbergt diverse mooie plekjes en parken voor een dagje uit. Onze all time favorite is Sweethaven Village, een park dat geheel in het teken staat van Popeye. Want op deze plek werd de film Popeye in 1980 opgenomen! Er zijn leuke shows en demonstraties en je kan over de filmset wandelen.

Andere opties? In Mediterraneo Marina Park kunnen kinderen kennismaken met de onderwaterwereld en dolfijnen en zeeleeuwen bewonderen. Waterpret is er op een andere manier in Splash & Fun Water Park. En over water gesproken; wat dacht je van een boottripje rondom Valletta? Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Lees onze blog over Malta met kinderen.

db Seabank Resort & Spa, Maltadb Seabank Resort & Spa staat bekend als een van de meest kindvriendelijke hotels van Malta. Het zwembad, aparte kinderbad, de miniclub en het wellnesscentrum zorgen voor ontspanning voor het hele gezin.

Volop levendigheid in St. Julian

Je kunt voor een stapvakantie naar Salou of Chersonissos gaan, óf je gaat naar Malta. Ja, want uitgaan kan hier ook! Dat is trouwens wel gecentreerd op één plek van het eiland, waardoor rustzoekers er weer geen last van hebben.

The place to be als je dat wel wilt, is St. Julians, een levendige badplaats nabij Valletta. Met name in de wijk Paceville gaat het feest tot in de vroege uurtjes door. Je vindt er tientallen bars met karaoke, live optredens en mogelijkheden tot biljart en daarna kun je afzakken naar één van de discotheken die de wijk herbergt. Extra pluspunt: je vindt in St. Julians de grootste bioscoop van het eiland, een groot winkelcentrum én een casino.

The George Urban Boutique Hotel, MaltaThe George Urban Boutique Hotel is een bruisend boutique hotel in de wijk Paceville. Kom na een nacht stappen bij aan het zwembad op het dakterras of trakteer jezelf op een drankje aan de poolbar.

Gozo, twee vliegen in één klap

Underdog MaltaHet kwam al even ter sprake aan het begin van dit artikel; Malta is onderdeel van de gelijknamige archipel en kent hiermee nog twee broertjes, waaronder Gozo. Het ideale is dat de eilanden op een korte afstand van elkaar liggen en dat je ze dus beiden kunt bezoeken in één vakantie.

Vanuit het noorden van het eiland vaar je binnen no time per ferry (jouw eventuele huurauto kan ook mee aan boord) naar Gozo. Leuk feitje: de naam Gozo is afgeleid van de woorden gaudos (boot) en gaules (vreugde).

Dat laatste biedt het eiland zeker. Want je moet wél blij worden bij het idee van slenteren door de straatjes van Victoria, een lunch op een afgelegen plekje en uitwaaien bij Dwejra Bay.

Wil jij zelf ervaren hoe leuk Malta is en zien dat het een onterechte underdog is? Bekijk ons volledige aanbod & pak je koffers!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *