Bezienswaardigheden Zadar

Zadar, de beste Europese bestemming van 2016

Volgens filmregisseur Alfred Hitchcock zouden de mooiste zonsondergangen ter wereld te zien zijn in de Kroatische stad Zadar. Dit gegeven én de ligging aan zee, een flinke dosis cultuur en rust hebben er voor gezorgd dat European Best Destinations Zadar heeft uitgeroepen tot dé bestemming van 2016.

Alles over European Best Destinations

European Best Destinations is een organisatie die als doel heeft om cultuur en toerisme in Europa te promoten. Regelmatig stellen zij toplijstjes samen om wereldwijd toeristen voor te lichten over de vele mogelijkheden binnen Europa.

De beste skigebieden, bijzondere verborgen parels, romantische bestemmingen én dus ook de beste bestemmingen voor 2016. Zadar wint dit jaar de strijd en laat daarmee o.a. Athene, de Portugese Azoren en Madrid achter zich. Tijd om een kijkje te nemen in Zadar en te zien wat deze stad zo bijzonder maakt.

Duizenden jaren geschiedenis in één stad

Zadar, de belangrijkste stad in Noord-Dalmatië, wijkt af van de andere Dalmatische steden. De straten zijn breder, er heerst een rustige, gemoedelijke sfeer én het geheel oogt moderner.

Zadar cultuurMaar niets is minder waar; de oude stad kent een lange geschiedenis. In ruim 3.000 jaar kende de stad vele heersers, waaronder de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Neem een kijkje bij de vele bezienswaardigheden in het oude centrum (gelegen op een schiereiland, bereikbaar per voetgangersbrug) en ga terug naar lang vervlogen tijden.

Bezienswaardigheden in Zadar die je niet mag missen? Zonder twijfel is het Forum Romanum hét culturele hoogtepunt van Zadar. Deze werd, tussen de 1e eeuw voor Christus en de 3e eeuw na Christus, gebouwd onder leiding van Keizer Augustus.

Hoewel het forum in deze tijd bestond uit diverse tempels, offerplaatsen en winkels vind je er nu nog slechts enkele aandenkens aan deze tijd. Zoals een aantal muren en trapdelen en in het bijzonder een enorme kolom. Aan deze ‘pilaar van de schande’ werden de inwoners in vroegere tijden vastgenageld als zij zich hadden misdragen. Publieke vernedering!

Maar vergeet ook zeker niet deze must-sees:

  • Zadar wordt omringd door twee riva’s, wat eigenlijk niets meer betekent dan een kade met uitzicht over zee. Aan de oude riva vind je de overgebleven delen van de middeleeuwse stadsmuren- en poorten. Je kunt hier nog steeds de vroegere grandeur in terug vinden. Op een van de stadspoorten vind je een Venetiaanse leeuw en diverse wapenschilden.
  • Bijzonder is het Zeeorgel van Zadar, op de noordwestelijke hoek van Riva. Deze enigszins aparte stenen orgel loopt trapsgewijs de zee in. Door de aandrijving van de wind en zee ontstaan er haast melancholische klanken.
  • Het nabijgelegen Groeten aan de zon is een uniek cirkelvormig kunstwerk bestaande uit 300 glazen tegels. Deze vormen in de avond een prachtig en kleurrijk lichtspel op de maat van het zeeorgel.
  • De oude stad herbergt diverse Romaanse kerken en kathedralen. Breng een bezoek aan de bijzondere 9e eeuwse St. Donatus (onderdeel van het forum) en de 12e eeuwse St. Anastasia kathedraal. Deze laatste is naar verluidt de grootste kathedraal van Dalmatië.
  • Aan Trg 5 Bunura (het plein van de vijf waterputten die ooit Zadar voorzagen van water) vind je de middeleeuwse toren Bablja Kula.
  • De autovrije hoofdstraat de Kalelarga is de levensader van de stad. Links en rechts vind je schilderachtige steegjes met prachtige historische gebouwen (zoals de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat) en leuke boetiejes.

Maak kennis met levendig Zadar

Zadar levendigheidOverdag zijn de riva’s het domein van vakantiegangers die de resten van de stadsmuren willen aanschouwen. ’s Avonds komt de boulevard tot leven dankzij de vele voedselkraampjes en cafés.

Dit is niet de enige plek waar je lekker kunt eten trouwens. Dit kan ook aan Narodni Trg, het plein van de mensen. Het is het bekendste plein van Zadar en naast de vele terrasjes vind je er een grote klokkentoren. De steegjes rondom het plein zijn vergeven van sfeervolle restaurantjes.

Strandliefhebbers opgelet!

Door de ligging voor de kust beschikt Zadar over talloze romantische baaitjes en mooie stranden. Cultuur wissel je hierdoor eenvoudig af met een dagje zon.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het zand-/kiezelstrand Kolovare. Aan het strand vind je een brede grasstrook waar je onder de bomen de schaduw kunt opzoeken bij warm weer. Je vindt aan het strand een beachbar, toilet, douches en kleedruimtes.

Het Borik strand is met name onder gezinnen een populair strand; het water is er ondiep. Voor watersporten en talloze eet- en drinkgelegenheden ben je aan het goede adres op het kiezelstrand Diklo.

Falkensteiner Club Funimation Borik, ZadarWaterpret gegarandeerd in Falkensteiner Club Funimation Borik! Naast dat dit hotel direct aan het strand ligt, beschikt het over een openlucht zwembad met glijbaan. Tel daarbij op het aparte kinderbad, animatie, een speeltuin en een uitgebreid animatieprogramma en kinderen zullen zich geen moment vervelen.

Wist je dat je in de wateren nabij Zadar diverse (on)bewoonde eilanden vindt? Onze favoriet is Osljak. Dit eiland wordt gekenmerkt door een oud vissersdorpje, groene dennenbomen, cipressen en olijfbomen.

De stad Zadar is onderdeel van de regio Zadar. In deze regio vind je tal van (bad)plaatsen met fijne hotels. Het oude centrum is binnen handbereik.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *