Doen in Hamburg

9x doen in Hamburg

Ben je op zoek naar een leuke stedentripbestemming waarvoor je niet (per se) het vliegtuig hoeft te pakken? Denk eens aan de Duitse stad Hamburg. Deze stad – die na Berlijn de grootste van het land is – heeft genoeg te bieden voor een korte getaway. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Hamburg? Lees snel verder!

Nog even wat korte feitjes voordat jij afreist naar Duitsland; Hamburg ligt in het noorden van het land, het is de belangrijkste havenstad en er wonen bijna 2 miljoen mensen. Je zult er niet veel historische gebouwen tegenkomen; de meeste zijn verwoest tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Hamburg ligt op ca. 4,5 uur rijden vanuit Utrecht. Met de trein sta je in ca. 5,5 uur op Hamburg Hauptbahnhof. Prima te doen dus als jij er een weekendje tussenuit wilt!

Huur een fiets of step

Hamburg is – zoals gezegd – na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Wie Berlijn kent, zal weten dat de afstanden niet gemakkelijk te voet af te leggen zijn. Hamburg is wat dat betreft een stuk compacter, maar wie veel in korte tijd wil zien raden wij aan een fiets of elektrische step te huren.

Een fiets of elektrische step huren kan in Hamburg bijna op iedere straathoek. Daarnaast bieden veel hotels de mogelijkheid om deze vervoersmiddelen te huren. In de stad vind je veel fietspaden, zodat je op een veilige manier (natuurlijk moet je wel zelf goed uitkijken!) door de stad crost.

Beklim de St. Michaeliskirche

Doen in Hamburg, St. MichaeliskircheEen stad goed leren kennen? Wij zijn dol op uitzichtpunten. Een mooi exemplaar in Hamburg is de 132 meter hoge St. Michaeliskirche, waarvandaan je een schitterend 360° uitzicht over Hamburg en haar bekende stadsdelen hebt.

De St. Michaeliskirche kerk kent een roerig verleden; in 1750 brandde deze volledig af door een blikseminslag en in 1906 gebeurde dit opnieuw tijdens werkzaamheden aan de toren. Tijdens het Bombardement op Hamburg bleef de kerk maar ternauwernood gespaard.

Het grote voordeel van dat de kerk relatief nieuw is, is dat je niet via smalle wenteltrappen naar boven hoeft te klimmen. Je loopt via brede ijzeren trappen naar boven, of – extra fijn – je kunt de lift pakken. De entreekosten bedragen ca. € 5,-.

Chill aan het water bij Binnenalster

Doen in Hamburg, BinnenalsterToe aan een rustmomentje tijdens jouw stedentrip in Hamburg. Ga even chillen aan het water bij de Binnenalster. Vanaf dit plekje kijk je uit over het binnenmeer van de stad en kun je even tot rust komen.

Ga jij in de wintermaanden naar Hamburg? Van ca. november t/m januari vind je bij de Binnenalster een leuke kerstmarkt. Geniet van een glaasje glühwein of warme chocolademelk en struin langs de kraampjes. Waar je nog meer kerstmarkten in de stad vindt? Wij schreven er eerder een uitgebreid artikel over.

Shop till you drop

Wat je zeker moet doen in Hamburg? Shoppen! Dat kan er uitstekend. Rondom de Binnenalster vind je tal van grote modeketens en diverse warenhuizen. Wil jij liever langs schattige boetiekjes struinen? Dan moet je naar de wijken Sternschanze, Karolinenviertel en St. Pauli in het westelijke deel van Hamburg gaan. Hier vind je tal van winkels met lokale designartikelen, de lekkerste Duitse specialiteiten en tweedehands kleding. Waar je ook heen gaat; trek zeker een dagdeel uit voor een flinke shopsessie.

Hoewel je in Duitsland – en helemaal in Hamburg – tegenwoordig op steeds meer plekken kunt pinnen, raden wij je aan ook cash op zak te hebben. Het zou vervelend zijn als je onverwacht de rekening op het terras of die ene leuke broek niet kunt betalen.

Struin door de Speicherstadt

Doen in Hamburg, SpeicherstadtEén van de bekendste wijken van Hamburg is de Speicherstadt. Speicher betekent letterlijk pakhuis of magazijn in het Duits, en dat is ook precies wat je vindt in deze buurt. Dit pakhuizencomplex is gebouwd tussen 1883 en 1927 en diende als opslagplaats voor goederen die in de haven van Hamburg werden geleverd. Dankzij de grachten konden schepen gemakkelijk aanmeren en hun waren leveren.

Het complex is in de Tweede Wereldoorlog voor ca. de helft gesneuveld. Na de oorlog hebben de inwoners van Hamburg het herbouwd. Dat heeft hen geen windeieren gelegd; Speicherstadt staat namelijk sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tegenwoordig wordt een deel van de pakhuizen nog steeds gebruikt als opslagplaats van o.a. koffie, thee, cacao, kruiden, specerijen en tabak. Daarnaast is het de grootste opslagplaats van oosterse tapijten ter wereld. De totale waarde van deze tapijten wordt geschat op ca. € 1,6 miljard!

Street art spotten

In Hamburg vind je street art in verschillende wijken. Ga o.a. naar St. Pauli, Schanzenviertel en Karolinenviertel voor de gaafste kunstwerken. Ook in Altona en Ottensen barst het van de kleurrijke muurschilderingen. Wij raden je zeker aan het Flora Park met haar bijzondere klimmuur niet over te slaan.

Wil je graag alle bijzondere plekjes zien? Boek dan een tour via onze partner GetYourGuide. In ca. twee uur word je meegenomen langs de hoogtepunten van Hamburg.

Nog meer doen in Hamburg?

  • Hamburg is – dankzij de haven en grachten – een stad met veel water. De stad vanaf het water ontdekken? Stap op een rondvaartboot. Dit kan o.a. bij de Binnenalster, maar ook aan de St. Pauli Landungsbrücken. Tijdens deze boottocht leer je alles over de op twee na grootste havenstad van Europa.
  • Zin om een avondje te stappen? Ga dat zeker doen in Hamburg! De Reeperbahn in St. Pauli is hiervoor de aangewezen plek. Je vindt er tal van clubs, cafés en discotheken. Neem tijdens een avondje stappen ook een kijkje bij het Beatlesplein, waar standbeelden van de vier bandleden staan. De Britse popgroep speelde regelmatig in deze wijk in de jaren 60. De Reeperbahn is – naast het uitgaanscentrum van Hamburg – ook de rosse buurt van de stad.

Wij zijn benieuwd; welke van deze dingen ga jij doen in Hamburg?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *