Weekendje Brussel chocoholics

Chocoholics opgelet! Boek een weekendje Brussel

Smikkel een eind weg in het mooie, maar vooral chocoladerijke Brussel! Belgische chocolade, het is een fenomeen over de hele wereld en met deze stad zo dichtbij, is het een gemiste kans als je je niet minstens één keer laat onderdompelen in alles wat deze stad op choco-gebied in huis heeft. Waar je moet zijn voor de ultieme choco-belevenis? We vertellen je er alles over!

Een stukje Belgische chocoladegeschiedenis

Chocoladegeschiedenis, Weekendje Brussel chocoholicsHet is algemeen bekend dat België het land van de chocolade is, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Al in de 17e eeuw begon hier de chocoladehandel; in Gent om precies te zijn en met medicinale doeleinden. In de 19e eeuw kwamen in Gent bekende merken zoals Côte d’Or en Neuhaus. Zij zagen een gat in de markt met chocolade als lekkernij.

Pas in de 20e eeuw wist België zich echt te onderscheiden in de chocoladebranche. Waarom? Omdat ze creatief werden! Waarom slechts chocoladerepen, dachten ze. Wat als we deze vullen? Of wat gebeurt er als we pasta maken van chocolade (hallo, Nutella!). Dergelijke uitvindingen maakten dat België haar buurlanden een stap voor was op chocoladegebied.

En dat is nu – in de 21e eeuw – niet anders. Je vindt de cacaorijke geschiedenis nog steeds terug in de straten en bezienswaardigheden van Brussel.

Het Museum van Cacao en Chocolade

Kom je in de ochtend, dan word je ingeleid in het maken van overheerlijke bonbons. De rest van de tijd kun je wandelen langs verschillende hedendaagse en historische materialen die werden en worden gebruikt voor het vervaardigen van heerlijke chocolade.

Het beste van het museum: de chocoladefontein. Pak een koekje en dompel hem onder. Yum! Ook leuk zijn de stukjes chocolade die uit de verschillende verwerkingsprocessen van cacao en cacaoboter komen. Ik had dit museum niet willen missen tijdens mijn weekendje weg in Brussel!

Wandelen langs de vele chocolatiers

Chocolatiers, Weekendje Brussel chocoholicsBonbons, chocoladerepen en heuse chocoladekunstwerken waarbij je jezelf toch even achter de oren krabt hoe ze dat in hemelsnaam hebben gemaakt. De straten staan er vol mee: chocolatiers. En dat is zeker geen straf!

Onder de bekendere geroemde chocolatiers vallen Godiva en Pierre Marcolini, die beide in Brussel te vinden zijn. Bij deze chocolatiers vind je exclusieve chocolade! In de straten van Brussel vind je overigens ook genoeg – maar zeker minder exclusieve – winkels.

Enkele spots waar de chocolatiers zich hebben verzameld zijn Grote Markt en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Beide zijn an sich al prachtige plekjes om in de stad te bezoeken. Combineer je dit met een overheerlijke praline dan heb je de sfeer goed te pakken!

Bij The Belgian Chocolate Village struin je op een interactieve wijze langs de verschillende chocoladeprocessen. Een bijzondere chocolade-ervaring! Een geweldig onderdeel van het ‘dorp’ is de serre waar de tropische temperaturen en de grond ervoor zorgen dat cacaobomen zich ultiem kunnen ontwikkelen. Ook tof zijn de replica’s van de Brusselse architectuur. Het Atomium is bijvoorbeeld in zijn geheel van chocolade nagemaakt.

Enkele leuke chocoladeweetjes

  • Chocolade is een belangrijk deel van de Belgische cultuur. Dat is niet alleen duidelijk wanneer je door de straten van Brussel banjert, maar ook als je naar de cijfers kijkt; 20% van de Belgen eet iedere dag chocolade.
  • In België vind je in het algemeen puurdere chocolade dan in andere landen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid cacao die in een reep wordt verwerkt.
  • Witte chocolade is in feite geen chocola, want er zit geen cacaopoeder in.
  • Pure chocolade (dus chocolade met veel cacao) heeft veel positieve effecten op het lichaam. Zo zorgt deze chocolade ervoor dat je je wakkerder voelt en daardoor een betere concentratie hebt. Maar nog belangrijker: chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, het hormoon dat een gelukzalig gevoel geeft.

Verblijven in Brussel

Verblijven, Weekendje Brussel chocoholicsGenieten van chocolade kan pas echt goed zodra je een fijn verblijf te pakken hebt. Wij maken je de keuze makkelijk door enkele fijne hotels te selecteren:

  • In het centrum verblijven is wel zo fijn als je voor een stedentrip gaat. Overnachten in Floris Arlequin Grand Place betekent dat je je vrijwel om de hoek van het Museum van Cacao en Chocolade bevindt. Het hotel beschikt over o.a. een restaurant en bar.
  • Hotel NH Brussels Grand Place Arenberg is een uitstekend hotel met een prachtige ligging in het hart van de Belgische stad. Comfortabele kamers, gratis WiFi en een zelfbedieningsbar liggen op je te wachten.
  • Heb jij zin gekregen in een dagje banjeren door dit chocoladeparadijs? Bekijk dan nu ons volledige aanbod in Brussel!

Over de auteur

Marieke

Marieke is gek op reizen én schrijven. Ze heeft al flink wat van Europa gezien, maar is nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ze neemt je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *