Witte kerst, wintersport

Witte kerst! Waar moet je naartoe als je de feestdagen in de sneeuw wilt vieren?

Wanneer je aan een willekeurig persoon vraagt wat er bij de feestdagen hoort, dan zal de kans groot zijn dat het antwoord “een witte kerst” is. Groot gelijk, kerst is eigenlijk niet compleet zonder sneeuw. Helaas bestaat er een grote kans dat we het in Nederland ook dit jaar zonder witte kerst moeten stellen. Jammer is het zeker, maar er is nog een mogelijkheid voor sneeuw tijdens de feestdagen: je kunt namelijk ook gewoon de sneeuw opzoeken!

Mensen zien de feestdagen vaak als een fijn samenzijn met familie en vrienden. Waarom vier je deze dagen dan niet, met familie en vrienden, in de bergen? Sneeuw buiten, een knisperende open haard en… een oud en nieuw feestje op de piste is toch een stuk leuker dan ergens op straat in Nederland?

Kerst in de sneeuw

Kerst is de mooiste tijd van het jaar als we kijken naar de gezelligheid met vrienden en familie. Dit is dan ook één van de redenen waarom je met de kerst waarschijnlijk toch met een ander oog richting wintersport kijkt. Je wilt natuurlijk wel naar die leuke, sfeervolle dorpjes gaan als je er dan toch voor kiest kerst elders te vieren!

Witte kerst, wintersportKlein, sneeuwzeker en lekker rustig; het zijn maar een paar eisen die de gemiddelde wintersporter op z’n lijst heeft staan wanneer hij met kerst weg wilt. Ook al is ‘lekker rustig’ natuurlijk voor iedereen relatief. Het opzoeken van de grote skigebieden is altijd wel leuk, maar om nu te zeggen dat je graag de kerstdagen doorbrengt in de rij voor de lift… Nee, daar is niemand voor te porren!

Dat doen we al genoeg bij de supermarkt, dus dat slaan we tijdens het wintersporten graag over. Gezelligheid en saamhorigheid voeren de boventoon en dan is het wellicht slimmer om richting een ietwat rustiger gebied te gaan. Voor een gourmetstel hoef je een gebied niet over te slaan, want die neem je als Hollander toch mee, en met een relatief onbekende plek die wél extra mooi is heb je meteen een erg mooie kerstkaart te pakken die de buren overtreft!

Santa Cristina

Maar goed, waar ga je dan heen? Uiteraard is het belangrijk dat er sneeuw ligt en daarvoor zijn delen van Italië en Oostenrijk zeer geschikt. Santa Cristina (ook wel bekend als Sankt Christina) bijvoorbeeld, wat in het Italiaanse Val Gardena ligt, is onderdeel van een vrij groot wintersportgebied met een authentiek karakter.

Toegang tot nabijgelegen skigebied Sella Ronda kan in de vakanties wel druk zijn, maar omdat het zo’n groot gebied is, heb je nog genoeg andere opties om naar toe te gaan. Zo ben je én in een groot gebied én sta je niet middenin een menigte van andere wintersporters.

Brand

Een andere optie voor een witte kerst is Brand in het Oostenrijkse Vorarlberg. Brand is een rustig klein dorpje met een typisch Oostenrijkse sfeer. Het zit vol met alpenweides en ook al hebben ze er bijna geen après-ski, ieder jaar valt hier wel geregeld de sneeuw met bakken uit de hemel waardoor je je écht geen zorgen hoeft te maken of de daken wit zijn.

Witte kerst: Oostenrijk, Familienhotel LagantMet het hele gezin op wintersport? Kies dan voor Familienhotel Lagant. Het hotel is van alle gemakken voorzien en er ligt een bushalte voor de deur.

Oud & nieuw in de sneeuw

Witte kerst, oud & nieuwVeel skigebieden pakken groots uit tijdens de jaarwisseling met o.a. grote feesten in het dorp en soms zelfs op de piste. Als je volle bak in de sneeuw wilt feesten dan is het wel belangrijk om te weten waar je heen moet gaan, aangezien de jaarwisseling lang niet overal uitbundig gevierd wordt.

Want in de meeste kleine skigebieden worden bijna geen feesten georganiseerd en de locals zelf vieren het meestal niet heel heftig. Als je in de dorpjes verblijft zoals die hierboven staan, moet je niet verwachten dat er tot ’s ochtends vroeg feest zal zijn! Sterker nog, meestal schieten de inwoners hier en daar wat vuurwerk af en gaan ze daarna snel naar bed toe. Prima als je een rustige jaarwisseling wilt, maar als je naar iets anders op zoekt bent dan moet je toch echt ergens anders naartoe gaan.

Val Thorens

In Frankrijk zijn elk jaar wel een paar dikke oud & nieuw feesten op of rondom de pistes. Val Thorens is toch wel een van de gebieden die de kroon spant!

Om 00.00 uur wordt er middenin het dorp een gigantisch feest gehouden met heel veel vuurwerk dat werkelijk overal te zien is en daarnaast zijn er nog genoeg kroegen, bars en clubs open om tot ’s ochtends vroeg door te gaan met het nieuwe jaar inluiden.

Witte kerst, Val ThorensIn Residence Tourotel verblijf je in nette appartementen direct aan de piste. Het gezellige centrum van Val Thorens ligt praktisch op kruipafstand.

Tignes

Ook in Tignes weten ze wel hoe ze het nieuwe jaar moeten verwelkomen! Midden op de piste, net buiten het dorp, wordt een festival georganiseerd met plek voor duizenden mensen compleet met dj’s, meerdere bands en veel vuurwerk! Net als in Val Thorens hoeft het verblijf in Tignes niet heel veel te kosten.

Davos

Als je het toch wat rustiger aan wilt doen tijdens de jaarwisseling dan hebben we ook nog een goede tip voor je. In het Zwitserse Davos hebben ze namelijk een redelijk bizarre nieuwjaarstraditie die gegarandeerd voor een glimlach gaat zorgen.

Op nieuwjaarsdag vindt er tussen drie en zes uur ’s middags een race plaats in het dorp, met biggetjes! Op een afgezet parcours racen de biggetjes door de sneeuw over en door verschillende obstakels. Dit alles gaat samen met live muziek en een hoop gezelligheid. Overigens kan je in het dorp ook prima feesten op oudejaarsavond, verwacht alleen geen gigantische party zoals bijvoorbeeld in Tignes of Val Thorens.

Weet jij al waar je dit jaar jouw witte kerst het liefst zou vieren?

* Prijzen gelden op moment van publiceren van dit artikel en voor de kerstperiode

OVER DE AUTEUR

Robert

Robert staat al sinds jongs af aan in de sneeuw en ondanks een uitstapje op een snowboard ligt zijn hart bij het skiën. Nu zoekt hij jaarlijks tussen de bergen naar de vallende vlokken en vanuit zijn voorliefde voor alles wat met winter(sport) te maken heeft is hij Snowchamps gestart, dé plek om heel de BeNeLux enthousiast te maken voor de winter(sport)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *