Bezienswaardigheden Gran Canaria

Bezienswaardigheden op Gran Canaria die je niet mag missen!

Zon, zee & strand staan er centraal, maar wist je dat het Canarische eiland meer te bieden heeft dan dat? We zetten de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria voor je op een rij. Laat je verrassen door de veelzijdigheid!

Dunas de Maspalomas

Wat de populaire badplaatsen Playa del Inglés en Maspalomas verbindt? Het unieke duingebied Dunas de Maspalomas. Wat ons betreft mag je Gran Canaria niet verlaten zonder hier minstens één keer te zijn geweest. We vertellen je daarom graag meer over een van de meest unieke bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Dunas de Maspalomas is immens. Het gebied strekt zich uit over een lengte van 6 kilometer en een breedte van 1 tot 2 kilometer. De zandduinen bestaan uit fijn zand van verpulverde zeeschelpen die door de branding zijn aangespoeld en kunnen tot wel 10 meter hoog worden. Ze veranderen wel continu van hoogte en ook vorm. Dit komt door de altijd aanwezige wind van zee.

Een paar tips voor als je dit gebied – waar je je in de Sahara waant – bezoekt:

  • Trek dichte schoenen aan; afhankelijk van de dag en tijd kan het zand enorm warm worden.
  • Neem een camera mee; het gebied is enorm fotogeniek.
  • Het mooist zijn de duinen tijdens golden hour; het uur voor zonsondergang.

Meer over Dunas de Maspalomas

Riu Palace Maspalomas, Gran CanariaVerblijven met uitzicht over de duinen? Dan is Riu Palace Maspalomas the place to be. Met dank aan de ligging direct aan het bijzondere duingebied kun je elke avond voor het diner een mooi rondje doen.
Bezienswaardigheden Gran Canaria: Dunas de Maspalomas
Dunas de Maspalomas is een van de bekendste bezienswaardigheden van Gran Canaria

Vegueta & Las Palmas

Houd jij wel van een middagje slenteren door smalle straatjes? Breng een bezoek aan Vegueta, een historische wijk in de noordelijk gelegen hoofdstad Las Palmas, voluit Las Palmas de Gran Canaria genoemd. Hier vind je tal van mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden.

Las Palmas, dat al in 1478 werd gesticht, is niet alleen de grootste stad van alle Canarische eilanden bij elkaar, het is ook nog eens een stad met veel cultureel erfgoed. Het grootste voorbeeld hiervan is de wijk La Vegueta, welke niet zonder reden sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je vindt er naast charmante straatjes bijzonder mooie gebouwen, zoals de Santa Ana kathedraal, Casa Consistorial en Casa Colón. In deze laatste vind je o.a. het Columbus-museum, één van de mooiste musea van het eiland.

Doen op Gran Canaria: Bull Hotel Reina Isabel & SpaBull Hotel Reina Isabel & Spa combineert het beste van twee werelden; een ligging aan het prachtige strand én levendigheid doordat er tal van restaurants in de omgeving te vinden zijn. Even chillen in alle rust? Check het dakterras met zwembad.
Bezienswaardigheden Gran Canaria: La Vegueta
Vegueta is dé bezienswaardigheid van de hoofdstad van Gran Canaria

De leukste stadjes & dorpjes

Heb jij een huurauto tot je beschikking? Dan is het tijd om een dag te dorphoppen. Gran Canaria herbergt prachtige plaatsen die een bezienswaardigheid op zich zijn. We selecteerden onze drie favorieten:

  • In het noorden van Gran Canaria – te midden van kale vulkaanheuvels – ligt Galdár, met als centrale hart Plaza de Santiago. Bij de tapasbars die je hier vindt moet je zeker eten. En misschien dan een keer niet op het terras maar binnen. Want daar hangen de Iberische hammen aan het plafond. Uitgegeten? Neem een kijkje bij de oudste drakenboom van het eiland, de fraaie kerk aan het plein en de muurschilderingen in Cueva Pintada.
  • Nabij Galdár vind je Teror. Dit plaatsje dankt haar populariteit aan een legende. Maria zou hier op 8 september 1481 verschenen zijn op een tak van een pijnboom. De pijnboom is er allang niet meer, maar er zijn wel andere bezienswaardigheden. Bezoek o.a. de basiliek aan Plaza Nuestro Señora del Pino, waar een eeuwenoud beeld van Maria bewaard wordt. Of maak een wandeling door Calle Real de la Plaza, een straat die gekenmerkt wordt door kleurrijke woningen met houten balkons.
  • Waar bovenstaande plaatsen in het noorden liggen – en dus ook goed te combineren zijn met Las Palmas – vind je Puerto de Mogán helemaal in het zuiden. De badplaats staat bekend als het Venetië van Spanje met dank aan de grachtjes en kleurrijke huisjes in de haven. Fijn om doorheen te slenteren!
Hotel Livvo Puerto de Mogan, Gran CanariaZie jij het Venetië van Spanje wel zitten? Je kunt hier ook overnachten. Bijvoorbeeld in Hotel Livvo Puerto de Mogan. Dit fijne hotel ligt direct aan de haven en je hebt er de keuze uit kamers en appartementen.
Bezienswaardigheden Gran Canaria: Teror
Teror, een van de mooiste dorpjes op Gran Canaria, is een bezienswaardigheid die je niet mag missen

Roque Nublo, het symbool van Gran Canaria

Talloze bezienswaardigheden op Gran Canaria en toch is er maar één die wordt gezien als het symbool van het eiland. En dat is Roque Nublo, een van de hoogste punten van de eilandengroep. Deze 67 meter hoge basaltrots torent hoog boven de rest van het eiland uit met dank aan de ligging op bijna 1.800 meter hoogte.

De kortste route, enkel per voet af te leggen, naar de rots is minimaal 45 minuten. Dit is het meer dan waard! Eenmaal aangekomen heb je een geweldig uitzicht over het eiland en bij goed weer kun je zelfs Tenerife zien liggen.

Doordat de rots vanaf veel plekken op het eiland te zien is, zoals bijvoorbeeld het zuidelijk gelegen Playa del Inglés, en overal hoog bovenuit steekt, wordt het ook wel de ‘wolkenrots’ genoemd.

Parador de Cruz de Tejeda, Gran CanariaRoque Nublo bevindt zich nabij Tejeda. Hier verblijven wij maar al te graag bij Parador de Cruz de Tejeda. Alleen al het uitzicht vanaf het zwembad is fenomenaal en dan hebben we het nog niet gehad over bijv. de wellnessmogelijkheden.
Bezienswaardigheden Gran Canaria: Roque Noblu
Als je van een kleine klim én een ge-wel-dig uitzicht houdt, is Roque Nublo dé bezienswaardigheid voor jou

Nog meer bezienswaardigheden op Gran Canaria

Tenerife is het grootste Canarische eiland, maar als het op bezienswaardigheden aankomt, gooit Gran Canaria wat ons betreft de hoogste ogen. Want er is meer te zien dan bovenstaand. We zetten nog een paar favorieten op een rij:

  • Op Gran Canaria vind je een bijzondere UNESCO Werelderfgoed-locatie; Risco Caído. In dit gebied vind je unieke grotten gemaakt door de aborigenes, de eerste inwoners van Gran Canaria. De grotten zijn uniek door de lichtinval.
  • Een bezoek aan bovengenoemde Roque Nublo kun je goed combineren met een bezoek aan het plaatsje Tejeda. Het mag dan niet groot zijn, je vindt er wel een aantal bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de parochiekerk of een museum over de Canarische beeldhouwer Abraham Cárdenes.
  • Een van de oudste dorpen van Gran Canaria, Artenara, is ook direct het hoogstgelegen dorp. Het staat bekend om de prehistorische grotten en je vindt er zelfs nog enkele huizen die uit rotsen zijn gebouwen. Helemaal bijzonder is de grotkerk La Ermita de la Cuevita.
  • Nabij Las Palmas vind je de grootste botanische tuin van Spanje, Jardín Canario (officieel: Jardín Botánico Viera y Clavijo). De tuin – met een oppervlakte van 10 hectare – herbergt ca. 500 verschillende Canarische plantensoorten. Hier ben je wel even zoet!
  • Ben je een natuurliefhebber? In het oosten van Gran Canaria vind je de 594 meter hoge vulkaan Pico de Bandama. Hij is 200 meter diep, heeft een breedte van een kilometer én je kunt er in afdalen. Is dat je net wat te uitdagend? Vanaf de randen geniet je al van een prachtig uitzicht over wijngaarden én de hoofdstad Las Palmas.
  • Eén van de spectaculairste bezienswaardigheden van Gran Canaria? Dat is wat ons betreft het ravijn Barranco de Fataga. In dit ravijn groeien honderden palmbomen. Het ligt nabij het gelijknamige dorpje Fataga, dat door haar smalle straatjes en de Canarische architectuur ook zeker een bezoek waard is.

Hoeveel van deze bezienswaardigheden op Gran Canaria staan er op jouw to see-lijstje?

Al deze bezienswaardigheden op Gran Canaria bewonderen?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Bezienswaardigheden op Gran Canaria die je niet mag missen!

  1. Fantastische tips..erg veel zin in om met de auto rond te touren
    Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
    1ste keer canarische eilanden.

  2. Wij vonden Teror en zeker Puerto de Mogan de moeite waard. Leuke kleine plaatsjes waar het massa tourisme je niet bij de strot pakt. Let bij Puerto op dat je naar een viewing piont kan, je hebt dan een fantastisch uitzicht over de haven en het dorp. Een flinke klim maar zeker doen. Daarna heb je de mogelijkheid om beneden aan de haven wat de drinken. Begin je hier verkeerd dan loop je het gooi en smijtwerk in, het lijkt uit 2 gedeeltes te bestaan.

  3. wij al tientallen keren op gran canaria geweest maar hebben nooit rond getrokken met de auto .
    deze keer gaan wij zeker al jou tips bezoeken .
    het resultaat horen jullie later .
    groeten benny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *