Valldemossa Mallorca

Valldemossa, ga je mee naar authentiek Mallorca?

Als je naar Mallorca afreist en op zoek gaat naar wat je écht niet mag missen, steekt Palma de Mallorca er met kop en schouders bovenuit. Cap de Formentor overigens ook. Wij voegen graag nog een derde aan het lijstje toe; Valldemossa staat namelijk hoog op ons persoonlijke favorietenlijstje.

Valldemossa in een vogelvlucht

Je vindt Valldemossa aan de westkust, ca. 18 km ten noorden van de hoofdstad Palma de Mallorca. Het is relatief klein; qua inwoners en qua oppervlakte. Het dorpje heeft een oppervlakte van slechts 43 km². Toch is Valldemossa voor de inwoners groots.

Dit dankt het o.a. aan de machtige ligging; in een groene vallei op een hoogte van 420 meter boven de zeespiegel. Maar echt aanzien kreeg het dorpje nadat de bekende componist Chopin de winter van 1838-1839 drie maanden verbleef in het dorpje. Samen met zijn muze, de schrijfster George Sand.

Nog geen reis naar Mallorca geboekt?Bekijk ons aanbod

Een kijkje in het Kartuizerklooster

Daarmee hebben we direct de belangrijkste highlight van Valldemossa te pakken. Chopin & Sand verbleven in het 14e-eeuwse Kartuizerklooster dat je nu nog steeds kunt bezoeken. Bij de ingang tref je dan ook een beeld van Chopin aan.

De geschiedenis gaat echter verder terug dan tot Chopin. Het klooster werd in de 14e eeuw gebouwd als paleis voor koning Sancho. Nadat het aan het eind van diezelfde eeuw werd overgenomen door de Kartuizer monniken werd het omgebouwd tot klooster. Deze functie hield het tot de 19e eeuw, waarna de monnikscellen te huur waren. Juist, zo kwamen Chopin en Sand hier terecht.

Bijzonder is dat je in de cellen nog brieven en partituren, maar ook een piano van Chopin terugvindt. Voor velen is het hoogtepunt van het klooster echter de oude apotheek. Potten met oude medicijnen én de beschrijvingen hiervan vullen de planken.

In 1485 werd in het klooster ook de eerste drukpers van Mallorca geïntroduceerd. Het was een van de stappen die de Mallorcaanse filosoof Ramin Llull nam om van het klooster het beste leercentrum voor Franciscaner monniken te maken.
Valldemossa Mallorca: klooster

Een bezoek aan de heilige Catalina

Voor de meeste vakantiegangers is het klooster dé bezienswaardigheid van Valldemossa. Wie in de huid van de Mallorcanen wil duiken, kan beter een kijkje nemen bij het geboortehuis van de heilige Catalina. Dit is voor de locals zelf zonder twijfel het hoogtepunt van het dorpje. Je vindt hier o.a. een beeld van de heilige. En al wandelend door het stadje zal je zien dat ze op veel huizen ook op tegeltjes prijkt.

Nog even wat achtergrondinformatie over Catalina. Het boerenmeisje werd in 1531 in Valldemossa geboren, om vervolgens naar Palma de Mallorca te vertrekken en non te worden. Ze stond – gedurende haar korte leven, ze overleed al in 1574 – bekend om haar nederigheid en werd mede om die reden (pas!) in 1792 zalig verklaard. In de 20e eeuw werd ze benoemd tot heilige, als eerste van het Spaanse eiland.

Breng jij de zomervakantie door op Mallorca? Op 28 juli staat Valldemossa in het teken van een dorpsfeest (Festes de la Beata) ter ere van Catalina. Er wordt dan een grote optocht georganiseerd. Bijzonder om bij te wonen.

Het bijzondere straatbeeld van Valldemossa

Maar laten we deze twee belangrijkste bezienswaardigheden van Valldemossa even loslaten; nog fijner vinden wij het straatbeeld en de gemoedelijke sfeer die er – ondanks de aanwezigheid van toeristen – in Valldemossa heerst.

Het bergdorpje wordt gekenmerkt door steile en smalle straatjes met authentieke pleintjes en restaurants waar lokale gerechten de menukaarten sieren.

Tel daarbij op dat de huizen in Valldemossa voor een groot deel van natuursteen zijn gemaakt én dat de inwoners veel waarde hechten aan kleurrijke planten voor de deur. Je ziet deze vaak in dito plantenpotten aan de muur hangen. Het straatbeeld is hierdoor allerminst treurig. Zonnetje erbij & het vakantieplaatje is compleet!

Door de hoge ligging heb je daarnaast vanaf meerdere plekken in Valldemossa een geweldig uitzicht over het Tramutana-gebergte. Je kijkt uit over eindeloze vlaktes met o.a. olijf- en amandelbomen.

Valldemossa Mallorca: straatbeeld

Te zien in de omgeving van Valldemossa

Verblijf jij in het noorden, oosten of zuiden van het eiland en wil je niet alleen voor Valldemossa afreizen naar het westen? Er is genoeg in de omgeving te doen om een dag te vullen!

  • Neem een kijkje in Port de Valldemossa, het havenstadje dat bij het dorpje hoort. Het ligt ca. 8 km verderop aan de kust en je vindt er fijne plekken voor een lunch met verse vis.
  • Breng een bezoekje aan de hoofdstad Palma de Mallorca. De kathedraal La Seu is hier zonder twijfel dé hightlight. Andere aanraders zijn Castell de Bellver, Palau March en Plaza Mayor. Deze laatste staat bekend als het gezelligste plein van de stad. Het is tevens de uitgelezen plek voor een uitgebreide tapaslunch of -diner.
  • Laat je verrassen door het idyllische Deià. Het bergdorp, gebouwd tegen de flank van de berg de Teix, bestaat uit charmante gele huisjes en een kerkje op het hoogste punt. Vanaf hier kijk je uit over de mooie tuinen van het dorp en de rotskust.
  • Sóller is een typisch mediterraan dorpje te midden van sinaasappelboomgaarden. Smalle straatjes met woonhuisjes leiden je naar het centrale plein met talloze cafés. Op zaterdag vind je hier de lokale markt. Extra leuk: je kunt dit dorpje vanaf Palma de Mallorca bereiken per authentiek treintje.
Hotel Bordoy Continental ValldemossaVind je dit alles nu zo geweldig klinken dat je het liefst juist in dit gebied wilt overnachten? Kies voor Hotel Bordoy Continental Valldemossa. Alleen al de ligging is geweldig; bijna 400 meter boven zeeniveau. Een prachtig uitzicht gegarandeerd!

Wil jij dit bijzondere stukje Mallorca ontdekken? De inwoners van Valldemossa ontvangen je met open armen.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *