doen-in-zadar

Wat te doen in Zadar? Een veelzijdige stedentrip in Kroatië!

Of je nu voor een stedentrip-anders gaat of de stad een dagje bezoekt tijdens jouw vakantie in Kroatië; er is genoeg te doen in Zadar. Collega Marleen ging je voor en maakte een handige reisgids. Afstrepen maar!

Voordat we beginnen met afstrepen geven we je eerst een kort topografie- en geschiedenislesje. Zadar ligt ongeveer in het midden van Kroatië en direct aan zee. Het oude centrum van Zadar ligt feitelijk op een soort schiereiland en wordt gekenmerkt door diverse Romeinse overblijfselen en middeleeuwse kerken.

Door de jaren heen kende de stad verschillende overheersers. Het is o.a. in Romeinse, Byzantijnse, Hongaarse, Franse, Oostenrijkse en Italiaanse handen geweest. Bovendien is de stad tijdens verschillende oorlogen (gedeeltelijk) verwoest. Laat je hierdoor niet afschrikken, want beschadigingen zijn hersteld en Zadar heeft haar charme zeker niet verloren.

Bezoek jij Zadar met een (huur)auto? Parkeren in het centrum kan vanwege de drukte behoorlijk lastig zijn, over de kosten nog niet eens te spreken. Kies ervoor om net buiten het schiereiland te parkeren en via de voetgangersbrug naar de stad te gaan.

Bezoek het centrale plein

Doen in Zadar: Forum RomanumZadar kent een centraal plein met een Forum Romanum dat gebouwd is tussen de eerste eeuw v.Chr en de derde eeuw na Chr. Hier zie de overblijfselen van tempels voor Jupiter, Juno en Minerva, vergaderzalen, winkels en offerplaatsen. Met een beetje (veel) fantasie kun je je misschien wel voorstellen hoe dit eruit moet hebben gezien.

Tijdens een bezoek aan het Forum Romanum zie je de St. Donat kerk al staan. Deze ronde Byzantijnse kerk is vernoemd naar bisschop Donat en bovenop een deel van het Forum Romanum gebouwd. Extra bijzonder; voor de bouw van de kerk zijn twee pilaren gebruikt die oorspronkelijk uit het Forum Romanum komen.

Naast de St. Donat kerk vind je nog een van de (letterlijke) hoogtepunten van Zadar. De klokkentoren – die officieel bij de St. Anastasia kathedraal hoort – biedt een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Zeker doen in Zadar; beklim de ca. 180 traptreden. Het uitzicht is het meer dan waard.

Slenter over de riva

Doen in Zadar: RivaNaast de vele historische gebouwen wordt Zadar gekenmerkt door een brede boulevard, ook wel riva genoemd. Loop langs het prachtige blauwgroene zeewater en stop onderweg bij een van de vele restaurantjes of barretjes. Scoor in een supermarkt wat lekkers te eten en drinken en ga – met je benen over de rand – picknicken op de kade.

Loop helemaal door naar het uiterste puntje van de boulevard, want daar vind je twee belangrijke bezienswaardigheden van Zadar, beiden van de hand van kunstenaar Nikola Bašić. Eén daarvan is het zeeorgel. De golven die tegen de kade slaan produceren muziek door buizen en openingen in de straat. Een heel bijzonder fenomeen, waar je wel even stil bij moet blijven staan.

Daarnaast vind je hier het monument ‘Zonnegroet’. Overdag lijkt deze plaat vol zonnecellen niet heel bijzonder, maar ’s avonds verandert de cirkel in een soort dansvloer. De zonnepanelen geven een kleurrijke lichtshow en op het ritme van het zeeorgel kun je prima met de voetjes van de vloer.

Als je van plan bent om de ‘Zonnegroet’ in het donker te bekijken, ga dan iets eerder richting de riva en aanschouw de prachtige zonsondergang. Volgens filmregisseur Alfred Hitchcock is de zonsondergang in Zadar de mooiste ter wereld. Dat kunnen wij alleen maar beamen.

Chillen in het stadspark

Doen in Zadar: Vijf puttenHeb jij even genoeg van alle bezienswaardigheden? Op het zuidelijke deel van het schiereiland vind je een heel fijn stadspark, Queen Jelena Madije Park. Hier kun je even ontsnappen aan de Kroatische zon en heerlijk relaxen. Dit kan o.a. op het plein met vijf putten voor het park waar je een buitenbar annex -club vindt. In het park vind je nog een gezellige hotspot; Ledana Lounge Bar & Club.

Gewoon even een stukje wandelen? Volg dan de vele kronkelpaadjes, waar hagedissen constant voor je voeten wegschieten.

Relaxen op het strand

Verblijf jij een paar dagen in Zadar en heb je zin om even aan de drukte van de stad te ontsnappen? In de buurt van de stad zijn enkele stranden te vinden waar jij heerlijk kunt relaxen. Net buiten het centrum, op ca. 1 km vanaf het schiereiland, vind je Kolovare Beach. Hier kun je ligbedjes en parasols huren of onder de schaduw van de bomen gaan liggen. Daarnaast vind je er enkele beachbars voor een verkoelend drankje.

Net buiten de stad vind je Diklo Beach en Borik Beach. Deze stranden zijn ruimer en rustiger en daardoor meer geschikt voor families. Let er wel op dat Kroatië weinig zandstranden kent; waterschoenen zijn een must als jij een duik wilt nemen.

Doen in Zadar, Kolovare HotelOp loopafstand van het centrum van Zadar en aan Kolovare Beach overnachten? Kies voor Hotel Kolovare. Wissel dagen bij het zwembad of op het strand af met de gezelligheid van de stad.

Maak uitstapjes naar de Plitvice meren of Krka

Doen in Zadar: Plitvice merenAls je langer (in de buurt van) Zadar verblijft kun je de prachtige natuur van Kroatië ontdekken. Dit doe je o.a. in Nationaal Park Krka, dat op ca. een uurtje rijden van Zadar ligt. Huur een auto of boek een excursie en sta oog in oog met bijzondere watervallen en helder blauwgroen water. Daarnaast vind je er enkele ruïnes van kastelen en kloosters.

Misschien nog wel indrukwekkender dan Krka, is Nationaal Park Plitvice meren dat op ca. 1,5 uur van Zadar ligt. Dit gigantische park is een aaneenschakeling van 16 meren die met elkaar verbonden zijn door prachtige watervallen. Je loopt door het park over houten vlonders en door prachtige natuur. Afhankelijk van jouw conditie kies je zelf welke route je loopt; variërend van 3,5 tot 16 km. Een echte aanrader!

Doen in Zadar, Hotel & Appartementen Villa 4MIn een rustige omgeving direct aan zee vind je Hotel & Appartementen Villa 4M. Het complex ligt op ca. een half uur van Zadar en is de ideale uitvalsbasis om Kroatië én de nationale parken te ontdekken.

Heb jij zin gekregen in een veelzijdige stedentrip naar Zadar? Check dan snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *