Onderzoek

Schiphol minder populair onder reizigers, Eindhoven maakt groeispurt

De populariteit van regionale luchthavens in Nederland óf net over de grens als vertrekpunt voor vakanties neemt toe. Dat blijkt uit ons recente onderzoek. Waar in 2018 nog 70,9% van de Nederlandse reizigers vanaf Schiphol naar hun vakantiebestemming vloog, is dit nu 61,9%. Eindhoven noteert daarentegen een groei van 11,1% naar 14,7%.

Aan het kwantitatief onderzoek (enquête) namen 2.426 Nederlandse reizigers deel en daarnaast analyseerde dé VakantieDiscounter hun boekingen in de eerste vier maanden van 2018 en van 2019.

Voorkeursluchthaven

Voor 42% van de ondervraagde reizigers is Schiphol favoriet als voorkeursluchthaven. Echter kiest 46% van de reizigers liever voor een regionale luchthaven in Nederland, in het bijzonder Eindhoven en Rotterdam. Ruim 8% van de reizigers zou het liefst vanuit Duitsland vertrekken als ze de keuze hebben. Hierbij is Düsseldorf met 3,7% het populairste.

Voorkeurs luchthavens

Wat mensen uiteindelijk boeken blijkt nog best af te wijken van onze voorkeur voor een bepaalde luchthaven.

Luchthavens populair

Vooral prijs is ook een factor in beslissing

Hoewel reisafstand de belangrijkste factor is bij de keuze van een luchthaven (8,5 uit 10) spelen ook prijs (8,4) en de keuze aan bestemmingen (7,7) een rol, zo blijkt uit het onderzoek. Dit verklaart deels het verschil tussen voorkeursluchthaven en de luchthaven vanaf waar men uiteindelijk vertrekt.

Voor mensen die het liefst van een regionale luchthaven vliegen, blijft de reisafstand doorslaggevend. Maar liefst 37,5% wil niet meer dan 25 km reizen voor een luchthaven.

Regionaal vertrek niet altijd goedkoper

Hoewel prijs een belangrijke factor is, betekent dit niet per se dat je goedkoper uit bent met vertrek vanaf een regionale luchthaven. Kijkend naar een 8-daagse vliegvakantie naar Turkije is vertrekken vanaf Schiphol bijvoorbeeld gemiddeld 9% goedkoper dan vanaf Eindhoven.

Wie naar Griekenland vliegt, kan het beste vanaf Brussel-Zaventem vliegen. Liever vanuit Nederland vertrekken? Amsterdam is gemiddeld de goedkoopste optie, gevolgd door Rotterdam en Maastricht. In Nederland ben je gemiddeld het duurst uit vanaf Eindhoven.

Groei door nieuwe bestemmingen vanaf regionale luchthavens

“De vraag naar vluchten vanaf regionale luchthavens wordt gehoord door luchtvaartmaatschappijen”, aldus woordvoerder Laura Vlaanderen namens dé Vakantiediscounter. “Het afgelopen jaar zien we dan ook een verschuivingen en uitbreidingen van vluchten. Zo heeft Transavia haar bestemmingen vanaf Eindhoven en Rotterdam dit jaar flink uitgebreid. Reizigers kunnen vanaf Eindhoven nu ook vliegen naar onder andere Zakynthos. Vanaf Rotterdam zijn onder meer Corfu, Lanzarote, Split en Puglia toegevoegd als nieuwe bestemmingen. We zien daarnaast een toename aan vluchten vanaf Düsseldorf naar Turkije en een flinke groei in capaciteit van Groningen-Eelde naar Gran Canaria.”