Bezienswaardigheden Lissabon - tram

Veelzijdige stedentrip; dé must see bezienswaardigheden van Lissabon

Lissabon staat hoog op het wensenlijstje van menig reiziger. Dat snappen wij heel goed; er is namelijk genoeg te beleven in de Portugese stad. Om een overload te voorkomen, zetten we de must see bezienswaardigheden van Lissabon op een rijtje. Deze moet je echt gezien hebben!

Lissabon in een vogelvlucht

Lissabon is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa en ligt ook nog eens lekker zuidelijk. Hierdoor heerst er een prettig klimaat en kun je van ca. maart t/m november genieten van een lekker zonnetje als je door de straten van Lissabon dwaalt.

Nog even wat feitjes; Lissabon telt zo’n 550.000 inwoners, ligt aan de rivier de Taag en wordt ook wel de ‘Stad der zeven heuvelen’ genoemd. Goede wandelschoenen zijn dus zeker een must tijdens een stedentrip!

Bezienswaardigheden Lissabon, H10 Duque de Loule Middenin het centrum van Lissabon verblijven? Kies voor het schitterende H10 Duque de Loule, dat gevestigd is in een 18e–eeuws pand met Portugese details. Alle bezienswaardigheden bereik je gemakkelijk via het metrostation dat op ca. 350 m ligt.

Het gele trammetje

Bezienswaardigheden Lissabon, Tram 28Zie je foto’s van Lissabon, dan zie je negen van de tien keer het karakteristieke gele trammetje. Dit is dé beroemde tram 28, waarmee je door de kleine straatjes van de wijken Alfama, Baixa, Graça en Mouraria kunt reizen. Tijdens je bezoek aan Lissabon kun je een ritje in de tram eigenlijk niet overslaan en voor de kosten hoef je het ook niet te laten; voor enkele euro’s heb je al een enkeltje.

De tram is een populaire trekpleister voor toeristen, maar ook de lokale bevolking reist met dit vervoersmiddel naar hun bestemming. Daardoor zijn de trams soms afgeladen vol en moet je staan. Verzekerd zijn van een plekje? Stap bij de beginhalte op, deze vind je bij Basilica da Estrela.

Basilica da Estrela

Als je dan toch bij het startpunt van tram 28 bent, kun je ook direct een bezoekje brengen aan Basilica da Estrela. De koepel van de imposante basiliek steekt hoog boven de omgeving uit, omdat het op één van de zeven heuvels is gebouwd.

Binnenin vind je vele prachtige beeldhouwwerken en schilderijen, maar het mooiste van de kerk is het uitzicht. Met een wenteltrap kun je voor ca. € 3,- naar het dak van de basiliek, waarvandaan je een schitterend 360°-uitzicht hebt over de stad. Uitgekeken? Relax dan even met een ijsje of drankje in Jardim da Estrela. Dit park bevindt zich aan de overkant van de straat.

Miradouros

Over mooie uitzichten gesproken. Lissabon barst van de miradouros; oftewel uitzichtpunten. De mooiste is misschien wel Miradouro de São Pedro de Alcântara, vanwaar je een spectaculair uitzicht over Lissabon hebt. Ga omhoog met de Elevador de Gloria, of train je kuiten tijdens een flinke wandeling. Miradouro de Santa Catarina en Miradourro Santa Luzia zijn andere uitzichtpunten die je zeker niet over moet slaan.

Kasteel Sao Jorge

Bezienswaardigheden Lissabon, Sao Jorge KasteelDé culturele trekpleister van Lissabon is Castelo de Sao Jorge. Dit drukbezochte en populaire kasteel ligt bovenop één van de heuvels en biedt daardoor een prachtig uitzicht over de stad en de Taag.

In de 12e eeuw diende het kasteel met succes als verdediging tegen de Moren. In 1255 werd Lissabon de hoofdstad van het koninkrijk en werd het kasteel gebruikt als koninklijk paleis. In de jaren die volgden deed het kasteel nog dienst als legerkazerne en gevangenis en huisvestte er een liefdadigheidsinstelling. In de jaren 40 van de vorige eeuw is het kasteel grondig gerenoveerd en sindsdien kunnen toeristen het kasteel bezoeken.

Als je tijdens je bezoek aan Lissabon het kasteel wilt bezoeken adviseren wij om vroeg in de ochtend te gaan (het kasteel opent om 09.00 uur) om een dikke vette wachtrij te omzeilen. De wijk rondom Kasteel Sao Jorge heeft leuke kronkelende straatjes en leuke pleintjes die ook zeker de moeite van het bezoeken waard zijn.

bezienswaardigheden Lissabon, My Story Hotel Tejo Om de hoek van Kasteel Sao Jorge overnachten? Dat kan in My Story Hotel Lejo. In dit stijlvolle en traditionele hotel begeef je je in authentiek Portugal dankzij de 16e-eeuwse mozaïeken en tegeltjes in de lobby.

Kathedraal van Lissabon

Als je toch in Alfama rondloopt, bezoek dan ook meteen de Kathedraal van Lissabon. Dit is de enige overgebleven kathedraal in Lissabon en dankzij het roosventer doet de kathedraal denken aan de Notre Dame in Parijs. De kathedraal is gebouwd in opdracht van Alfonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Binnen zie je verschillende bouwstijlen terug uit de romaanse, gotische en barokperiode.

Alfama

Het échte Lissabon vind je in de oudste en beroemdste wijk van de stad, Alfama. In deze oude volksbuurt is de fado ontstaan. Dwaal door het prachtige doolhof van straatjes met vrolijk gekleurde huizen uit de 17e en 18e eeuw. Je vindt er talloze mooie gebouwen, waaronder de kerk Nossa Senhora da Conceição Velha en de Santo António kerk.

bezienswaardigheden Lissabon, Pestana CR7 Lisboa Vlakbij het bruisende Alfama vind je het Pestana CR7 Lisboa, dat volledig toegewijd is aan stervoetballer Christiano Ronaldo. Groot pluspunt; na een dagje door de straten van Lissabon struinen kun je bijkomen in het wellnesscentrum van het hotel.

Tegeltjesmuseum

Tot slot nog een museumtip. Bezoek het Museu Nacional do Azulejo, oftewel het tegeltjesmuseum. Het ligt een beetje buiten het centrum van de stad, maar het museum is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Hier leer je alles over de typische Portugese tegeltjes, waar bijna alle huizen mee versierd zijn.

Lissabon in korte tijd verkennen? Boek via onze partner GetYourGuide een toer door de stad met een lokale deskundige gids en zie in drie uur tijd een groot deel van de highlights die de stad te bieden heeft.

Zet deze bezienswaardigheden van Lissabon op je to do-lijstje als je de stad bezoekt en je hebt zeker weten een geslaagde en veelzijdige stedentrip. Op zoek naar een hotel om in Lissabon te verblijven? Bekijk snel ons voordelige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

One thought on “Veelzijdige stedentrip; dé must see bezienswaardigheden van Lissabon

  1. Prachtige stad! Wij zijn er in februari geweest. Het was daar toen ongeveer 12/13 graden en dat betekende daar code geel voor kou! Locals liepen met sjaals om en wij zaten op een terras in de zon te lunchen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *