Vakantie-Balkan-landen

Favoriete Balkan-landen voor een vakantie buiten de gebaande paden

Heb jij de populaire vakantielanden Spanje, Griekenland en Turkije al gezien en wil je een keer iets anders? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een vakantie in een van de Balkan-landen. Zeker weten dat ze jou stuk voor stuk zullen verrassen. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij.


Welke landen horen bij de Balkan-landen?

Voordat we aftrappen met onze favoriete Balkan-landen voor een vakantie, eerst even een lesje topografie. De Balkan is het zuidoostelijke schiereiland van Europa. Veel mensen denken dat dit enkel voormalig Joegoslavië omvat, maar dit klopt niet.

Het is niet altijd even duidelijk welke landen precies tot de Balkan horen. Volgens Wikipedia omvat de Balkan landen die volgens geografische criteria als religie, taal, cultuur en geschiedenis – bijvoorbeeld de langdurige Turkse overheersing tot in de 20e eeuw – aan elkaar verbonden zijn. Toch blijft de afbakening van de Balkan-landen subjectief.

Daarnaast zijn er ook landen die maar voor een deel tot de Balkan worden gerekend. Wist jij bijvoorbeeld dat Italië voor 0,5% bij de Balkan hoort? Om de hele discussie voor te blijven, benoemen we in dit artikel onze favoriete Balkan-landen in ons aanbod. Dat zijn Kroatië, Macedonië, Bulgarije, Montenegro, Slovenië, Servië en Albanië. Veel leesplezier!

Nu meteen naar een van de Balkan-landen?Bekijk ons aanbod

Veelzijdig Kroatië

Kroatië is van alle Balkan-landen in dit artikel waarschijnlijk de meest populaire. En kijkend naar wat het land biedt, is dat niet zo gek. Met een oppervlakte van ruim 56.000 km² en zo’n 1.200 eilanden voor de kust biedt Kroatië genoeg voor een, twee of zelfs tien vakanties.

Het is geheel aan jou hoe je jouw vakantie in dit Balkan-land doorbrengt; Kroatië is op-en-top veelzijdig te noemen. Of je nu op zoek bent naar strand, natuur of een flinke dosis cultuur (of een combinatie van dit alles), in Kroatië zit je goed.

Je vindt er maar liefst acht nationale parken, waarvan de Plitvice meren de bekendste is. Dit park bestaat uit 16 helderblauwe meren die door watervallen met elkaar zijn verbonden. Breng jij jouw vakantie in Istrië door? Dan mag Brijuni niet op jouw to-do-list ontbreken. Dit park wordt gevormd door meerdere eilanden en je vindt er niet alleen unieke natuur, maar ook diverse overblijfselen uit de oudheid.

Aan cultuur ook geen gebrek in Kroatië. Diverse plekken – waaronder Dubrovnik , het historische centrum van Split met het Paleis van Diocletianus, het amfitheater in Pula en het stadje Trogir – hebben een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dubrovnik is overigens een ideale bestemming als je cultuur met strand wilt combineren tijdens een stedentrip. De zuidelijk gelegen stad wordt niet voor niks de Parel van de Adriatische Zee genoemd.

Wil jij tijdens een vakantie in Kroatië ook aan je kleurtje werken? Dat komt goed uit; dankzij de vele eilanden beschikt het Balkan-land over een kustlijn van bijna 6.000 km. Hier vind je prachtige baaien, langgerekte stranden en vooral helderblauw water dat uitnodigt tot het nemen van een duik.

Vakantie Balkan-landen: Kroatië, Hotel Dubrovnik PalaceTijdens een verblijf in Hotel Dubrovnik Palace heb je best of both worlds: het ligt slecht enkele kilometers van het strand en nabij de oude stad. Op de koop toe krijg je o.a. ruime kamers, een luxe wellnesscentrum en meerdere zwembaden.
Balkan-landen - Kroatie

Zon, zee & strand in Bulgarije

Als er een Balkan-land de laatste jaren flink in populariteit is gegroeid, is het wel Bulgarije. Dit dankt het aan de ligging aan de Zwarte Zee, het gunstige klimaat én de betaalbaarheid. In Bulgarije krijg je veel vakantie voor je geld!

In de badplaatsen van Bulgarije kun je terecht voor een zonovergoten vakantie met een heerlijk goudgeel zandstrand. Als je houdt van dansen tot in de kleine uurtjes zit je goed in Sunny Beach, de bekendste badplaats van het land. Op de bekende Flower Street is het elke avond tot in de kleine uurtjes gezellig. Laat je echter niet door dit imago tegenhouden als je niet naar Sunny Beach komt voor een feestvakantie. Ook met kinderen is Sunny Beach een goed idee.

Als je denkt dat een vakantie in Bulgarije alleen bestaat uit zon, zee & strand heb je het mis. Het land herbergt namelijk ook een flinke portie cultuur. Vanuit Sunny Beach maak je eenvoudig een uitstapje naar het naastgelegen stadje Nessebar. Het centrum staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en met name de ruïnes van Church of Saint Sophia zijn een must-see.

Bekijk meer dagtrips en excursies vanuit Sunny Beach

Vakantie Balkan-landen: Bulgarije, Barcelo Royal BeachEen ontspannen vakantie voor jong & oud? Die beleef je bij Barcelo Royal Beach. Het strand ligt praktisch voor de deur, er zijn meerdere zwembaden binnen handbereik én je kunt verblijven o.b.v. all inclusive. Waar wacht je nog op?
Balkan-landen - Bulgarije

Verrassend Macedonië

Net als in Bulgarije, neemt het toerisme ook in Macedonië de laatste jaren een vlucht. Dat komt in de eerste plaats door de betaalbaarheid. Maar er zijn meer redenen waarom Macedonië (ook wel Noord-Macedonië genoemd) tot onze favoriete Balkan-landen behoort!

Macedonië is geheel omsloten door andere Balkan-landen; Albanië, Bulgarije, Kosovo en Servië. Nu denk je misschien dat je er voor een strandvakantie niet aan het juiste adres bent, maar daar kom je bedrogen uit. Dé bestemming van Macedonië is namelijk het Meer van Ohrid. Aan de oevers vind je kleine en grotere strandjes en het water nodigt uit voor diverse watersporten. Gezien het klimaat (de temperatuur is in het hoogseizoen gemiddeld 25 °C, met uitschieters tussen de 30 en 35 °C) komt dat goed van pas.

Je combineert zon eenvoudig met cultuur in Macedonië. Aan het Meer van Ohrid vind je de stad Ohrid. Deze staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst met dank aan de bijzondere gebouwen. Ook daarbuiten is genoeg cultuur en historie te vinden. Verspreid over het land vind je meer dan 4.000 archeologische plekken, bijna 1.000 kerken en kloosters en talloze traditionele bergdorpjes. Onderdeel van de cultuur is overigens ook de lokale keuken. En daar kan je voordelig van genieten. Wel zo fijn!

Vakantie Balkan-landen: Macedonië, Izgrev Spa & AquaparkEen geslaagde familievakantie is binnen handbereik als je boekt bij Izgrev Spa & Aquapark. Dit  hotel biedt een groot waterpark voor de jonge vakantieganger, een prachtig infinity zwembad, veel sportfaciliteiten én een wellnesscentrum.
Balkan-landen - Macedonië

Natuur & cultuur in Montenegro

Wist jij dat Montenegro pas in 2006 onafhankelijk werd van Servië? Na een referendum stemde een meerderheid van de bevolking voor afscheiding. Sindsdien is het Balkan-land in opkomst als vakantieland. Niet verrassend als je op een rijtje zet hoe veelzijdig dit land is.

Montenegro herbergt prachtige stadjes (denk aan Kotor en de oude stad van Budva), kent een overweldigende natuur (neem een kijkje bij het Meer van Skadar), heeft een kustlijn van 300 km met tallozen stranden en baaitjes én is – last but not least – gezegend met 260 dagen zon per jaar. Het heeft dus echt alles in huis voor een geslaagde zonvakantie.

Montenegro – door de Montenegrijnen Crnu Goru genoemd – betekent Zwarte Berg. Bergen vind je er dan ook in overvloed. En dat maakt het land óók geschikt voor actieve vakantiegangers. De Baai van Kotor wordt door de bergen en het prachtige water ook wel Fjord van het Zuiden genoemd.

Handige tips voor een vakantie in Montenegro

Pareltjes Balkan, Montenegro: Hotel BudvaVoor een levendige zonvakantie ga je naar de badplaats Budva. Verblijf in het trendy Hotel Budva en je kunt rekenen op een ligging om de hoek van de oude stad en nabij het strand. Extra pluspunt: het fijne zwembad op het dakterras.
Balkan-landen - Montenegro

Nog meer Balkan-landen voor een fijne vakantie

Naast de meest populaire Balkan-landen voor een vakantie, hebben we nog meer pareltjes in ons aanbod. Heb jij bijvoorbeeld wel eens aan deze opties gedacht?

  • Albanië ligt tussen Montenegro en Griekenland in en beschikt over een ruim 350 km lange kustlijn aan de Adriatische en Ionische Zee. Dit is ook direct een van de grootste pluspunten van een vakantie naar dit Balkan-land. Het toerisme is in opkomst, maar staat nog wel in de kinderschoenen. Een deel van de badplaatsen – waaronder Dürres en Golem – is echter al bijzonder ontwikkeld en herbergt gezellige restaurants, winkeltjes en een boulevard. Ook leuk; een uitstapje óf een stedentripje naar de hoofdstad Tirana.
  • Wat er fijn is aan een vakantie naar Slovenië? Je kunt zelf kiezen of je er met de auto of het vliegtuig heen gaat. Daarnaast kun je er rekenen op een flinke dosis natuur (check het helderblauwe Meer van Bled), talloze grotten en pittoreske havenstadjes. Een keer een anders-dan-anders stedentrip? De hoofdstad Ljubljana is een aanrader!
  • Een stedentrip buiten de gebaande paden? Wat dacht je van Belgrado, de hoofdstad van Servië? Het land kent vanwege de ligging midden op de Balkan geen kustlijn, maar de stad herbergt een hele fijne parel. In de Sava rivier – die dwars door Belgrado loopt – ligt het eiland Ada Ciganlija, waar je een recreatiepark en kiezelstrandjes vindt. Ideaal op een warme zomerdag tussen het slenteren door.

Voor welk van deze Balkan-landen ga jij het liefst jouw komende vakantie?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *