Leukste fietssteden Europa

Op twee wielen! Dit zijn de leukste fietssteden in Europa

Denk je dat fietsen iets typisch oer-Hollands is? Forget about it! In met name Europese steden wordt het steeds normaler om op een tweewieler te stappen. Als toerist althans. Want laten we eerlijk wezen; als je een stad per fiets ontdekt, zie je veel meer dan wanneer je in de tram, bus of metro zit. Tijd om de leukste fietssteden op een rij te zetten!

1. Berlijn

De leukste steden Europa: BerlijnAls er één Europese stad uitgestrekt is, dan is het wel Berlijn. De stad is qua oppervlakte ongeveer 4x zo groot als Amsterdam! Alles te voet afleggen gaat je hier niet lukken. En het openbaar is wel praktisch, maar je ziet natuurlijk niet echt veel. Dat is anders als je je per fiets verplaats van hotspot naar hotspot.

Vooraf een plan maken en een plattegrond bij de hand hebben is wel een aanrader. Want je wilt er geen half uur over doen om van de Berlijnse muur bij de Reichstag te komen. Mocht je toch liever wat begeleiding hebben én dol zijn op gidsen die je alle ins en outs vertellen, ga dan voor een fietstour.

Berlijn is bij uitstek een stad voor cultuurliefhebbers. Uniek is de fietstour van Baja Bikes langs de Berlijnse muur en Checkpoint Charlie. Een indrukwekkend stukje Duitse geschiedenis!

2. Kopenhagen

Ai, toegegeven! We belichten Kopenhagen veel te weinig op onze blog. En dat terwijl de Deense hoofdstad zoveel te bieden heeft. Wist je bijv. dat de stad over zo’n 350 km aan fietspaden beschikt? En die liggen allemaal net iets hoger dan de normale weg, waardoor het ook nog eens veilig fietsen is.

Aan fietsvoorzieningen geen gebrek. Sterker nog; Kopenhagen kreeg er regelmatig internationale awards voor. Er zijn tal van fietsverhuurders én er zijn stallingen met gratis stadsfietsen. Je betaalt enkel een klein bedrag aan borg.

Ga je liever georganiseerd op pad? Baja Bikes, onze favoriete fietstour-organisator, heeft een breed aanbod aan fietstours. Sterker nog: je kunt er zelfs op pad met een Nederlandse gids. En die kan je alles vertellen over de wijken en belangrijkste bezienswaardigheden. Neem een kijkje bij Tivoli, de Kleine Zeemeermin, Christianborg en de Koninklijke tuinen.

Beperk jouw fietstocht niet alleen tot het stadscentrum. De fietspaden lopen helemaal door naar het noorden en het zuiden, waardoor ook prachtige stranden en parken binnen handbereik zijn.

3. Sevilla

Leukste steden Europa: SevillaIets kleiner dan Kopenhagen, zeker minder km aan fietspaden (ca. 100 km), maar desondanks de moeite waard; de Spaanse stad Sevilla. Met de wind in je haren en de zon in je gezicht fiets je binnen no time van het Real Alcázar naar Plaza de España en van de Metropol Parasol naar de Giralda.

Lang hoef je niet te zoeken naar een fiets; zo om de 300 m – en daar is echt niets van gelogen – vind je een rek met stadsfietsen die je voordelig kan huren. Als je liever op weg wordt geholpen en écht niets wilt missen, boek dan een georganiseerde fietstour.

Heb je wat extra tijd over tijdens jouw stedentrip? Via Baja Bikes boek je een fietstour naar de leuke dorpjes ten noorden van Sevilla. Onderweg kun je aanschuiven bij een lokale lunch.

4. Boedapest

Relatief nieuw in onze favoriete fietssteden is Boedapest. Een jaar of tien geleden zag je nog maar weinig fietsen in de Hongaarse stad, maar nu is dat wel anders. Door de aanleg van fietspaden wordt de stad steeds fietsvriendelijker en de locals zijn inmiddels ook gewend aan tweewielers tussen het autoverkeer door. Let nog wel even op openzwaaiende autodeuren, daar willen ze nog wel eens nonchalant in zijn.

Fiets van Buda naar Pest, maak een tocht langs de Donau of ga museumhoppen per fiets. Beperk je overigens niet alleen tot het centrum, ook de buitenwijken zijn geweldig. Baja Bikes biedt hier een speciale tour voor aan.

Houd er wel rekening mee dat er andere verkeersregels gelden voor fietsers dan in Nederland. Zo is het verboden – welkom boete als je het toch doet! – om naast elkaar te fietsen. Is er geen fietspad en is de weg te gevaarlijk? Je mag bij uitzondering op sommige plekken op de stop fietsen. Let erop dat je dan geen voetgangers hindert en dat je stapvoets (max. 10 km per uur) fietst.

Na afloop kunnen jouw spieren wel wat rust gebruiken en dat kan prima in een van de vele badhuizen. De beste badhuizen van Europa vind je namelijk óók in deze stad!

5. Amsterdam

Leukste fietssteden Europa: AmsterdamGeen budget voor een vliegvakantie? Boek een weekendje in eigen hoofdstad. Want ja, dan ga je pas echt oer-Hollands biken. En dan hebben we het niet alleen maar over de 400 km aan aangelegde fietspaden.

Nee, op de grachten en in de smalle straten in het centrum fiets je bijvoorbeeld gewoon tussen het andere verkeer door. Goed opletten is een pre, maar oh, wat zie je toch zo veel moois van Amsterdam! En waar je in andere steden een van de vele toeristen op de fiets bent, meng je je hier tussen de inwoners zelf.

Fietsen kun je overal in de stad huren en met name op de grote toeristenplekken (Centraal Station, het Leidseplan en de Dam) zijn veel verhuurbedrijven te vinden. Duur? Nee, zo’n € 8,- per dag. Daar kan je slechts een paar tramkaartjes voor kopen. Uiteraard zijn ook hier opties voor georganiseerde stadstours.

In Amsterdam mag alles net even anders. Je kunt er niet alleen gewone stadsfietsen huren, maar ook tandems, bakfietsen of steps. Amsterdam vanaf het water ontdekken? Wij rekenen een waterfiets ook goed!

Voor welk van deze fietssteden in Europa ga jij?

Fotografie: Iryna Liveoak | Shutterstock

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

1 reactie op “Op twee wielen! Dit zijn de leukste fietssteden in Europa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *