Bezienswaardigheden Mallorca

Bezienswaardigheden op Mallorca die je niet mag missen

Prachtige stranden en een overdaad aan zon; dat is waar de Spaanse eilanden om bekend staan. Maar wie een roadtrip over Mallorca maakt, komt erachter dat er nog veel meer is dan dat. We nemen je mee langs de mooiste bezienswaardigheden op Mallorca.

Mallorca is niet alleen het grootste eiland van de eilandengroep Balearen, maar ook het meest populaire. Dit heeft het eiland met name te danken aan de veelzijdigheid. Naast dat het fijne klimaat hier uitnodigt tot een heerlijke zonvakantie in een van de mooie badplaatsen zijn er tal van must-sees.

Welk je gezien moet hebben? Wij zetten de – wat ons betreft – niet te missen bezienswaardigheden op Mallorca voor je op een rij. Afvinken maar!

Kathedraal La Seu

Bezienswaardigheden Mallorca: Kathedraal La SeuPalma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich met de charmante smalle straatjes en prachtige gebouwen. Maar als we er een must-see uit moeten pikken die er met kop en schouders bovenuit steekt… de imposante Kathedraal La Seu.

De bouw van het immense gebouw – het heeft een lengte van 121 meter en een breedte van 55 meter, de totale oppervlakte is maar liefst 6.600 m² – heeft ruim 300 jaar geduurd. Maar het resultaat mag er wezen en het is dan ook niet voor niets de trots van het eiland.

De bouw startte al in de 13e eeuw en in de 16e eeuw was deze voltooid. Helaas zorgde een aardbeving in de 19e eeuw voor flink wat beschadiging. Bij de renovatie werd architect en kunstenaar Antoni Gaudí betrokken. Wie goed kijkt, ziet ook echt overeenkomsten met o.a. de Sagrada Familía in Barcelona.

Lees meer over Kathedraal La Seu

HM Balanguera, MallorcaHM Balanguera is met recht stijlvol te noemen! Het hotel biedt o.a. een hippe bar en een fijn zwembad. En dan verblijf je ook nog eens nabij het centrum van het bruisende Palma de Mallorca.

Kartuizerklooster in Valldemossa

Bezienswaardigheden Mallorca: klooster in ValldemossaDit pareltje dankt haar bekendheid aan Chopin. De bekende componist verbleef – samen met zijn muze, de schrijfster George Sand – in de 19e eeuw een winter lang in het klooster. En Chopin is dus ook het eerste wat je ziet als je aankomt bij het klooster; voor de ingang staat een beeld van hem.

Het klooster werd al in de 14e eeuw gebouwd, toen nog als paleis voor koning Sancho. Maar al snel, nog aan het eind van diezelfde eeuw, namen de Kartuizer monniken hun intrek in het paleis en bouwden het om tot klooster.

Het bijzondere gebouw deed tot in de 19e eeuw dienst als klooster. Daarna werden de monnikscellen te huur aangeboden. En juist, zo kwam Chopin hier dus terecht. Je vindt hier nog steeds brieven van hem en ook zijn oude piano. En je kunt een kijkje nemen in de oude apotheek van het klooster. Potten met oude medicijnen én de beschrijvingen hiervan vullen de planken.

En als je dan toch het klooster bezoekt, bekijk dan ook de rest van het dorpje. Want Valldemossa, waar het klooster ligt, is een bezienswaardigheid op zich met haar charmante straatjes vol authentieke restaurants en gezellige pleintjes. Door de hoge ligging word je vanaf diverse plekken ook nog eens getrakteerd op een geweldig uitzicht.

Hotel Bordoy Continental ValldemossaVind je dit alles nu zo geweldig klinken dat je het liefst juist hier in de buurt wilt overnachten? Kies voor Hotel Bordoy Continental Valldemossa. Alleen al de ligging is geweldig; bijna 400 meter boven zeeniveau. Een prachtig uitzicht gegarandeerd!

Castell de Bellver

Bezienswaardigheden Mallorca: Castell BellverDit kasteel in Palma de Mallorca – ook wel Castle Bellver genoemd – is niet zomaar een kasteel; het is een van de weinige ronden kastelen ter wereld. En ook nog eens met een enorm lange en fascinerende geschiedenis.

Het kasteel werd aan het begin van de 14e eeuw gebouwd door de toenmalige koning van Mallorca. Hoe immens groot het ook is (60 meter breed en 120 meter hoog!) het was wel in slechts 9 jaar af. Een stuk sneller dan Kathedraal La Seu dus.

Tot eind 14e eeuw deed het dienst als koninklijk verblijf en daarna viel het tijdelijk in handen van de vijand. In de 18e eeuw werd het een militaire gevangenis. Tegenwoordig is het vrijgesteld voor publiek en vind je er een museum.

Het museum – hoe interessant ook – is overigens niet de reden dat wij Castell de Bellver in ons toplijstje met bezienswaardigheden op Mallorca hebben staan. Dat heeft twee andere oorzaken; de prachtige gotische stijl en het uitzicht over Palma de Mallorca dat je met dank aan de hogere ligging hebt.

Innside by Melia Palma Bosque, MallorcaCastell de Bellver ligt op een heuvel. Aan de voet van deze heuvel vind je het stijlvolle Innside by Melia Palma Bosque. Chill – na een bezoek aan het kasteel of het centrum – aan het zwembad of geniet van regionale specialiteiten in het restaurant.

Grotten van Drach

Bezienswaardigheden Mallorca: grotten van DrachAls je het hebt over de meest bezochte bezienswaardigheden van Mallorca staan deze grotten zeker in de toplijst. En dat is niet zonder reden; in dit grottenstelsel vind je namelijk het grootste ondergrondse meer van Europa (maar liefst 170 bij 30 meter).

Als we de documenten mogen geloven, werden de grotten in de 14e eeuw ontdekt en vanaf de 18e eeuw al bezocht. En dat is nu dus nog steeds. Want onder leiding van een gids kan je de grotten bezoeken. Lopend door de grotten kom je alles te weten over de geschiedenis. Inclusief leuke weetjes!

Er zit ook nog een klein boottochtje in over dat immense ondergrondse meer. En terwijl je daar ronddobbert, word je ook nog eens getrakteerd op een klassiek concert. Onder de prachtige stalactieten en stalagmieten die er hangen.

Bekijk de mogelijkheden voor een tour

Aparthotel Porto Drach, MallorcaNabij de Grotten van Drach vind je het betaalbare Aparthotel Porto Drach. In dit kleinschalige complex kun je rekenen op o.a. een fijn zwembad, vriendelijk personeel en gratis WiFi.

Nog meer bezienswaardigheden op Mallorca

Bezienswaardigheden Mallorca: treintje SollérBovenstaande must-sees zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden op Mallorca die je moet zien voor je weer naar huis gaat. Maar er is meer. We maakten nog een extra shortlist voor je.

  • Wist je dat je op Mallorca met een traditionele trein – die er uitziet als een trammetje – van Palma de Mallorca naar Sollér kunt reizen. De treinreis is een bezienswaardigheid op zich en dat geldt eigenlijk ook voor Sóller. Wat een gemoedelijk plaatsje is dat!
  • Als je een huurauto tot je beschikking hebt, typ dan zeker Cap de Formentor in op jouw navigatie. De kronkelende haarspeldbochten op het schiereiland in het noorden van Mallorca brengen je naar de 19e-eeuwse vuurtoren. Vanaf hier word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de kust.
  • Ga je het hierboven genoemde klooster in Valldemossa bezoeken? Combineer dit dan met het romantische dorpje Deía. Het is voor ons geen verrassing dat diverse kunstenaars en muzikanten hierheen gingen voor inspiratie.
  • Liefhebbers van de Romeinse tijd moeten zeker een bezoek brengen aan Pollentia (niet te verwarren met het dorpje Pollença). De voormalige Romeinse stad werd in de 18e eeuw ontdekt, maar de opgravingen van de stad begonnen pas in de 20e eeuw. De mooiste en meest bijzondere vondsten vind je in het Pollentia Monografisch museum.

Welke van deze bezienswaardigheden op Mallorca wil jij gaan bewonderen tijdens jouw vakantie op het Spaanse eiland?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *