Wat te doen Kreta

Wat te doen op Kreta? De ultieme tips per regio!

Met een oppervlakte van 8.336 km² is Kreta een van de grootste Griekse eilanden. We kunnen je een checklist geven van wat je kunt doen op Kreta – verspreid over het hele eiland, maar dat heeft geen zin. Je reist niet ‘even’ van het meest westelijke deel naar het meest oostelijke puntje.

Om deze reden hebben we Kreta in drieën gehakt en per gebied de must-do’s op een rij gezet. Mocht je nu nog geen vakantie hebben geboekt dan weet je direct welk deel van het eiland het beste bij je past aan de hand van deze lijstjes.

Doen op Kreta

West-Kreta: dit kun je er allemaal doen

Voor West-Kreta houden we het gebied vanaf het meest westelijke puntje tot en met Rethymnon aan. Hiermee heb je direct ook twee van de leukste plaatsen van Kreta binnen handbereik; Chania en Rethymnon. Beide zijn absolute must-sees wanneer je verblijft in West-Kreta.

Wat te doen op Kreta: ChaniaSlenter door de smalle straatjes van Chania, een van de meest sfeervolle badplaatsen in het westen van Kreta. De straatjes herbergen mooie Venetiaanse huizen, winkeltjes, restaurants en tavernes. Lokale producten worden bij de vleet aangeboden en in de markthal (Dimotikí Agorá) kun je jezelf trakteren op een vers visje. Sla ook de langste havenpromenade van Kreta niet over en de haven zelf. Hier is het altijd gezellig druk!

Rethymnon kent ook een Venetiaanse achtergrond, wat je het best terugziet in de charmante haven die de badplaats rijk is. Neem hier plaats voor een lunch met verse vis bij een van de lokale restaurants. Na afloop loop je er wat calorieën af door het fort te bezoeken, door door de straatjes achter de haven te slenteren of een wandeling te maken over het brede strand en de aangrenzende boulevard. Dan mag er wel weer een ijsje, nietwaar? Aan ijscozaakjes hier geen gebrek!

Ammos Suites, KretaAmmos Suites bevindt zich op slechts een paar stappen van het strand van Rethymnon. Je kunt in het kleinschalige hotel daarnaast rekenen op een fijn zwembad, restaurant en gratis WiFi. Er zijn gratis parkeerplaatsen voor huurauto’s.

Wat je nog meer kunt doen in West-Kreta?

  • Maak een wandeling door de Samariakloof, een van de bekendste kloven van heel Kreta. Tijdens een wandeltocht van vier tot zes uur (ca. 16 km) wandel je vanaf de Omaloshoogvlakte naar de kustplaats Agia Roumeli. Het spannendst wordt het bij de IJzeren poort, het smalste deel van de kloof!
  • Frangokastello is een klein dorpje in het zuiden van West-Kreta. Het beschikt over een prachtig zandstrand met ondiep water en diverse tavernes met lokale specialiteiten (bestel zeker sfakianes pites, een soort Griekse pannenkoek met kaas en honing). Je vindt er daarnaast de resten van het bijzonder kasteel der Franken.
  • In het meest noordelijke puntje van West-Kreta vind je Balos Beach. Dit bijzondere strand, dat bestaat uit meerdere zandstroken tussen kleine eilandjes, doet eerder Caribisch dan Europees aan. Het strand is niet per auto te bereiken, maar wel per boot. En die boottocht is alleen al fantastisch!
  • Bezoek het enige natuurlijke meer van Kreta, het Kournasmeer. De maximale lengte van het meer is ca. 1 km en de maximale breedte ca. 800 meter, op het diepste punt is het ca. 20 meter. Aan de oevers van het meer leven schildpadden en je hebt de mogelijkheid om o.a. waterfietsen te huren en het meer op te gaan.
Anemos Luxury Grand Resort, KretaAnemos Luxury Grand Resort is zoals ze het zelf zeggen Seaside Heaven. Je hoeft slechts via een tunnel onder de weg door om met je voeten in het zand te staan. Én niet onbelangrijk; je rijdt in ca. 10 minuten naar het Kournasmeer.

Dit kun je doen in Midden-Kreta

Wat te doen op Kreta: ChersonissosVoor Midden-Kreta houden we het gebied vanaf net buiten Rethymnon tot Malia aan. In dit gebied vind je direct de grootste en meest bekende badplaats van Kreta, Chersonissos. Ook wanneer je kiest om elders in Midden-Kreta te verblijven, moet je hier zeker een bezoek aan brengen als je wel van wat levendigheid houdt. Waarom?

Neem alleen al Star Beach. Dit strand- en waterpark is de ideale plek om te genieten van de Griekse zon, watersporten te beoefenen of een cocktailtje te drinken. ’s Avonds verdwijnen de ligbedjes en verandert het strand in een immense dansvloer. En jongeren opgelet: regelmatig vinden er schuimparty’s plaats.

Maar ook voor wie feestgedruis en drukte juist achter zich wil laten, biedt Chersonissos genoeg. Oud-Chersonissos is bijvoorbeeld de plek om in tavernes in aanraking te komen met de lokale bevolking. En de plaatsjes eromheen – Koutouloufari, Piskopiano en Anissaras – zijn de moeite waard om te bezoeken.

Star Beach Village, KretaWist je dat je ook bij Star Beach kan verblijven? Star Beach Village heeft alles in huis voor een geslaagde vakantie; van een ligging aan het strand tot comfortabele kamers en van een gigantisch waterpark tot all inclusive verblijven.

Wat je nog meer op Kreta kunt doen wanneer je in het midden van het Griekse eiland verblijft? We zetten onze favorieten op een rij:

  • Ben je een cultuurliefhebber? Dan raden we je aan om een kijkje te nemen in Knossos. Op de plek waar je nu de belangrijkste opgravingen van Kreta vindt, stond ooit (in de Minoïsche tijd) de hoofdstad van Kreta. O.a. de resten van een immens paleis zijn hier te vinden.
  • Wil je je nog verder onderdompelen in cultuur? Ga naar de hoofdstad Heraklion. In het archeologische museum, dat al in 1883 werd opgericht, vind je vooral veel voorwerpen uit de Minoïsche tijd. Én dus ook vondsten uit Knossos. Je krijgt er tevens een goede indruk van Kreta door de eeuwen heen en kunt er de mysterieuze schijf van Phaistos bewonderen.
  • Strandliefhebbers moeten zeker een dagje zonnen aan Matala Beach, in het zuiden van Midden-Kreta. Vanuit je hangmat geniet je van de relaxte vibe en het mediterrane klimaat, terwijl je strandwachten, toiletten, douches, watersportmogelijkheden en eetgelegenheden binnen handbereik hebt. Bezoek ook het nabijgelegen dorpje. Waan je terug in de hippie tijd met dank aan de vrolijke flower power schilderingen.
Hotel Zafiria, KretaStaat strandhangen centraal tijdens jouw vakantie op Kreta? Kies dan voor Hotel Zafiria, op slechts een steenworp afstand van Matala Beach. Je kunt – naast deze ligging – rekenen op comfortabele kamers en een fijn zwembad.

Wat je kunt doen in het oosten van Kreta

Wat te doen op Kreta: Agios NikolaosAls we het hebben over het oosten van Kreta hebben we het in dit geval over alles ten oosten van Malia.

Eén van de leukste badplaatsen om te bezoeken (of te verblijven) is hier Agios Nikolaos. De stad herbergt een gezellige haven, een bijzonder mooi binnenmeer met rondom gezellige terrasjes en diverse winkelstraten.

Voor de kust van de badplaats Agios Nikolaos vind je Spinalonga. In de 20e eeuw was dit een verbanningsoord; leprapatiënten uit alle hoeken van Griekenland werden hier geïsoleerd. Leprapatiënten vind je er niet meer, maar wel een bijzonder mooi Venetiaans fort. Een boottocht naar Spinalonga is dan ook zeker de moeite waard!

The Island Concept, KretaOp-en-top luxe? The Island Concept biedt een stijlvolle inrichting, prachtig uitzicht en fijn zwembad. De kamers zijn naar wens te boeken met bubbelbad op het terras of – voor het ultieme vakantiegevoel – met een privézwembad!

Naast Agios Nikolaos biedt Oost-Kreta meer mooie plekjes, in ieder  geval ook nog een stuk rustiger dan in het westen en midden. We geven je wat suggesties wat je kunt doen in dit deel van Kreta:

  • Ga een dagje zonnen op het palmenstrand Vai. Dit is het mooiste strand van Oost-Kreta. Het strand wordt omgeven door helderblauw water en een enorm bos met Kretenzische dadelbomen. Welkom tropisch gevoel! Op het strand zijn ligbedjes en parasols te huur en als je van klimmen houdt; vanaf de klif (gelukkig met trap) heb je een geweldig uitzicht over het strand. Aan de rand van het strand vind je een taverne en een (snack)bar.
  • Bezoek de grootste hoogvlakte van Kreta; het Lassithi hoogvlakte. Dit gebied van 25 km² bevindt zich maar liefst 800 meter (!) boven de zeespiegel en je hebt vanaf veel punten dan ook een fantastisch uitzicht. Maar de hoogte is niet waar het gebied haar bekendheid aan te danken heeft, dat is de grot van Zeus. Volgens de legende zou hier de oppergod uit de Griekse mythologie geboren zijn.
  • Ontvlucht de drukte en bezoek Gournia. Ooit was dit plaatsje een bedrijvigheid van ambachtslui, boeren en vorsten. Nu is het een ruïnestad waar verrassend weinig toeristen naartoe komen. En dat is zonde, maar wel lekker rustig! Hier vind je nog de overblijfselen van de wirwar van straatjes, geplaveide trappetjes en kleine huizen.
  • Een leuke badplaats annex stad om te bezoeken is Sitia. Aan de waterkant is het goed vertoeven bij de restaurants en er zijn genoeg winkels voor een shopsessie. Je kunt vanuit hier ook het afgelegen strand Vai bezoeken.
Sitia Beach City Resort & Spa, KretaSitia Beach City Resort & Spa ligt – en de naam verklapt het al – aan een strand, dat enkel voor gasten van het hotel is. Je kunt er daarnaast o.a. rekenen op moderne kamers en een restaurant waar je geniet van Kretenzer specialiteiten.

Wat ga jij graag doen op Kreta? En nog belangrijker: ga je voor het westen, midden of oosten van het Griekse eiland? Wat je ook kiest, we wensen je een fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Wat te doen op Kreta? De ultieme tips per regio!

  1. Heel erg leuk al deze tips! En handig om Kreta in drieën te verdelen.
    Wat ik nog graag zou weten is waar op Kreta ik echte hars kan kopen om zelf Retsina te kunnen maken. Heb ik jaren gelede gedaan doordat een vriendin hars voor mij kocht in een plastic Grieks yoghurtemmertje (lekker plakkerig) Dat te achterhalen lukt me niet meer dus tips zijn welkom. Nu zit ik in Hersonissos dus……
    Efcharistó,
    José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *