Bezienswaardigheden Zakynthos

Afvinken maar! De bezienswaardigheden op Zakynthos

Hoewel je het Griekse eiland het best ervaart door een dagje zonder plannen door de omgeving te crossen (en je te laten verrassen door haast Caribische baaitjes!), is er een aantal bezienswaardigheden op Zakynthos waar je niet om heen kunt. We zetten ze op een rij. Afvinken maar!

Navagio Beach & het scheepswrak

Sla een gemiddelde reisgids over Zakynthos open of bekijk een van de vele blogs online en je wordt vaak met één specifiek beeld geconfronteerd; dat van Navagio Beach.

Deze baai aan de westkust van het eiland wordt gekenmerkt door hoge witte kliffen, een dito wit zandstrand, helderblauw water en… een verroest scheepswrak. Een beetje vergane glorie is het wel en dat is niet gek als je je bedenkt dat dit schip er al sinds 1980 ligt. Maar het totaalplaatje is fantastisch!

Tot voor kort – tot aan de zomer van 2023 – kon je met een boot naar het strand varen. Doordat de kliffen rondom het schip steeds brozer worden, hebben ze het strand afgesloten. Het beste zicht heb je nu op het uitkijkpunt.

Voor zolang het nog kan, want de erosie slaat helaas hard toe. Het kan maar zo zijn dat een van de bekendste bezienswaardigheden van Zakynthos binnenkort verleden tijd is…

Lees meer over het scheepswrak op Navagio Beach

Bezienswaardigheden Zakynthos: scheepswrak Navagio Beach
Het Scheepswrak is (nu nog) een van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden op Zakynthos

Een kijkje in hoofdstad Zakynthos-Stad

Een vakantie op Zakynthos staat voor veel vakantiegangers in het teken van zon, zee & strand. Voeg hier nog een dosis cultuur aan toe dankzij de bezienswaardigheden in Zakynthos-Stad, de hoofdstad van het eiland.

Hoewel de hoofdstad van het eiland door een aardbeving in 1953 grotendeels werd verwoest, lieten de inwoners hun koppie niet hangen. Ze wisten op te krabbelen en veel bezienswaardigheden in ere te herstellen. Neem zeker een kijkje bij het San Marco-plein en de prachtige Agios Dionysos-kerk.

Aan de boulevard leggen vissers elke dag hun bootjes aan. Van dit tafereel geniet je vanaf de terrasjes aan de overkant. Je hebt de keuze uit traditionele tavernes, maar er zijn ook moderne koffietentjes.

Diana Hotel Zakynthos, GriekenlandDiana Hotel Zakynthos is een kleinschalig hotel in de hoofdstad. Het ligt op loopafstand van de haven en leuke restaurantjes. Liever in het hotel blijven? Daar kun je rekenen op een mooi zwembad, comfortabele kamers en wellnessfaciliteiten.
Bezienswaardigheden Zakynthos: hoofdstad
Zakynthos-Stad, een bezienswaardigheid op zich, is zalig om gewoon door de straatjes te slenteren

Turtle Island & de baai van Laganas

De wateren rondom Zakynthos – en dan in het bijzonder rondom Laganas – zijn het thuis van de immense Caretta Caretta schildpadden. En jij kan deze, ondanks dat ze erg goed beschermd worden, spotten tijdens jouw vakantie.

Hoe? Ter plaatse worden er tal van boottochten aangeboden waarbij je Turtle Island (officieel Marathonisi Island) aandoet. Hier – en ook op het strand van Laganas – legt de schildpad haar eieren. Je kunt daarnaast schildpadden spotten vanaf de boot en met een beetje mazzel kun je met ze meezwemmen (van gepaste afstand uiteraard).

Ook leuk: huur zelf een bootje en ga schildpadden spotten. Aan het strand van Laganas zijn tal van verhuurbedrijven te vinden. Een vaarbewijs is niet nodig. Is een boot je iets te gek? Huur een kano. In veel gevallen zwemmen ze namelijk niet ver vanaf de kust.

Lees meer over schildpadden spotten op Zakynthos

Mandala Seafront Suites, ZakynthosMandala Seafront Suites doet haar naam eer aan; het ligt direct aan het langgerekte strand van Laganas. Je staat zo bij een bootverhuurder. Ook fijn: je verblijft in een moderne suite en in het restaurant worden internationale specialiteiten geserveerd.
Bezienswaardigheden Zakynthos: Marathonisi Island
Marathonisi Island is een wel heel bijzondere bezienswaardigheid op Zakynthos; hier kun je Caretta Caretta schildpadden spotten

Bloemendorpje Keri

In 1953 werd Zakynthos getroffen door een aardbeving. Het zorgde voor grote schade over het hele eiland, met in het bijzonder de hoofdstad Zakynthos-Stad. In het bergdorpje Keri viel de schade mee; er waren slechts enkele renovaties nodig. Je kunt er nu dan nog steeds de 18e-eeuwse kerk Panagi Keriotissas met haar mooie klokkentoren bewonderen.

En dat niet alleen; het charmante dorpje – dat slechts 700 inwoners heeft – is een aaneenschakeling van smalle straatjes met stenen huisjes en vooral heel veel bloemen. Hier dankt het ook haar bijnaam ‘Bloemendorp’ aan.

Verwar het bergdorpje overigens niet met de 5 km verderop gelegen badplaats Keri, ook wel Limni Keriou genoemd. Hoewel deze laatste ook het bezoeken waard is; je vindt er een fijn strand en gezellige tavernes.

Surreal Keri Village & Spa by Zante Plaza, ZakynthosOp zoek naar een rustige vakantie? Skip het altijd drukke Laganas en verblijf op slechts een paar kilometer van Keri. Surreal Keri Village & Spa by Zante Plaza is een adults only hotel met zwembad, entertainmentprogramma en wellnessfaciliteiten.
Bezienswaardigheden Zakynthos: Keri
Vanuit diverse plekken in Keri heb je een geweldig uitzicht over zee

Blue Caves

Stap op een boot en ontdek de mooiste grotten van Zakynthos, de Blue Caves. Je vindt deze in het uiterste noorden van het eiland, tussen de plaatsen Agios Nikolaos en Cape Skinari.

Waar de naam van de grotten vandaan komt, wordt al snel duidelijk. De blauwe kleur van het water – wat overal op Zakynthos geweldig blauw is! – wordt gereflecteerd in de grotten, wat zorgt voor een heel blauw geheel. Het water lijkt doordat het zo helder is nog geen meter diep, maar vergis je niet; het is echt dieper!

Je kunt een bootje huren en de grotten op eigen gelegenheid bezoeken óf je boekt een boottocht en gaat onder begeleiding van een gids naar binnen. Wij adviseren je het laatste.

Boek een boottocht via onze partner GetYourGuide

Bezienswaardigheden Zakynthos: Blue Caves
Bezienswaardigheden op Zakynthos die je alleen per boot kunt bereiken? Dat geldt o.a. voor de Blue Caves!

De leukste baaitjes op het eiland

Zakynthos is een aaneenschakeling van kleine baaitjes die uitnodigen om het verfrissende water in te duiken.

Eén van onze favorieten is Porto Limnionas, aan de westkant van het eiland. Neem een snorkel mee om de onderwaterwereld te ontdekken & chill daarna op een van de ligbedjes bij de plaatselijke taverne. Nog zo’n fijne baai in het westen is Porto Roxa. Durfals kunnen hier van een hoge duikplank in het verfrissende water springen.

In het oosten is Xigia Beach een goede optie. Bij de Potamitis Windmill, een windmolen in het uiterste noorden van Zakynthos, vind je een lange trap die je leidt naar helderblauw water. Ook doen!

Oscar Villa & Studios, Zakynthos De prachtige oostkust van Zakynthos, waar je nog veel meer baaitjes vindt, ontdek je eenvoudig vanuit Oscar Villa & Studios. Aan het zwembad heb je het vakantiegevoel direct te pakken. Nooit meer naar huis!
Bezienswaardigheden Zakynthos: Xigia Beach
Ga een dagje strandhoppen langs de leukste baaitjes, waaronder Xigia Beach

Nog meer bezienswaardigheden op Zakynthos

Hoewel we de belangrijkste al hebben genoemd, zijn meer bezienswaardigheden op Zakynthos de moeite waard. We voegen graag nog een paar bonustips voor je toe:

  • Cameo Island was enige jaren gesloten, maar tot onze grote vreugde is dit privé-eilandje – dat is ontstaan na de aardbeving – weer geopend voor zonaanbieders. Steek de houten brug vanuit Agios Sostis over en krijg voor een klein bedrag toegang. Je dag vul je met zonnen, drankjes bestellen en… snorkelen. Ook hier is het water superhelder!
  • Op Zakynthos vind je prachtige kloosters. De bekendste kloosters zijn Panagia Skopiotissa, Monastery of St. George Kremon en Virgin Anafonitria Monastery.
  • Voor het mooiste uitzicht over Zakynthos-Stad rijd je een klein stukje naar boven vanuit de hoofdstad. Je komt dan uit bij een Venetiaans Kastro Kasteel. Niet alleen ligt het in een prachtige bosrijke omgeving, het uitzicht is fenomenaal.
  • Dol op kleine, haast verlaten dorpjes? Nabij het Navagio uitzichtpunt vind je Volimes, een traditioneel Grieks plaatsje. Ook het dorpje Gyri is een aanrader. In de smalle straatjes vind je nog traditionele oude stenen huizen die de aardbeving in de 20e eeuw wel wél hebben overleefd.

Voor welk van deze bezienswaardigheden op Zakynthos reis jij graag af naar het Griekse eiland?

Enthousiast geworden over het Griekse eiland Zakynthos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *