Culinair Italië

De mooiste plekken om kennis te maken met culinair Italië

Of je ooit genoeg kunt krijgen van Italië? Nee, wat ons betreft niet. Het Zuid-Europese land kent zoveel mooie plekken – van bijzondere steden tot weidse landschappen, van pittoreske dorpjes tot chique badplaatsen – dat je hier dagen, weken en zelfs maanden kunt doorbrengen zonder alles gezien én geproefd te hebben. In een korte tijd kennismaken met culinair Italië? Ga dan zeker naar een van deze drie plekken.

Saskia Balmaekers weet als geen ander hoe mooi Italië is; ongeveer de helft van het jaar brengt ze als Italië-fanaat door in dit land. Om te schrijven, voor haar populaire blog Ciao Tutti en voor de reisboeken die ze met regelmaat uitbrengt. Zo bracht ze onlangs het boek De 101 mooiste plekken van Italië uit. Uit dit boek selecteerde ze drie plekken die je niet mag missen als je kennis wilt maken met culinair Italië.

Venetië in kleine hapjes

Culinair Italië: VenetiëAan het einde van de middag bestel je in Venetië cicchetti, kleine hapjes. In de verschillende bàcari (kleine wijnbarretjes) kun je een keuze maken uit de hapjes die op de toonbank of in de vitrine staan uitgestald. Een soort tapas, maar dan op zijn Venetiaans. Met lekkere gerechtjes als baccalà mantecato, sarde in saor, inktvisjes, sint-jakobsschelpen, grote witte bonen, frittata, polpette, garnalen, bruschette, vijgen…

Vooral de eerste twee gerechten zijn echt Venetiaans. Voor baccalà mantecato wordt gezouten en gedroogde kabeljauw gekookt en samen met olijfolie, een beetje melk en peterselie tot een dikke crème geroerd. Het wordt vaak geserveerd op gefrituurde polenta of op crostini. De sarde in saor zijn sardientjes die eerst worden gebakken en dan worden ingelegd in een zoetzure saus van uitjes, azijn, pijnboompitten en rozijnen.

De vijf favoriete bàcari van Saskia zijn Cantinone già Schiavi (bij de Ponte San Trovarso in de wijk Dorsoduro), La Cantina (op het Campo San Felice in de wijk Cannaregio), Alla Vedova (aan de Ramo Ca’ d’Oro in de wijk Cannaregio), Al Garanghelo (aan de Via Garibaldi, in de wijk Castello) en Cantina Do Mori (aan de Calle dei Do Mori in de wijk San Polo).

De lekkerste olijven van Italië

Saskia’s favoriete stad in het zuiden van Le Marche is Ascoli Piceno. Niet alleen geliefd vanwege het mooie historische stadscentrum maar ook vanwege de olijven. Olive all’ascolana zijn olijven die gevuld en gefrituurd worden; een lokale specialiteit die in heel Italië bekend is. Hiervoor worden de grote, groene olijven gebruikt, de Ascolana-olijven, die in de heuvels rondom Ascoli Piceno groeien. Ze zijn van flink formaat en hebben ietwat zoetig vruchtvlees. Buonissimo!

De enige echte pizza

Pizza is de culinaire trots van Napels. Het was eerst echt arme lui-voedsel, dat eigenlijk alleen op straat werd gegeten. In 1889 werd de pizza een gewild gerecht in de hogere kringen, door het bezoek van koning Umberto I aan Napels. De vrouw van Umberto, Margherita van Savoye, was voor de gelegenheid meegekomen omdat ze graag een keer een pizza wilde eten, hetgeen in Turijn, waar de koning toen woonde, nog niet mogelijk was. De beroemde pizzabakker Raffaele Esposito, die een kleine pizzeria in de Quartieri Spagnoli runde, werd ontboden op het paleis van Capodimonte en mocht in de koninklijke keuken aan de slag.

Raffaele maakte drie verschillende pizza’s: een met olijfolie en kaas, een met kleine visjes en een met tomaat, mozzarella en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag. Koningin Margherita liet zich de laatste pizza het beste smaken en Raffaele noemde de pizza ter ere van haar pizza margherita. In de pizzeria van Raffaele, die inmiddels Pizzeria Brandi heet, hangt de aanbevelingsbrief die het koninklijk paar als dank voor de heerlijke pizza liet bezorgen.

Meer weten over culinair Italië?

Culinair ItaliëSmaakt dit naar meer? Bestel snel het boek 101 mooiste plekken van Italië van Saskia. Uit de duizenden plekken die zij bezocht in het Zuid-Europese land selecteerde zij er 101. Geen gemakkelijke opgave!

Saskia: “Voor dit boek koos ik 101 van die bijzondere plekken. Plekken die ik meteen al bij de eerste aanblik in mijn hart sloot. Het viel niet mee om een keuze te maken uit alle mooiste bestemmingen die Italië te bieden heeft en die ik in de afgelopen jaren heb bezocht, beleefd en ervaren. Ik zou er wel duizend kunnen noemen… Ik koos uiteindelijk voor die plekken waarnaar ik steeds weer terugkeer en die mij bij elk bezoek opnieuw raken. Samen geven deze 101 plekken een schitterende dwarsdoorsnede van Italië.”

Het is een handige encyclopedie die je zeker even moet openslaan alvorens je naar Italië gaat. Niet alleen voor culinaire tips overigens, maar ook voor o.a. tips over de grote steden, de mooiste natuurgebieden, de meest prachtige stranden.

Oh, en wat zal het kriebelen na het lezen van dit boek! Wedden dat jouw volgende vakantie naar culinair Italië gaat?

Bekijk op bol.com

 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *