10x doen in Brugge (het hele jaar door!)

In welk seizoen je ook naar de geweldige Belgische stad gaat; Brugge is altijd even charmant. De vele kanaaltjes, historische gebouwen, gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes zorgen voor het complete vakantieplaatje. Onze favoriete bezigheid is simpelweg slenteren door de mooie straatjes, maar er is meer te doen.

1. Slenter langs UNESCO Werelderfgoed

Doen in Brugge, binnenstadDe historische kern van Brugge is een walhalla voor cultuurliefhebbers; het is niet zonder reden in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. De hoge middeleeuwse stadstoren Belfort, het Begijnhof en de Onze-Lieve Vrouwekerk zijn slechts enkele van de pareltjes die de stad herbergt.

Voorkom echter dat je van pareltje naar pareltje stapt in een flink tempo. De echte charme van de binnenstad, met talloze smalle straatjes, zal je pas echt gaan zien én waarderen als je op je gemak slentert en ook aandacht schenkt aan de minder bekende bezienswaardigheden.

2. Beklim de Belfort

Aan de Grote Markt, het centrale plein van Brugge, vind je de Belfort. Elk uur kun je hier genieten van een klokkenspel van maar liefst 47 klokken. Maar verlaat het gebouw niet direct daarna. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de 83 meter hoge middeleeuwse stadstoren te beklimmen. Nadat je 366 treden hebt getrotseerd, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad.

3. Ontdek Brugge vanaf het water

Brugge is eenvoudig te voet te ontdekken, maar een andere kant van de stad zie je als je Brugge vanaf het water ontdekt. De Brugse reien (zoals de vele grachten worden genoemd) nodigen uit tot een tochtje met een rondvaartboot. En ja, dit kan ook gewoon in de winter of de herfst!

4. Bezoek het chocolademuseum en de bierbrouwerij

Chocolade & België zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Zo óók in Brugge. Je vindt hier namelijk een chocolademuseum, Choco-Story.

In het museum, gevestigd in een 15e eeuws huis nabij de Grote Markt, leer je alles over de geschiedenis van chocolade en het produceren. En een fijne proefsessie mag natuurlijk ook niet ontbreken! Na het bezoek kun je chocolade kopen voor de thuisblijvers of – nog beter! – voor jezelf.

Voor lekkere chocolade kun je niet alleen in het museum terecht, maar ook bij The Chocolate Line, Chocolaterie Sukerbuyc en Chocolates by Daphne. Stuk voor stuk de chocoladehemel op aarde!

Meer een liefhebber van bier? In Brouwerij De Halve Maan kom je tijdens een 45 minuten durende rondleiding alles te weten over de in Brugge gebrouwen bieren, zoals Brugse Zot en Straffe Hendrik. De rondleiding wordt afgesloten met een bierproeverij. Vanaf de brouwerij heb je tevens een mooi uitzicht over de stad zelf.

5. Maak een wandeling langs het Minnewater

Doen in Brugge, MinnewaterCentraal in het centrum van Brugge vind je het Minnewater. Dit meer, dat vroeger een aanlegplaats voor binnenvaartschepen was, is tegenwoordig een van de meest romantische plekjes van Brugge. Volgens de legende is dit meer namelijk onlosmakelijk verbonden met de liefde:

In de Romeinse tijd leefde een oude zeeman met zijn dochter Minna in Brugge. Brugge was toen nog een kleine nederzetting omgeven door bossen en moerassen. De zeeman had niet lang meer te leven en ging op zoek naar een geschikt man voor Minna. Zijn voorkeur ging uit naar Horneck, maar Minna was stiekem verliefd op Stromburg, een jonge krijger van een naburige stam.

Ze verzweeg dit echter voor haar vader; hij zou hem nooit accepteren. Ondertussen vielen de Romeinen het land binnen en moest Stromburg strijden. Hij beloofde Minna trouw te blijven. De zeeman wist nog steeds van niets en besliste dat Minna met Horneck moest trouwen. De jonge vrouw werd verscheurd tussen haar belofte aan Stromberg en de wens van haar vader. Ze vluchtte de avond voor het huwelijk het bos in en kwam nooit meer terug.

Stromberg kwam wel terug en hij ging op zoek naar zijn geliefde. Na een lange zoektocht vond hij haar compleet uitgeput aan de oever van een brede beek. Ze stierf in zijn armen. Hij besloot haar te vereren en maakte een graf in een droge bedding midden in de beek. Aan de oever plaatste hij een zwaar rotsblok met de titel Minna-Water.

De rots waarover in de legende wordt gesproken, zou op dezelfde plaats hebben gestaan als waar nu de toren staat die het Minnewater domineert. Deze toren, het meer vol zwanen, de vele bankjes langs het meer en de wandelpaden vormen nu samen met Minnewaterpark. De ideale plek om even te ontsnappen uit de drukte van de stad.

6. Eet een vers visje aan de Vismarkt

Zeg je België dan zeg je Bourgondiërs. Zeg je Brugge dan zeg je eveneens Bourgondiërs. En overheerlijke vis!

In 1745 opende de eerste vismarkt, op de hoek van de Grote Markt. De geurhinder zorgde er echter voor dat de Vismarkt werd verplaatst. In 1821 werd de huidige Vismarkt, gelegen tussen de Braambergstraat en de Steenhouwersdijk, geopend. Van dinsdag tot zaterdag koop je hier de lekkerste vis. En rondom de grote overdekte galerij vind je tal van restaurants waar vis de menukaarten domineert.

7. Overnacht in een van onze unieke hotels

Doen in Brugge; hotelsLaat de grote hoteltekens links liggen als je Brugge bezoekt; verblijf in sfeer in unieke hotels. En die hebben we genoeg in ons aanbod. Onze favorieten?

  • Als je op zoek bent naar een eigentijds en luxe hotel dan zit je goed in Hotel Tuilerieën. Het is gevestigd in een elegante patriciërswoning uit de 15e eeuw en bevindt zich op slechts 300 m van de Grote Markt.
  • Het luxe Relais & Chateaux Hotel Heritage is gevestigd in een klassiek gebouw in het hart van de Middeleeuwse stad Brugge. Na een lange dag slenteren ga je voor culinair genot naar het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van het boutique hotel.
  • Niet alleen kun je tijdens een verblijf in dit familiehotel rekenen op veel gastvrijheid, Hotel Bryghia is ook nog eens centraal gelegen; in het historische centrum van Brugge, aan één van de schilderachtige reien en op loopafstand van de Grote Markt en de middeleeuwse toren Belfort.

8. Maak een fietstour door Brugge

Leuk: er zijn diverse lokale organisaties die fietstochten door Brugge (met gids!) aanbieden. Je fietst over de mooiste bruggetjes, langs de bekende grachten, over mooie pleinen en langs de vele bezienswaardigheden. In een korte tijd leer je de stad goed kennen; ideaal als je bijv. maar twee dagen doorbrengt in de stad. Met dank aan de gids kom je ook nog eens de leukste feiten over Brugge te weten.

Liever zelfstandig op pad? Vraag bij de receptie van je hotel om mogelijkheden voor fietsverhuur of huur een fiets bij het fietspunt op het station van Brugge.

9. Koop een Brugge City Card

Hoewel je aanvankelijk misschien schrikt van de prijs (ca. € 47,- voor 48 uur) is een Brugge City Card de moeite waard. Hiermee kun je namelijk gratis 26 (!) bezienswaardigheden bezoeken en een gratis rondvaart over Brugse Reien of een rondrit met de City Tour Minibus maken.

Daarnaast krijg je een mooi reisgids vol wandelingen cadeau en krijg je flinke kortingen (tot 25%) bij een flink aantal restaurants, winkels en cafés. Jouw aankoop is dus zo terugverdiend!

10. Zoek de rust op in het Begijnhof

Doen in Brugge: BegijnhofNet als andere Belgische steden vind je ook in Brugge een Begijnhof. Het Prinselijk Begijnhof is bereikbaar via de Wijngaardbrug en wordt gekenmerkt door witte huisjes uit de 17e en 18e eeuw. In huisje nummer 1 is een museum gevestigd waar je alles leert over hoe men hier leefde in de 17e eeuw.

Exclusief in de winter!

Niet het hele jaar door, maar zeker een vermelding waard; de kerstmarkt van Brugge. Verblijf je tussen eind november en begin januari in de Belgische stad en je geniet in Middeleeuwse sferen van een de leukste Belgische kerstmarkten. Het centrale middelpunt is de ijspiste op de Grote Markt. Deze wordt omgeven door talloze kneuterige kraampjes met corny cadeautjes en kerstlekkernijen.

Ben jij enthousiast geworden over Brugge? Bekijk ons volledige aanbod of scherpe last minutes.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *