Wat te doen op Lanzarote

Checklist! Wat te doen op Lanzarote?

Reis jij binnenkort af naar Lanzarote, één van de populairste Canarische Eilanden? Naast een flinke dosis zon, zee en strand vertellen is er veel meer wat je kunt doen op Lanzarote. Afvinken maar!

Bezoek Nationaal Park Timanfaya

Wat te doen op Lanzarote: Nationaal Park TimanfayaLanzarote en Nationaal Park Timanfaya worden vaak in één adem genoemd. In dit natuurpark – met een oppervlakte van ca. 50 km² – maak je kennis met de vulkanische achtergrond van het eiland. Én zal je keer op keer verrast worden door het bijzondere en ruig landschap.

Als je een huurauto tot jouw beschikking hebt, kun je zelfstandig door een groot deel van het park rijden en prachtige lavavelden bewonderen. De belangrijkste highlights van het park zijn enkel onder begeleiding te bezoeken.

Parkeer hiervoor bij de grote parkeerplaats in het oosten en laat je begeleiden naar een touringbus. Pluspunt: je hoeft hier niet meer voor te betalen, het is bij de toegangsprijs van het park inbegrepen.

In een half uur tijd kom je langs honderden vulkaankegels en meerdere kraters. De gids vertelt je alle ins en outs over het fascinerende landschap. Uitstappen mag helaas niet. Of moeten we zeggen gelukkig. Buiten dat het park zo wordt beschermd, word jij dat ook. De grond bevat veel luchtbellen en kan zo maar ergens instorten. Liever niet!

Meer weten over Nationaal Park Timanfaya

La Casona de Yaiza, LanzaroteIn vulkanische stijl én aan de voet van het nationale park verblijven? La Casona de Yaiza is een kleinschalig hotel met zwembad en restaurant. Ontdek ook zeker Yaiza, het dorpje waar het hotel ligt.

Plan een dagje strandhoppen

Wat te doen op Lanzarote: strandenLanzarote is een van de populairste Spaanse eilanden en dat is niet zonder reden. Vakantiegangers uit heel Europa en daarbuiten worden aangetrokken door de langgerekte stranden, omringd door helderblauw water.

De meeste stranden (en ook de mooiste overigens!) vind je rondom de drie grootste badplaatsen, Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise.

We tippen in elk geval de paradijselijke Papagayo-stranden bij Playa Blanca, het rustige Playa de Matagorda in Puerto del Carmen en het watersportwalhalla Playa de las Cucharas.

Meer mooie stranden op Lanzarote

Sandos Papagayo Beach Resort, LanzaroteSandos Papagayo Beach Resort heeft niet alleen een fijne ligging t.o.v. stranden én de boulevard. Je kunt er ook nog eens rekenen op o.a. meerdere zwembaden, diverse restaurants en een uitgebreide all inclusive formule.

Proef een vulkanisch wijntje

Wat te doen Lanzarote: wijngebied La GeriaLanzarote komt op meerdere vlakken verrassend uit de hoek. Had jij bijvoorbeeld verwacht dat ze daar druiven kweken midden in het vulkanische landschap van Nationaal Park Timanfaya?

Je hebt dus helemaal geen grote groene velden vol wijnranken nodig zoals in Frankrijk en Italië; ga gewoon naar La Geria, zoals dit wijngebied heet.

Hoe dit mogelijk is? Door een inventieve techniek! Men heeft in de lavavelden ronde kuilen gegraven. In deze kuilen planten ze een wijnranken én ze worden voorzien van picon. Dit zijn kleine lavasteentjes die vocht vasthouden en zelfs onttrekken uit de grond. Om de wijnranken te beschermen tegen de wind worden er muurtjes van lavasteen om de kuilen heen gebouwd.

Er wordt niet enorm veel verbouwd. Dit is de redenen dat de La Geria-wijnen enkel op Lanzarote zelf worden verkocht. Proeven dus. En als het bevalt zeker een wijntje voor bij thuiskomst kopen.

Lees meer over wijngebied La Geria

Secrets Lanzarote Resort & SpaZullen we een geheimpje verklappen? Secrets Lanzarote Resort & Spa is één van de meest luxe adults only pareltjes op het eiland. En het ligt op slechts een kwartiertje rijden van wijngebied La Geria.

Maak kennis met César Manrique

Wat te doen op Lanzarote: César ManriqueAls er iemand een grote invloed heeft gehad op het straatbeeld van Lanzarote is het César Manrique. En daar zijn wij hem dankbaar voor hem! Zo is het aan hem te danken dat je enkel in de hoofdstad hoogbouw vindt en dat alle huizen wit zijn. Een van de redenen dat je wel verliefd moet worden op het Spaanse eiland.

Maar dat is niet alles… Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland zijn ook van zijn hand. Huur een auto en tour langs o.a. de volgende bezienswaardigheden:

  • Mirador del Rio is een geweldig uitzichtpunt op een hoogte van ca. 475 meter. Vanaf hier heb je uitzicht op het buureiland La Graciosa en de niet meer in gebruik zijnde zoutpannen Salinas del Rio.
  • Cueva de los Verdes is onderdeel van een lange tunnel in het noorden van het eiland, die is ontstaan na vulkaanstromen. De tunnel staat in verbinding met de Atlantische Oceaan zodat er stroompjes en een meertje met zeewater worden gevuld. Een deel van dit stelsel, maar liefst 1 km aan gangen en grotten, is opengesteld voor publiek.
  • Jameos del Aqua is onderdeel van hetzelfde grottenstelsel en door César Manrique omgetoverd tot een adembenemende bezienswaardigheid. Je vindt er een groot ondergronds meer met albinokreeftjes, die schitteren alsof het kleine muntjes zijn.
  • Uniek is ook zeker het voormalig woonhuis van César, Fundacion César Manrique. Het huis is – hoe kan het ook anders met zijn liefde voor natuur – gebouwd in en rond een lavagrot. Het herbergt kunstwerken van zijn eigen hand én van andere kunstenaars. Wat dacht je van een echte Pablo Picasso? Je vindt zijn huis tussen Teguise (niet te verwarren met Costa Teguise) en Arrecife.

Meer over César Manrique en deze (en meer!) bezienswaardigheden

Finca La Crucita, LanzaroteVoor een rustige vakantie op Lanzarote verblijf je in het noorden, waar je ook de meeste bezienswaardigheden van César Manrique vindt. Wij tippen hier graag het traditionele Finca La Crucita. Een onontdekt pareltje!

Wat je nog meer kunt doen op Lanzarote?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Lanzarote? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Er vinden wekelijks heel wat markten plaats op Lanzarote. Het leukst is wat ons betreft de zondagsmarkt in de voormalige hoofdstad Teguise. Wat je kunt verwachten van deze markt? In de straten van het doordeweeks haast uitgestorven plaatsje poppen honderden kraampjes op. Met kleding en souvenirs, maar ook met handgemaakte sieraden, lokale kunst en streekproducten.
  • Ben jij een duikliefhebber? Dan vind je een wel heel unieke bezienswaardigheid op Lanzarote. Of moeten we zeggen; in de wateren rondom het eiland? Je vindt er namelijk het eerste onderwatermuseum van Europa, Museo Atlántico de Lanzarote. Op een diepte van 12 tot 14 meter vormen zo’n 300 betonbeelden een kunstmatig rif. Ze moeten de lokale bevolking verbeelden, maar ook de symbolen en momenten van deze tijd.
  • Jardin de Cactus, een cactustuin aangelegd in de vorm van een amfitheater. Je vindt er maar liefst 1.400 verschillende soorten, samen goed voor een verzameling van zo’n 10.000 cactussen. Vanuit de molen (opgeknapt door César) heb je een mooi uitzicht over het geheel.
  • Ontdek de onderwaterwereld van Lanzarote vanuit een onderzeeër! In de haven van Puerto Calero, nabij Puerto del Carmen, vind je Submarine Safari. Meerdere keren per dag kun je hier afdalen in een knalgele onderzeeër.
  • Houd je wel van een pittige wandeling? Dan tippen we Volcàn del Cuervo in Asomada. Er loopt hier zelfs een wandelpad tot aan de binnenkant. En loop ook vooral een rondje om de vulkaan; dit zou de geest zuiveren als we de inwoners mogen geloven.

Weet jij al wat je gaat doen op Lanzarote? Wat het ook wordt, we wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *