La Seu, kathedraal Mallorca

Kathedraal La Seu, Mallorca’s trots

Het is niet alleen het hoogtepunt van de hoofdstad Palma de Mallorca, maar eigenlijk van heel Mallorca; Kathedraal La Seu. Hoewel de bouw zo’n 300 jaar duurde, heeft het het eiland zeker geen windeieren gelegd. Dagelijks komen toeristen dit prachtige bouwwerk bezoeken. En groot gelijk hebben ze, het is een plaatje!

Waar op Mallorca vind je Kathedraal La Seu?

In de hoofdstad van Mallorca, Palma de Mallorca. Wie naar de stad afreist, doet dit veelal via de kustweg. Je kan dan simpelweg niet om Kathedraal La Seu heen; in één keer doemt het immense gebouw voor je op!

Ontwijken is geen optie door een lengte van 121 meter en een breedte van 55 meter. Het schip is qua grootte al minstens even indrukwekkend; deze is 19 meter breed en 44 meter hoog. Het gewelf hiervan wordt ondersteund door 14 imposante zuilen. Hiermee behoort het tot de kerken met de grootste schepen ter wereld. En dat niet alleen; een totale oppervlakte van 6.600 m² en ruimte voor maar liefst 11.000 mensen zegt ook al genoeg over de omvang.

Los van deze cijfers is de ligging van Kathedraal La Seu zonder meer bijzonder; de kathedraal vormt feitelijk de grens tussen de boulevard en de oude stad. Sterker nog; het is gebouwd op de resten van een oude Arabische moskee. Die ligging is trouwens een strategische keuze. Het zou invasiemachten moeten afschrikken.

Naast de kerk bevindt zich nog een prachtig gebouw, het Koninklijke Paleis van Almudaina. Ook deze is een bezoekje waard als je naar Palma de Mallorca afreist.

Kathedraal La Seu, Mallorca: frontaal

De geschiedenis van de kathedraal

De bouw van Kathedraal La Seu – die officieel trouwens kathedraal van Santa María van Palma heet – startte in de 13e eeuw, onder het bewind van Jaume II. Men deed er uiteindelijk ruim 300 jaar over om de gotische rooms-katholieke kathedraal te realiseren uit voornamelijk zandsteen blokken

In de 19e eeuw begon een grote restauratie, nadat een hevige aardbeving de kathedraal flink had beschadigd. Deze renovatie werd aan het begin van de 20e eeuw overgenomen door Antoni Gaudí. Juist, de architect/kunstenaar die verantwoordelijk is voor diverse highlights in Barcelona. Wie bekend is met o.a. zijn werk voor de Sagrada Família zal ook wel degelijk overeenkomsten zien.

Hij had flink wat ideeën voor Kathedraal La Seu. Zo wilde hij o.a. de koorbanken dichterbij het altaar laten plaatsen. Ook de kroonluchter boven het altaar en de baldakijn waren ideeën van zijn hand. Na een flinke ruzie een jaar of 10 later met de aannemer, werden de ideeën die nog niet waren uitgewerkt in de ijskast geplaatst. Het waren immers ‘slechts’ cosmetische aanpassingen. Het werd daarna nooit meer opgepakt.

Kathedraal La Seu wordt vaak in toplijstjes genoemd van de mooiste kerken ter wereld. Gaudí sloot zich er helemaal bij. Want zoals hij altijd verkondigde is de kathedraal “de grootste en meest volmaakte verwezenlijking van de gotische stijl in termen van harmonie, de bouw en mechanica”.

Kathedraal La Seu, Mallorca: interieur

Wat mag je niet missen in Kathedraal La Seu?

  • Het hoofdportaal van Kathedraal La Seu is al indrukwekkend, maar eigenlijk zijn we nog meer fan van La Portal del Mirador, een van de andere twee ingangen. Het is een unieke verzameling van geometrische figuren en bloemen, gemaakt door beeldhouwer Guillermo Sagrera.
  • Gaudí was niet de enige die een bijdrage leverde aan Kathedraal La Seu. Kunstenaar Miquel Barceló ontwierp de Petruskapel. De wanden van deze kapel zijn bekleed met 300 m² keramiek die tezamen het Bijbelse thema van de vermenigvuldiging van vis en brood uitbeelden.
  • Ook de klokkentoren is bijzonder; deze herbergt 9 klokken. De meest bekende is N’Eloi. Met een diameter van 2 meter en een gewicht van 5.700 kilo is dit een zwaar geschut!
  • Bijzonder zijn ook de gebrandschilderde ramen die je hoog in de kerk vindt. En dan in het bijzonder het Roosvenster. Dit venster heeft een doorsnede van 12 meter en is opgebouwd uit 1.236 stukjes glas die zorgen voor een fantastisch lichtspel.
Het lichtspel van het Roosvenster is elke dag bijzonder, maar tweemaal per jaar bereikt het haar hoogtepunt. Dan schijnt de ochtendzon precies zo dat de motieven weerspiegelen op de wand er tegenover. Kathedraal La Seu is dan extra vroeg geopend. Reken wel op extra drukte!

Praktische informatie over dé kathedraal van Mallorca

  • De kathedraal is niet geopend in het weekend, je kunt deze enkel van maandag t/m vrijdag bezoeken. De openingstijden verschillen per seizoen. Vraag ter plaatse naar de openingstijden of check deze op de officiële website van Kathedraal La Seu.
  • Nog meer weten over Kathedraal La Seu en óók nog meer van Palma de Mallorca ontdekken? Boek een stadstour met gids.
  • Een parkeerplaats in de stad vinden voor jouw huurauto kan – op drukke dagen – soms een uitdaging zijn. Verblijf je in Can Pastilla, Playa de Palma of El Arenal? Reis dan naar de stad per fiets, e-bike of bus.

Enthousiast geworden? Plan snel jouw tripje naar Mallorca én kathedraal La Seu.

Can Bordoy Grand House & Garden, Mallorcaop zoek naar een unieke verblijfs? Can Bordoy Grand House & Garden beschikt over prachtige appartementen en biedt uitzicht op Turtle Island. Relaxen doe je aan het zwembad.
Fotografie: Jeanne Emmel | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *