Alles over Ronda en de kloof

De magische kloof van Ronda

Ronda is één van de meest bezochte steden van Andalusië, maar laat je hier zeker niet door afschrikken. De reden dat het zoveel bezocht is, is juist doordat het zo bijzonder is. Het stadje wordt namelijk door een immense kloof in tweeën gesplitst!

Ronda is een prachtig hooggelegen bergdorpje (ca. 750 meter boven zeeniveau) in het binnenland van Andalusië. Het dankt haar bekendheid aan de ca. 100 m diepe kloof Tajo, die het stadje in tweeën splijt. Onderin de kloof stroomt de rivier de Guadelevin.

Een bezoekje aan Ronda

Vakantiegangers die aan de Costa del Sol verblijven, maken graag een dagtrip naar Ronda om dit met eigen ogen te bewonderen én om die typische Andalusische sfeer op te snuiven.

Gezien de afstand kan dat ook prima; vanaf Málaga is het ca. 1,5 uur rijden, dat geldt ook voor Torremolinos en Fuengirola. Vanuit Marbella ben je ca. een uurtje onderweg. Het meest ideale is om zelf op pad te gaan met de huurauto, maar ook per bus is het stadje prima bereikbaar.

Puente Nuevo, het hoogtepunt van Ronda

Alles over Ronda, Puente NuevoHet is het meest gefotografeerde plekje van Ronda en ook het meest iconische; Puente Nuevo. Deze brug, bestaande uit drie bogen, loopt over de rivier de Guadelevin en verbindt het oude deel van Ronda met het nieuwe deel.

De bekende brug van Ronda werd gebouwd in de 18e eeuw en dit nam maar liefst 42 (!) jaar in beslag. Zo zonde om dan alleen op de brug te blijven staan, want de echte schoonheid is dan niet te zien. Die zie je daarentegen wel vanaf enkele andere plekken in Ronda.

De mooiste uitkijkpunten

Vanaf Puente Viejo, een lagergelegen brug in Ronda, kun je de tuinen van Cuenca betreden. Deze tuinen lopen langs een rotsachtige wand, met bovenaan de voor Andalusië zo typerende witte huisjes.

Je wandelt van de ene naar de andere balkonkoepel, waarvandaan je prima selfies met de Puento Nuevo op de achtergrond kunt maken. Vanaf de Puento Viejo is het wel een stukje klimmen, maar als je eenmaal bovenaan bent en weer het centrum van Ronda inloopt, vind je vervolgens genoeg terrasjes.

De tuinen zijn vernoemd naar Cuenca, een Spaans stadje dat aan de rand van de afgrond is gebouwd. De huizen lijken daar bijna naar beneden te storten.

Alles over Ronda: de Puente Nuevo en de kloofWie geen moeite heeft met nog wat extra activiteit, loopt even door naar Plaza Maria Auxiliadora. Vanaf dit schattige pleintje loopt een trap naar beneden, die je feitelijk de kloof in leidt. Na een flink stuk afdalen – en denk nog even niet aan de terugweg – word je getrakteerd op misschien nog wel het mooiste zicht op het pareltje van Ronda.

Voor mensen met zwakke knieën is er nog een derde optie in Ronda; Mirador de Aldehuela. Dit uitzichtpunt vind je op de hoek van de brug en je hoeft hiervoor geen trap te beklimmen.  De maker van het uitzichtpunt had bij het ontwerpen een klein beetje eigenbelang; hij had de brug ontworpen en wilde dat iedereen deze in volle glorie zou kunnen bewonderen. Missie geslaagd!

Ook zien in Ronda!

Zien in RondaHoewel de brug dé highlight is van Ronda, is hier echt niet alles mee gezegd. Het Spaanse stadje biedt meer! We maakten een kleine selectie:

  • Ciudad is het oude centrum van Ronda. Slenter hier door de straatjes vol witte huisjes. Je vindt hier ook een aantal moois pleinen, zoals Plaza Duquesa de Parsent. Aan dit plein pronkt o.a. de 15e eeuwse kerk Santa Maris la Mayor. De bouw van deze kerk duurde nog langer dan de bouw van de brug, maar liefst 200 jaar!
  • Neem een kijkje bij Baños Arabes, net buiten het oude stadscentrum in de wijk San Miguel. Dit 13e eeuwse Arabische badhuis is een van de best bewaarde Moorse badhuizen van Spanje!
  • Ook Casa del Rey Moro is een aanrader! Dit paleis wordt omgeven door prachtige tuinen en als je 200 traptreden naar beneden loopt, kom je uit bij een watermijn. Vanaf hier schiet je gegarandeerd mooie plaatjes.

En tot slot: wat is een Spaanse stad zonder stierenarena? In Ronda vind je een van de mooiste én oudste arena’s van Spanje. Deze stamt namelijk al uit 1785 en wordt gezien als de bakermat van de stierengevechten. Opvallend detail: de arena werd ontworpen door Jose Martin Aldehuela, die ook verantwoordelijk was voor de Puente Nuevo.

Praktische tips voor Ronda

  • Vind jij het niet erg om vroeg op te staan tijdens je vakantie? Zorg dan dat je op tijd in Ronda bent. Bijvoorbeeld rond 09.00 uur. Je bent dan de vele toeristenbussen voor en kunt in meer rust genieten van de stad. Zodra de stad tot leven komt, zie je weer een heel andere kant.
  • Reis je per (huur)auto af naar Ronda? Parkeren kan je het beste in het nieuwe deel. Hier vind je enkele (ondergrondse) parkeergarages.
  • Op zoek naar een fijne plek om te dineren? Ga naar Casa Maria. Een menukaart doen ze hier liever niet aan; ze vragen naar je wensen en allergieën en op basis daarvan worden er verschillende gerechten op tafel gezet. To share!

Hoteltip!

Overnachten in Ronda: hotel Don BenitoWil jij niet alleen een dagtrip maken naar Ronda, maar hier nog liever verblijven tijdens jouw vakantie in Andalusië? We hebben een mooi adresje voor je.

Hotel Molino Del Arco is een kleinschalig hotel op enkele kilometers van het centrum. Ontstress in een rustige omgeving en geniet van het magnifieke landschap rondom het hotel. Incl. een prachtige tuin met zwembad!

Ronda… Je kunt er niet vertrekken zonder eerst in katzwijm te vallen. Wat is dit Spaanse stadje mooi!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

7 thoughts on “De magische kloof van Ronda

  1. Het is meer dan mooi. Ook al zijn er veel toeristen die je vanzelf helpen om er te gaan of te komen, de kloof is heel bijzonder en geweldig om daar te kijken. Wij hebben bewondering voor de mensen die langs het smalle pad de gehele kloof doorwandelen. De klif is nl nogal diep, dus je dient wel de aandacht erbij te houden. Adembenemend mooi. Ook in het stadje is de Spaanse sfeer in de kerken vol pracht en praal te vinden. Bovenop de kerk kun je nog beter naar Ronda – de witte stad – kijken. Ook ub de kerk van bovenaf naar beneden kijken is prachtig. Zoveel goud op een plek heb ik nog nooit gezien. Waar haalden ze dat vroeger allemaal vandaan? Groet, Christa

  2. Na dit alles gezien en gelezen te hebben kan ik aan mijn twee weken Spanje beginnen op 23 januari 2019. Wel verblijf ik in La Carihuela maar dat is toch wel te doen om van daaruit naar Ronda te gaan? Desnoods met een overnachting daar

    1. Ja hoor, het is ca. 1,5 uur rijden met de auto en prima te doen als dagtrip. Maak dan ook echt een rondje, door op de terugweg via Juzcar en de kust te rijden. Extra leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *