Bezienswaardigheden Malta: Mdina

Dé bezienswaardigheden op Malta die je niet mag missen

Malta is geen typische zon-, zee- en strandbestemming. Waarom niet? Omdat je er óók een flinke dosis cultuur vindt. Als je het ons vraagt een ideale mix. Tijd om de bezienswaardigheden op Malta die je niet mag missen op een rij te zetten. Als je deze afvinkt, zit het wel goed met jouw culturele zonvakantie.

Sint John’s Co-Cathedral in Valletta

Bezienswaardigheden Malta: kathedraalValletta, de hoofdstad van Malta, is eigenlijk één grote bezienswaardigheid; met alle oude gebouwen en prachtige bezienswaardigheden is het net een openlucht museum. Als we er dan toch één bezienswaardigheid uit moeten pikken? Zonder twijfel de Sint John’s Co-Cathedral (ook wel bekend onder de naam Kon-Katidral ta’ San Ġwann).

Als je voor de kathedraal staat, denk je misschien ‘Waarom?’. Heel imposant is deze namelijk niet van de buitenkant. De binnenkant daarentegen… indrukwekkend! De muren zijn bekleed met (blad)goud en op het plafond vind je prachtige schilderingen. Let ook vooral op de grafstenen die verzonken liggen in de prachtige vloer.

Je vindt de kathedraal aan Republic Street, de ‘hoofdader’ van Valletta. Van maandag t/m zaterdag kun je tegen betaling naar binnen; in gepaste kleding en zonder hakken. Op zondagen is de kerk gesloten voor publiek i.v.m. diensten.

66 Saint Pauls Hotel, MaltaOm de hoek van Sint John’s Co-Cathedral verblijven? We tippen 66 Saint Pauls Hotel, een kleinschalig hotel in een 17e-eeuws paleis. Je kunt er rekenen op een klein rooftop zwembad, chique kamers en een fijn ontbijt.

The Three Cities

Bezienswaardigheden Malta: Three CitiesWaar Valletta veel bezocht wordt door toeristen, geldt dat in mindere voor The Three Cities. En dat heeft zo zijn charme, want hier kun je een stuk rustiger de smalle straatjes ontdekken.

The Three Cities is een verzamelnaam voor Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Dit zijn drie nederzettingen uit de middeleeuwen aan de andere kant van de haven van Valletta. Je kunt er naartoe varen in een authentieke Maltese boot, Dgħajsa.

Authentiek is trouwens sowieso wat deze plaatsen met elkaar verbindt. Je maakt in alle drie de plaatsen kennis met het echte Maltese leven. Er zijn daarnaast enkele bezienswaardigheden te vinden, waaronder het Inquisitor’s Palace en Fort Saint-Ange.

Cugo Gran Macina Grand Harbour, MaltaVerblijven in The Three Cities? In Cospicua vind je Cugo Gran Macina Grand Harbour. Je kijkt uit over de vestingmuren en de Grand Harbour en kunt rekenen op luxe suites én een zwembad op het dakterras.

Megalitische tempels

Malta is een cultuurwalhalla en dat blijkt al uit het feit dat het eiland – hoe klein ook – meerdere UNESCO Werelderfgoed vermeldingen heeft. Valletta staat op de lijst en ook een handje vol Megalitische tempels zijn hier aan toegevoegd (letterlijk vertaald; uit grote stenen bestaand). Sommige tempels zijn maar liefst 5.000 (!) jaar oud.

Als we er eentje moeten noemen die je zou moeten bezoeken, dan is het het ondergrondse Hypogeum van Ħal Saflieni. Verspreid over drie niveaus vind je gangen, nissen, kamers en hallen. Indrukwekkend!

Gekleurde vissersbootjes in Marsaxlokk

Bezienswaardigheden Malta: MarsaxlokkHuur je een auto tijdens jouw vakantie op Malta? Reis dan af naar het zuiden van het eiland en neem een kijkje in Marsaxlokk.

Deze plaats is een bezienswaardigheid op zich vanwege de vele gekleurde vissersbootjes (ook wel luzzu genoemd) die dobberen in de haven. Juist, die bootjes die je bij zo veel reisartikelen over Malta ziet!

Extra leuk is het om Marsaxlokk op zondag te bezoeken. Op de lokale weekmarkt bieden vissers hun verse vangst aan. En jij kan daar van genieten tijdens de lunch in een van de nabijgelegen restaurantjes.

Let eens goed op bij de bootjes; want praktisch elke boot is voorzien van een oog. Dit oog noemen ze het ‘oog van Osiris’ en het zou vissers beschermen tegen de duivel.

Bezienswaardigheden hoppen op Gozo

Malta is onderdeel van de gelijknamige eilandengroep. Tot deze eilandengroep behoort ook Gozo. En dat eiland is wat ons betreft een absolute must-see tijdens een vakantie op Malta.

Waarom? Dit eiland biedt zoveel prachtige bezienswaardigheden. Denk hierbij aan de adembenemende Sannap Cliffs, de Blue Hole in Dwerja Bay (neem hier zeker een verkoelende duik), de prachtige stad Victoria en de zoutpannen bij Xwenji Bay. En dat is nog maar een kleine selectie…

Je kunt per ferry inclusief een evt. huurauto naar Gozo varen en daar op eigen houtje rondrijden. Liever georganiseerd op pad? Er worden ter plaatse tal van excursies aan. Onze favoriet? De tuk tuk tour waar we eerder over schreven.

Nog meer bezienswaardigheden op Malta

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende zijn, er zijn meer bezienswaardigheden op Malta de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Comino is het derde eiland dat tot de eilandengroep Malta behoort. Het is erg populair, want het heeft haar eigen Blue Lagoon. Ga hier een dagje heen met de boot, zwem in het kristalheldere water en relax op het strand.
  • We vertelden het al aan het begin van dit artikel; Valletta is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Bezoek hier ook o.a. de Upper Barakka Gardens en Fort Elmo.
  • Tot aan 1530 was Valletta niet de hoofdstad van Malta, dat was Mdina. Vind je dat Oosters klinken? Dat klopt ook wel een beetje; het centrum is een doolhof van kleine straatje en doet daardoor ook echt aan een medina in het Midden-Oosten denken. En voor de zandkleurige gebouwen – een aandenken van de Arabieren – geldt dat ook. Game of Thrones-fans opgelet: de stadsmuren en de Vilhena-poort kunnen je zomaar bekend voorkomen.
  • Aan Mdina grenst Rabat. Waarom deze plaats de moeite waard is? Met name door de catacomben van St. Paul en St. Agatha. De geschiedenis van deze catacomben gaat ver terug; tot in de Romeinse tijd. De Romeinen vinden het onhygiënisch om doden in de stad te begraven en dus werden daar catacomben voor gecreëerd.
  • Wil je niet voor de Blue Lagoon naar Comino afreizen en heb je ook geen behoefte aan een dagtrip naar Gozo voor de Blue Hole? Dan tippen we het minder toeristische Coral Lagoon in het noorden van het eiland. Onder dit gat midden in de rotsen vind je helderblauw water. Ook de Blue Grotto in het zuiden is het eiland is een aanrader. Deze grotten bereik je per boot.
  • Als je ergens onder de indruk raakt van een overweldigend interieur dan is het – naast in de eerder genoemde de St. John’s Co-Cathedral – wel in Palazzo Parisio. Deze villa, in handen van een particulier, is omgetoverd tot een prachtpaleis, dat je als toerist mag bezoeken. Neem ook de tijd om in de tuin een glas wijn te drinken.

En dit is nog maar een kleine greep – maar wel de belangrijkste – uit de vele bezienswaardigheden op Malta. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

Fotografie: Artur Bogacki / Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *