Zien op Gran Canaria: La Vegueta

5x zien op Gran Canaria

Gran Canaria staat bekend om de kilometerslange zandstranden, bruisende badplaatsen én het mooie weer. Maar wist je dat dit Spaanse eiland ook tal van bezienswaardigheden herbergt? We zetten de meest bijzondere voor je op een rij!

Gran Canaria in een vogelvlucht

Zien op Gran CanariaHet van oorsprong vulkanische Gran Canaria maakt onderdeel van de Canarische eilanden, een Spaanse eilandengroep voor de kust van Afrika.

Met dank aan deze zuidelijke ligging kun je hier het hele jaar door genieten van aangename temperaturen. Gran Canaria is dan ook één van onze populairste zon- én winterzonbestemmingen.

Gran Canaria is één van de bekendste Canarische eilanden en men verwacht vaak dat het het grootste eiland is. Mis! Fuerteventura en Lanzarote zijn groter. Dat betekent niet dat er weinig te doen is; op een oppervlakte van ruim 1.500 km² vind je een gevarieerd landschap, eindeloze stranden, bruisende badplaatsen, bergen, kleine dorpjes en tal van bezienswaardigheden.

Per auto het eiland rond

De beste manier om Gran Canaria te verkennen is per huurauto. Het eiland is rond, met een diameter van 50 km, waardoor je in een korte tijd best veel kunt zien en eenvoudig van de ene kant van het eiland naar de andere kant kunt rijden.

Wil jij liever georganiseerd op pad dan zelfstandig? Vraag bij de reisleiding of het personeel van je hotel naar betrouwbare excursiebedrijven. Er zijn genoeg mogelijkheden. Niet alleen naar onderstaande bezienswaardigheden, maar bijv. ook voor een dolfijnentocht langs de kust bij Puerto Rico.


Boek je huurauto direct bij boeking al bij ons. Wij werken samen met Sunny Cars, onze vaste en betrouwbare partner. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd op pad gaat en dat je niet ter plaatse misgrijpt.

1. La Vegueta

Zien op Gran Canaria: La VeguetaHoud jij wel van een middagje slenteren door smalle straatjes? Breng een bezoek aan La Vegueta, een historische wijk in de noordelijk gelegen hoofdstad Las Palmas, voluit Las Palmas de Gran Canaria genoemd.

Las Palmas, dat al in 1478 werd gesticht, is niet alleen de grootste stad van alle Canarische eilanden bij elkaar, het is ook nog eens een stad met veel culturele erfgoed. Het grootste voorbeeld hiervan is de wijk La Vegueta, welke niet zonder reden sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je vindt er naast charmante straatjes bijzonder mooie gebouwen, zoals de Santa Ana kathedraal, Casa Consistorial en Casa Colón. In deze laatste vind je o.a. het Columbus-museum, één van de mooiste musea van het eiland.

2. Roque Nublo

In het midden van Gran Canaria vind je hét symbool van het eiland, Roque Nublo. Deze ca. 70 meter hoge basaltrots torent hoog boven de rest van het eiland uit met dank aan de ligging op zo’n 1.800 meter hoogte.

De kortste route, enkel per voet af te leggen, naar de rots is minimaal 45 minuten. Dit is het meer dan waard! Eenmaal aangekomen heb je een geweldig uitzicht over het eiland en bij goed weer kun je zelfs Tenerife zien liggen.

Doordat de rots vanaf veel plekken op het eiland te zien is, zoals bijvoorbeeld het zuidelijk gelegen Playa del Inglés te zien is, en overal hoog bovenuit steekt, wordt het ook wel de ‘wolkenrots’ genoemd.

3. Gáldar

Zien op Gran Canaria: GaldarHet meest authentieke dorp van Gran Canaria is zonder twijfel het noordelijk gelegen Gáldar, dat verscholen ligt tussen kale vulkaanheuvels.

Het leven speelt zich hier met name rond het centrale plein Plaza de Santagio af. Aan het plein zou naar verluidt de oudste drakenboom van het eiland staan. Deze staat er al sinds de 18e eeuw!

Rondom het plein vind je diverse traditionele tapasbars, mét Iberische hammen aan het plafond, want dat is hier lokaal gebruik. Op zondag vind er een kleinschalige markt plaats met vooral lokale producten. Ook vind je aan het plein een fraaie kerk en heb je de mogelijkheid om Cueva Pintada te bezoeken. In deze unieke grot kun je oude muurschilderingen bewonderen.

4. Teror

We gaan van het meest authentieke naar het mooiste dorp van Gran Canaria. Teror, gelegen in het noordelijke deel van Gran Canaria, is een bedevaartsplaats. Maria zou hier op 8 september 1481 verschenen zijn op een tak van een pijnboom. De pijnboom staat er allang niet meer, maar het trekt nog wel veel bedevaartgangers.

Maar ook als je minder hebt met het geloof is het plaatsje aan aanrader. Aan het Plaza Nuestro Señora del Pino vind je een fraaie basiliek, waar een eeuwenoud beeld van Maria bewaard wordt. Een bijzonder mooie straat is Calle Real de la Plaza, dat gekenmerkt wordt door oude, kleurrijke woningen met houten balkons. Op zondag vind je er een van de beste markten van het eiland.

Elk jaar op 8 september vindt het Fiesta de la Virgen del Pino plaats. Alles draait dan om het beeld Virgen del Pino dat werd gemaakt in het jaar van de verschijning van Maria. Je vindt dit beeld in de eerder genoemde basiliek.

5. Dunas de Maspalomas

Zien in gran Canaria: Dunas de MaspalomasHet meest bijzondere natuurgebied op Gran Canaria is zonder twijfel Dunas de Maspalomas, een uniek duingebied van 5 km² tussen de badplaatsen Maspalomas en Playa del Inglés.

Na een aardbeving in 1755 ontstond er een tsunami. Volgens de verhalen zou deze tsunami hebben gezorgd voor de duinen zoals je die anno 2016 nog kunt bewonderden. De indrukwekkende zandduinen, bestaande uit koraal- en schelpkalk en vulkanisch zand, zijn deels begroeid met unieke flora, maar geven je tegelijkertijd het gevoel dat je in de Sahara staat.

Het mooiste tijdstip om de duinen te bezoeken is een uur voor zonsondergang, ook wel het gouden uur genaamd. De zon zorgt dan voor fraai licht over de duinen. Camera in de aanslag & fotograferen maar.

Wil jij kennismaken met deze (en meer!) hoogtepunten van Gran Canaria? Bekijk ons uitgebreide aanbod en scherpe last minutes.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “5x zien op Gran Canaria

  1. Nu 1 keer geweest en we willen in het voorjaar weer hebben nog lang niet alles gezien op dit mooie eiland met zijn vriendelijke en behulpzame mensen, nu zijn we deze keer veel met de taxi ergens heen gegaan vanwege mijn rolstoel nu dus voor de volgende keer uitzoeken of we ook met de bussen mee kunnen, maar zeker de moeite waard om terug te gaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *