Boedapest in de winter

Boedapest in de winter

Nog op zoek naar een mooie stedentrip tijdens deze winterperiode? Ga naar Boedapest! Deze stad is in de zomer al net een sprookje, maar in de winter (en helemaal als het heeft gesneeuwd) is het hier magisch! Vaak kun je er voor een héle scherpe prijs naartoe, want een 3-daagse stedentrip boek je al v.a. € 110,- p.p. En ja, dit is inclusief vlucht en een verblijf in een centraal gelegen hotel! Pak die handschoenen, sjaal en mutsen in en boek vandaag nog je stedentrip naar Boedapest.

Kerstmarkten in Boedapest

Boedapest in de winter: kerstmarktenAls je winter zegt, zeg je vaak kerst, lichtjes, warme dranken en gezelligheid met familie en/of vrienden. Nu heb je hopelijk die laatste sowieso al aan je zijde in Boedapest, maar wat zo’n winterperiode kenmerkt is een kerstmarkt. In Boedapest vind je meerdere kerstmarkten in diverse uithoeken van de stad.

De grootste is de kerstmarkt op Vörösmarty tér. Mis de tientallen kramen met speelgoed, houtsnijwerk, sjaals, aardewerk en kaarsen niet. Op de kerstmarkt vind je daarnaast de lekkerste (winterse) gerechten. De gekruide wijn (forralt bor), paprikaworsten, stoofpotten en bonensoepen zullen heerlijk smaken bij winterse temperaturen.

Als je dan toch in Hongarije bent, proef dan ook de landelijke specialiteiten als karper en goulash. En sla zeker de kerstspecialiteit beigli niet over; een gebak van opgerold deeg met een vulling van walnoten, maanzaad of gedroogde vruchten.

Nog meer kerstmarkten in Boedapest bezoeken? We hebben hier eerder een uitgebreid artikel over geschreven. Kerst in overvloed!

Shoppen en smikkelen in de markthal

Heb je nog geen genoeg gekregen van al dat lekkers of ben je liever binnen aan het slenteren dan buiten op de kerstmarkt? Loop eens de markthal van Boedapest binnen! Deze overdekte markthal is een begrip in Boedapest.

Zodra je de markthal binnen loopt, zie je verschillende kleurrijke kraampjes met diverse verse producten, waaronder vlees, groenten en fruit. Er is ook een tweede verdieping in de markthal. Deze is vooral gereserveerd voor souvenirs en eetstalletjes waar je kennis kunt maken met de lokale specialiteiten. Van een kopje goulash tot zoetigheid, waar kies jij voor?

Warm op in een van de koffiehuizen

Boedapest in de winter: koffiehuizenHeb je het dan nog steeds koud? Loop een van de knusse koffiehuizen binnen, die je verspreid door de stad vindt. Enkele leuke koffietentjes zijn:

  • Művész Kávéház, dat tegenover de Opera ligt. Geniet hier van de lekkerste gebakjes!
  • Iets verderop vind je het Book Café, gevestigd in – je raadt het al – een van de grootste boekwinkels van Boedapest.
  • Mozaïek Café is de ideale plek voor een ontspannen lunch.
  • Houd je van chique en stijlvol? Kies eens voor een kopje in het New York Café.

Opwarmen in de badhuizen van Boedapest

Buiten sneeuwt het, de gemiddelde temperaturen bevatten niet meer dan twee cijfers boven nul, maar tóch kun je buiten opwarmen en tegelijkertijd tot rust komen. De badhuizen in Boedapest staan bekend om de thermale baden waardoor je warm, maar toch buiten kunt relaxen.

Een van de mooiste van Boedapest is het Széchenyibad. Dit buitenbad is extra sfeervol als het heeft gesneeuwd. Houd er wel rekening mee dat je even boven water moet om van het kleedhokje naar de baden te lopen. Dus neem iets warms mee!

Andere mooie badhuizen zijn:

  • Gellert Spa, met afstand het meest chique badhuis van Boedapest.
  • Net aan de Buda-kant ligt Rudas. Dit badhuis stamt al uit 1550.
  • Lukacs biedt, net als alle andere badhuizen, zowel thermische baden, saunafaciliteiten als massages aan. Net als in de andere baden geldt dat vrouwen en mannen apart baden.

Bind de schaatsen onder

Boedapest in de winter: schaatsen in stadsparkJouw winterse stedentrip in Boedapest is niet compleet zonder een winterse, sportieve activiteit. Schaatsen is een heerlijke buitenactiviteit die (bijna) iedereen wel kan beoefenen, desnoods met wat hulp.

In stadspark Városliget vind je een van de meest romantische plekken om te gaan schaatsen. Deze populaire schaatsbaan wordt door zowel de lokale bevolking als toeristen bezocht. Je noren kun je thuis laten (sterker nog, deze zijn niet eens toegestaan op het ijs); schaatsen huur je ter plaatse.

Als het gaat sneeuwen dan zijn de bergen nabij Boedapest ideaal voor heerlijke wandeltochten. Langlaufen en sleeën behoren hier zeker tot de mogelijkheden.

Kerst in Boedapest

Boedapest in de winter: kerstHeb je de mazzel om tijdens kerst in Boedapest te verblijven, dan waan je je in totaal andere sferen. Voor de Hongaren is de grootste en belangrijkste dag van het hele kerstfeest de 24ste (kerstavond).

Houd er wel rekening mee dat al vroeg op de dag alles dicht gaat en stopt. Dit geldt niet alleen voor winkels, maar ook voor het openbaar vervoer, musea, zwembaden en de meeste restaurants. Zorg er dus voor dat je goed en uitgebreid hebt geluncht of navraag hebt gedaan bij de lokale bevolking naar de restaurantjes die wél open zijn.

Warm verblijven

Na een heerlijke stadswandeling is er niets fijner dan een lekkere douche te nemen en vervolgens in een goed bed de nacht door te brengen. Wij selecteerden onze favoriete hotels:

  • Danubius Hotel Astoria City Center ligt centraal in stadsdeel Pest. Dit luxe hotel bestaat al ruim 100 jaar en is daarmee een van de oudste hotels van Boedapest. De klassieke kamers zijn sfeervol ingericht, het restaurant is prachtig en heeft een oude en klassieke sfeer en het personeel zal er alles aan doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.
  • Een Mercure-hotel is altijd een goed idee! In Boedapest vind je Mercure Budapest Korona Hotel. In de comfortabele kamers kom je zonder twijfel tot rust en je dag begin je goed met een uitgebreid ontbijtbuffet welke inclusief is wanneer je o.b.v. logies en ontbijt verblijft.
  • Ben je op zoek naar een kleinschalig, maar trendy hotel voor je stedentrip naar Boedapest? Cosmo City Hotel ligt in de autovrije winkel- en wandelzone Vaci Utca in het hartje van de stad. Ook hier start je de dag goed met een uitgebreid ontbijtbuffet en de stijlvolle kamers dragen bij aan een comfortabel verblijf.

Wil jij deze winter nog naar Boedapest? Bekijk ons last minute aanbod!

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *