Kloosters Kefalonia

Een rondje langs de kloosters van Kefalonia

Het Griekse eiland Kefalonia biedt – naast fijne stranden – een weelde aan kloosters. Stuk voor stuk zo bijzonder dat ze zeker een bezoekje waard zijn. Wij pakken je bij de hand en nemen je mee langs de mooiste kloosters van Kefalonia.

St. Gerasimos, het grootste en bekendste klooster

Kloosters Kefalonia, GerasimosHet St. Gerasimos Klooster is het grootste en ook het bekendste klooster van Kefalonia. Het wordt veelvuldig genoemd in de top-bezienswaardigheden van het Griekse eiland.

Het klooster heeft een bijzondere geschiedenis. De armenverzorger Gerasimos woonde eeuwen geleden in dit klooster. Gerasimos is na zijn dood tot heilige van Kefalonia verklaard en sindsdien wordt hij tijdens een feest op 16 augustus vereerd. Dit gebeurt in het klooster. Zieken lopen op deze feestdag langs de kist van Gerasimos. Zij hopen op genezing door de heilige.

Kipoureon Klooster, voor het mooiste uitzicht

Ca. 90 meter boven zee prijkt het Kipoureon Klooster. Dit bouwwerk is op een rots gebouwd in het verre westen van Kefalonia. Het klooster biedt dan ook een ongelofelijk mooi uitzicht. Maar niet alleen het uitzicht is mooi. Rondom het klooster vind je mooie tuinen. Hieraan heeft het dan ook haar naam te danken, want kipos betekent ‘tuin’ in het Grieks. De tuinen dienden ooit om in het levensonderhoud van de monniken te voorzien.

Inmiddels woont er nog maar één monnik in het Kipoureon Klooster, die nog altijd bezoekers ontvangt. Binnen zijn veel indrukwekkende religieuze relikwieën te aanschouwen. Wil je het klooster op z’n mooist meemaken, dan is het wachten tot zonsondergang, want my oh my, wat is dat een prachtplaatje!

Panagia Atros Klooster, de overwinnaar

Een survivor in hart en nieren; dat is het Panagia Atros Klooster. Wel 17 keer werd dit klooster flink beschadigd door branden en aardbevingen. De monniken gaven echter niet op. Steeds weer bouwden ze het klooster op.

Het klooster stamt uit de 8e eeuw en is niet verbazingwekkend dan ook het oudste klooster van Kefalonia. Het is gewijd aan de geboorte van de Heilige Maagd Maria.

Nog meer kloosters op Kefalonia

Kloosters Kefalonia, meer kloostersAl zijn de bovenstaande de meest opvallende kloosters zijn er nog vele meer. Deze drie zijn eveneens prachtstukken:

  • In het zuiden van Kefalonia vind je het Agios Andreas Klooster. Dit klooster is voor een groot deel ingericht als museum, waar religieuze kunst en bijzondere objecten zijn tentoongesteld.
  • Omringd door bomen en gebouwd op een hoogte van 600 meter: het Panagia van Thematon Klooster is zeker op een opvallende locatie geplaatst. Gelukkig zijn er paden aangelegd, waardoor je het klooster eenvoudig kunt bereiken. De klim wagen loont zich, alleen al door het uitzicht.
  • Van het Fanentes Klooster zijn alleen nog de ruïnes zichtbaar. Toch is het meer dan de moeite waard om dit klooster, dat tussen de 11e en 20e eeuw door monniken werd gebouwd, te boeken. Na een aardbeving in 1953 bleef er helaas weinig over. In de restanten van het klooster kan je echter nog wel goed de Byzantijnse en middeleeuwse stijl terugvinden.

Zin om met ons mee te reizen over Kefalonia? Wij hebben volop aanbod op het eiland. Maak het jezelf ook gelijk even makkelijk en huur een auto.

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *