Wintervakantie Lapland: husky-tocht

Wintervakantie Lapland: wintersport, maar dan anders…

Ieder jaar vertrekken er flink wat Nederlanders naar het buitenland om de besneeuwde bergen op te zoeken. Want waar sneeuw op de bergen ligt kun je vaak goed wintersporten! Op je ski’s of snowboard van de piste af en rond een uur of vier après-skiën en dat een aantal dagen achter elkaar.. Toch willen we je overtuigen eens voor iets anders te kiezen: een wintervakantie in Lapland. Het lijkt op een gewone wintersportvakantie, maar dan nét even (heel) anders…

Lapland is een prachtig, veelzijdig gebied dat delen van vier verschillende landen beslaat: Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. Met name het Finse deel van Lapland is populair voor een wintervakantie. De Lappen, dat zijn de inwoners van Lapland, noemen het gebied ook wel Sápmi. Eens zien wat er zoal te beleven valt in het Finse deel van Lapland. Kijk je mee?

Het Noorderlicht bekijken

Wintervakantie Lapland: NoorderlichtIn de maanden februari, maart, september en oktober is het Noorderlicht – dat eigenlijk Aurora Borealis heet – goed te zien. Wist je dat het Noorderlicht officieel gezien eigenlijk geen licht is? Het bestaat namelijk uit elektrisch geladen deeltjes van de zon die het heelal ingeslingerd zijn. Het hangt af van de luchtdruk wat voor kleur ze krijgen, en daarmee dus ook wat de kleur van het Noorderlicht wordt. Bij een lage luchtdruk krijgt het een groen/gele gloed en bij een hoge luchtdruk wordt het licht eerder rood of zelfs blauw.

Het is nooit helemaal met zekerheid te zeggen of je het licht zult zien, want het is een beetje een kwestie van geluk. Toch is het zeker de moeite waard om een poging te wagen; het is een schitterend gezicht!

Maak een huskytocht

Husky’s zijn hele lieve beesten die een eindeloze hoeveelheid enthousiasme in zich hebben. Zodra ze begrijpen wat ze moeten doen en voor een slee gebonden zijn, wachten ze op het fluitsignaal. Klaar voor de start, af! Zo hard als ze kunnen rennen ze door het besneeuwde landschap en laten ze je de mooiste plekken van Lapland zien. Natuurlijk mag je achteraf even met deze honden knuffelen en foto’s met ze maken. Zo’n ervaring moet je natuurlijk wel vastleggen!

wintervakantie Lapland, Santa's Hotel TunturiEén van de plaatsen in Finland waar huskyboerderijen voorkomen is Saariselkä. Wil je graag zo’n unieke ervaring beleven tijdens je wintervakantie in Finland, dan kun je bijvoorbeeld in Santa’s Hotel Tunturi.

En verder…

Wintervakantie LaplandUiteraard zijn het Noorderlicht en de husky-tochten niet de enige opties die je hebt tijdens een wintervakantie in Finland. Ga vissen op de Noordelijke IJszee en sla een kingcrab aan de haak, ga ijsvissen in een wrak, maak een sneeuwscootersafari over eindeloze sneeuwvlaktes, bezoek het Sami Museum om meer over de inwoners te weten te komen of wandel kilometers lang door het Finse landschap op sneeuwschoenen.

Liever wat extremers? Maak een tocht met een ijsbreker over de Botnische Golf. Sampo, de naam van de bekendste Finse ijsbreker, heeft 30 jaar lang dienst gedaan als ijsbreker en is dagelijks door het dikke pakijs van de Botnische Golf gevaren om het ijs te breken en de vaarroute open te houden. Nu is de ijsbrekercruise één van de meest surrealistische ervaringen die een reiziger in Lapland kan ervaren.

Is een avontuurlijke wintervakantie in Finland voor jou weggelegd of blijf je liever trouw aan de bekende Europese wintersportgebieden? Wij weten in ieder geval wel waar wij voor zouden kiezen…

OVER DE AUTEUR

Donna

Als online content writer bij dé VakantieDiscounter droom ik elke dag weg bij de mooiste plekjes. Van lange zonvakanties tot aan indrukwekkende stedentrips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *