La Geria, wijngebied Lanzarote

La Geria, een vulkanische wijngebied op Lanzarote

Staat vakantie voor jou gelijk aan lekker eten en een goed glas wijn? Voor veel reizigers is Toscane dan dé Europese bestemming. Maar wist je dat Europa veel meer wijngebieden kent, soms op verrassende locaties? Zoals op Lanzarote. Hier groeien de druiven in een vulkanisch landschap.

Lanzarote in een vogelvlucht

Wie nog nooit op Lanzarote is geweest, kan zich eigenlijk geen voorstelling maken bij het landschap dat je hier zal aantreffen. Het is zonder twijfel indrukwekkend.

Een reeks aan vulkaanuitbarstingen (waarvan de grootste, aanhoudende tussen 1730 en 1736 plaatsvonden) hebben er voor gezorgd dat 25% van het eiland bestaat uit gestold lava. Meer dan 100 vulkanen sieren daarnaast het landschap.

Dit alles wordt afgewisseld met kleine, witte dorpjes en populaire badplaatsen (zoals Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise). Maar laten we vooral ook La Geria niet vergeten. In dit wijngebied ten oosten van Nationaal Park Timanfaya worden druiven op een wel heel bijzondere manier geteeld

Lanzarote stond bekend om haar fruit- en bloementeelt. De lavastromen tussen 1730 en 1736 maakte hier voorgoed een eind aan, maar zorgde wel voor een nieuwe bron van inkomsten. Wijn! En met deze vorm van inkomsten kun je kennismaken tijdens een bezoek aan La Geria.

Een bijzondere manier van druiven telen

Zodra je het wijngebied La Geria in rijdt, gaat het lava-landschap over in een bijzonder ander landschap. Grote donkergrijze velden zijn gevuld met ronde kuilen die afgezet zijn met stenen muurtjes. In eerste instantie zal je je afvragen waarvoor het is. Voor goede wijn dus. Vanwege de droogte en de wind gaat dat hier net even anders dan in andere Europese wijngebieden.

In plaats van grondwater en regen hebben de bewoners van Lanzarote een andere (innovatieve) manier bedacht om met succes wijn te verbouwen in La Geria. Zij gebruiken simpelweg het materiaal dat het meest voor handen is op het eiland; lava. Hoe?

Op hun grond hebben ze duizenden kuilen gemaakt. Deze zijn gevuld met picon, kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben om vocht vast te houden. Sterker nog; ze zouden zelfs vocht uit de grond kunnen onttrekken. In de kuilen worden de druivenranken per stuk geplaatst, om er vervolgens een (halve cirkel) van lavabrokken omheen te plaatsen. Deze beschermen de ranken tegen de bijna altijd aanwezig zijnde passaatwind.

Een uniek landschap is het gevolg. En het is dan ook niet verrassend dat dit deel van Lanzarote, net als Nationaal Park Timanfaya, is uitgeroepen tot beschermd gebied.

La Geria Lanzarote: landschap
Het wijngebied La Geria wordt gekenmerkt door duizenden kuilen met wijnranken

Een wijntje proeven in La Geria

Verwacht op Lanzarote geen Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay of Merlot. Het zijn de Malvasia druiven die hier worden gekweekt. En die zorgen voor fijne wijnen, die je op diverse plaatsen op het eiland kunt proeven, met name in La Geria zelf uiteraard.

Dwars door het wijngebied loopt de LZ-30, met aan weerzijde meerdere bodega’s. Bodega La Geria is de meest bekende, maar ook bij Rubicón, El Grifo en Stratvs kan je kennismaken met typische La Geria wijnen. Allen bieden ze een combinatie van winkel en wijnproeverij. In sommige gevallen kan je ook nog een rondleiding krijgen of aanschuiven bij een lunch.

De winkeltjes zijn een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijnen, maar laat je hier niet verleiden tot een aankoop. Dezelfde wijnen zijn ook gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Vaak een stukje goedkoper.

Verwacht niet dat je de wijnen na afloop in Nederland kunt kopen; ze worden nauwelijks geëxporteerd. Dat is niet omdat ze minder goed zouden zijn dan de Italiaanse of Franse wijnen, maar simpelweg omdat er net genoeg gemaakt kan worden voor de lokale markt.

La Geria Lanzarote: wijn proeven
In La Geria kan je rondleidingen met wijnproeverijen boeken

Zorg voor een goedgevulde maag

Wijn zonder een goede bodem is geen aanrader. Het ideale wijndagje bestaat dan ook uit sightseeing, een uitgebreide lunch én een middagje wijnproeven. We stelden de ideale dag voor je samen.

Start je dag met een rondtour door Nationaal Park Timanfaya om kennis te maken met het vulkanische landschap. Des te verrassender is het om daarna te proeven wat men hier wél kan telen.

Sluit je tour af in El Golfo, een klein vissersplaatsje ten zuiden van het park. De trekpleister van dit plaatsje is Lago Verde, een gifgroene lagune omgeven door een zwart lavastrand. Waar de meeste toeristen na het zien van het meer weer omkeren, raden wij je aan om een kijkje te nemen bij een van de restaurantjes met uitzicht op zee. Restaurante de Mar is een aanrader; start met de baby-inktvisjes.

Grote kans dat je je buikje rond eet en dus een prima basis hebt om vanaf hier door te rijden naar La Geria. Je hoeft er slechts een kwartiertje voor te rijden.

Check ook de opties voor rondleidingen en proeverijen in La Geria bij onze partner GetYourGuide.
La Geria Lanzarote: landschap
Van boven is het landschap van La Geria nog indrukwekkender

In de buurt van La Geria verblijven

In La Geria draait alles om wijnproeven; je vindt er dan ook nauwelijks tot geen hotels. Je kan wel in de buurt verblijven, bijvoorbeeld in Yaiza, dat bekend staat als een van de mooiste dorpen van Lanzarote. Hier hebben we de volgende hotels voor je in de aanbieding:

  • La Casona de Yaiza is een sfeervol landhuis met slechts 10 kamers. Kom tot rust op het zonneterras, geniet van de Spaanse zon en neem een verkoelende duik in het zwembad. Nadat je uiteraard wijntjes hebt geproefd in La Geria!
  • Waarom wij Casa de Hilario hebben omarmd? Het kleinschalige complex biedt een fijn zwembad én uitzicht over Nationaal Park Timanfaya, de must-see van het eiland. Bijzonder is het complex ook vanwege de typische Canarische stijl.

Mocht je La Geria bezoeken tijdens een vakantie op Lanzarote: proost!

Een echte La Geria-wijn proeven op Lanzarote?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *