De meest bezochte bezienswaardigheid van Mexico? Met ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar is dit zonder enige twijfel Chichén Itzá, een van de belangrijkste Maya-steden ter wereld. Reis af naar het schiereiland Yucatán en neem een flinke duik in de geschiedenis.
In dit artikel:
Chichén Itza in Mexico in het kort
Dat Chichén Itzá in Mexico is in 2007 verkozen is tot één van de nieuwe wereldwonderen, vinden wij geen verrassing. De Maya-stad is een must see voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van zijn of haar vakantiebestemming. En dan is het ook nog eens zoooo prachtig!
Chichén Itzá stamt volgens een van de legendes uit de 10e eeuw na Christus, toen het werd gesticht door een Tolteekse heerser. Een andere legende vertelt dat de stad al eerder bestond, maar toen pas werd veroverd door deze zelfde heerser.
Hoe je het went of keert: Chichén Itzá is oud, heel oud. En een beetje in verval ook geraakt de laatste jaren. Om deze reden waren er in de 20e eeuw grote restauratiewerken. Gelukkig hebben ze het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat weten te behouden. Zo krijg je nog steeds een goede indruk van hoe het ooit was.
Kukulcán, de piramide van Chichén Itzá
Het beeld boven dit artikel komt je vast bekend voor. En het is waarschijnlijk het enige beeld wat je – als je al een beeld had – kent van Chichén Itzá. Het is dan ook het belangrijkste bouwwerk in de stad.
De piramide van Kukulcán, die ook wel El Castillo wordt genoemd, diende voor de Maya’s als tempel voor de gelijknamige God. De piramide zelf is 24 meter hoog en als je de tempel bovenop meetelt, kom je in totaal op zo’n 30 meter uit. In 2015 hebben ze ontdekt dat er onder de tempel nog een vijf meter dikke fundering is. Daaronder zou zich een ondergronds meer bevinden.
Het bijzondere monument van de Chichén Itzá wordt gekenmerkt door de vele traptreden, die je aan alle kanten van het vierkante bouwwerk vindt. Deze trappen tonen overigens aan dat de Maya’s in die tijd al veel kennis hadden over dagen, seizoenen en jaren. Tel de treden maar eens: het zijn er 365. Juist, precies een jaar. Je vindt er 91 aan elke zijde en de laatste trede is het platform bovenop.
En het blijft niet alleen bij de treden. De piramide bestaat daarnaast uit 18 niveaus en een Maya-jaar heeft 18 maanden. En tot slot heeft de piramide 52 vlakken aan de zijkanten. Die staan overigens niet voor de weken; een Maya-eeuw heeft 52 jaar. Mocht je er op de eerste dag van de lente of herfst zijn, dan kan je een bijzonder verschijnsel waarnemen. Door de stad van de zon lijken de schaduwen op de treden dan net kruipende slangen. Toepasselijk, want Kukulcán betekent gevederde slang.
Ook een bijzonder gegeven: de bouw van de piramide is waarschijnlijk in opdracht geweest van de eerdergenoemde Tolteekse heerser, Topiltzin Quetzalcoatl. Men vermoedt dat hij later tot de God van Kukulcán is vereerd.
Wat is er nog meer te zien?
Maar… hoeveel er ook te vertellen valt over de piramide van Kukulcán en hoe lang je deze ook kan bewonderen als je er bent, vergeet vooral niet dat er meer is in Chichén Itzá.
Breng zeker een bezoekje aan de Balspelbaan. Op dit veld werd bij speciale gelegenheden een balspel gespeeld, waarbij de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte moest worden geworpen. Dat klinkt misschien als basketbal en als een makkelijk spel, maar als je je bedenkt dat je geen handen en voeten mocht gebruiken, maar enkel ellebogen en heupen… Tja, dan wordt het toch opeens wat moeilijker. Naar verluid werd de winnaar geofferd aan de goden en naast het veld vind je dan ook een groot bouwwerk met meer dan 2.000 doodshoofden. Best een beetje luguber.
En wist je dat ze in de tijd van de Maya’s al verrassend veel wisten over astrologie? Ze kenden toen al een heuse sterrenwacht, die de stand van de maan en de sterren bestudeerde. Op het complex vind je dan ook El Caracol, een voorloper van de huidige observatoriums. Door de bijzondere vorm wordt dit bouwwerk ook wel het slakkenhuis genoemd.
Ook bijzonder zijn de patio van 1.000 kolommen, de graftombe van de hogepriester, het rode huis, het platform van Venus en de Tempel van de krijgers. En dan hebben we nog maar een kleine selectie genoemd van alles wat er te zien is bij de Chichén Itzá.
Chichén Itzá bezoeken
Ben jij van plan om tijdens jouw vakantie de Chichén Itzá te bezoeken? Dan hebben we nog wat tips voor je:
- Chichén Itzá ligt in het midden van het schiereiland Yucatán. De reistijd vanaf bekende badplaatsen als Cancún en Playa del Carmen is ruim twee uur. Laat je hier niet door afschrikken: het is de moeite waard!
- Vanuit de badplaatsen worden veel excursies aangeboden naar Chichén Itzá. Dit is ook de makkelijkste en eenvoudigste manier om de Maya-stad te bezoeken. Mocht je een auto huren en zelfstandig op pad gaan, regel dan bij de ingang een gids. Deze kan je verrassende feitjes en leuke weetjes over de diverse gebouwen vertellen. Wil je vooraf jouw tour boeken? Dit kan eenvoudig via onze partner GetYourGuide.
- Mocht je zelfstandig gaan, kies er dan voor om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan. Er is praktisch nergens schaduw en het kan erg warm worden. Mocht je geen zeggenschap hebben in de tijd (bijvoorbeeld door een excursie) zorg dan voor voldoende water, zonnebrandcrème en een petje.
- Plan jouw bezoek niet op zondag. Mexicanen hebben dan gratis toegang en het is er extra druk.
Ga voor de ultieme combi-trip
Verspreid door heel Yucatán vind je tal van cenotes, waterbevattende grotten waar je in veel gevallen in kunt zwemmen. Op slechts een kleine afstand van Chichén Itzá vind je één van de mooiste cenotes van het schiereiland. Tijd om even af te koelen!
Je moet er wat voor over hebben, want eenmaal aangekomen bij Ik-Kil (zoals de cenote heet) moet je ruim 25 meter naar beneden lopen. Vervolgens kun je wél zwemmen op één van de meest bijzondere plekken waar je misschien wel ooit hebt gezwommen. Bedenk je maar eens dat deze cenote 40 meter diep is en een diameter heeft van ruim 60 meter…
Sta jij al te trappelen om Chichén Itzá in Mexico met eigen ogen te aanschouwen?