Welkom in Montenegro

Dobro dolsi u Crnu Goru! Welkom in Montenegro

Dacht je dat je de mooiste landen in Europa wel hebt gezien? Mis! Je bent ongetwijfeld nog niet in Montenegro geweest. Op een relatief kleine oppervlakte vind je hier een veelzijdigheid waar je u tegen zegt. Ontdek een stukje Europa dat nog maar weinig Nederlanders kennen.

Fijne stranden, historische stadjes en last but not least indrukwekkende bergen. Dat is in het kort wat dit land je te bieden heeft. Niet verrassend dat steeds meer Nederlanders en Belgen dit pareltje ontdekken.

Montenegro, op zijn Montenegrijns Crnu Gory, betekent Zwarte Bergen. Maar liefst 80% van het land is berg. Je kan hierdoor – ja, echt! – in één dag zonnebaden en skiën.

Montenegro in een vogelvlucht

Montenegro was tot eind 20e eeuw onderdeel van voormalig Joegoslavië, net als o.a. Slovenië, Kroatië, Macedonië en Bosnië en Herzegovina. Nadien ging het verder als Servië en Montenegro, waarna het zich in 2006 onafhankelijk liet verklaren.

Toerisme ging daarna langzaamaan een rol spelen en nu is het een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Maar dat komt niet door de Nederlandse of Belgische toeristen, die komen hier nog relatief weinig. Tijd om daar verandering in te brengen! Want wat is het fijn om met dit unieke vakantieland kennis te maken.

Montenegro heeft een oppervlakte van ca 14.000 km². Hiermee is het na Slovenië het kleinste land van voormalig Joegoslavië. Doordat een groot deel van het land en de natuur beschermd is, is het ook dunbevolkt. Er wonen ruim 600.000 inwoners, waarvan een derde in de hoofdstad woont. Kun je nagaan hoe rustig het daar buiten is…?!?

Montenegro voor zonliefhebbers

Om er nog wat cijfers tegenaan te gooien; je kunt rekenen op ca. 260 dagen zon per jaar, in de zomer lopen de temperaturen op tot boven de 30 °C en je vindt er maar liefst 300 km aan kust, meer dan 100 kiezel-/zandstranden en tal van baaien en eilandjes. Een zonovergoten vakantie is dus binnen handbereik!

Zonvakantie MontenegroDe badplaatsen van Montenegro doen niet onder aan die van de Zuid-Franse badplaatsen. Een enkele (zoals Tivat) is zelfs mondain te noemen. Deze wordt niet voor niets ook wel het Monaco van de Balkan genoemd. Bekender dan Tivat is echter Budva, de nummer één bestemming in Montenegro.

Samen met de omliggende badplaatsen (zoals Becici en Petrovac) vormt Budva het toeristische hart van Montenegro. Langs de Budva Rivièra, zoals dit gebied ook wel wordt genoemd, vind je talloze kleine en grote baaien met stranden. En met dank aan het uitgebreide busnetwerk zijn deze allen eenvoudig te bereiken.

Avala Resort & Villas, Budva (Montenegro)Op zoek naar een fijn strandhotel in Budva? Ga voor Avala Resort & Villas! Je waant je in een weelde van luxe en hebt een privéstrand voor de deur liggen. Vanaf dit strand loop je eenvoudig het ommuurde stadsgedeelte in.

Cultuur snuiven in onontdekt Montenegro

Maar Budva is meer dan enkel zon, zee en strand. De levendige stad kent een middeleeuwse stadskern waarvan het hart van menig cultuurliefhebber sneller van gaat kloppen. Binnen de stadspoorten van het autovrije, ommuurde gedeelte lopen pittoreske straatjes met een Victoriaans tintje kriskras door elkaar heen terwijl je het ene na het andere bijzondere gebouw voorbij ziet komen.

Cultuur in Montenegro, KotorDoor de centrale ligging van Budva is het daarnaast mogelijk om vanuit deze badplaats meer te zien van de cultuur die Montenegro rijk is. Het middeleeuwse Kotor, zonder twijfel één van de mooiste steden van Montenegro, ligt op ca. 30 minuten rijden met bus. Voor slechts enkele euro’s koop je een retourtje. Dit geldt overigens ook als je naar andere plaatsen wilt; met de bus is het heel eenvoudig en voordelig.

Kotor, dat in zijn geheel wordt omringd door een vestingmuur, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Waarom zal je snappen als je door de smalle straatjes loopt. Voor het mooiste uitzicht beklim je de trappen langs de stadsmuur. Het zijn 1.260 traptreden volgens de gidsen, maar het kan als meer voelen én spierpijn is gegarandeerd. Maar dat geldt ook voor een fenomenaal uitzicht!

Een kijkje in de hoofdsteden van Montenegro

Op een ruim een uur rijden van Budva vind je de officiële hoofdstad van Montenegro, Podgorica. Laat je vooral niet afschrikken door je eerste indruk; het kan door de lange, rechte boulevards armoedig overkomen. Kijk even verder en ontdek de charme. Waar andere hoofdsteden in Europa zijn aangetast door de komst van massatoerisme, heeft deze stad nog een hoop karakter. Onbedorven!

Gevoelsmatig is Podgorica voor de inwoners van Montenegro helemaal niet de hoofdstad, zij zien Centinje als de culturele en historische hoofdstad van het land. En ooit was het ook de hoofdstad, toen Montenegro nog Koninkrijk Montenegro heette. Het stadshart wordt hierdoor gekenmerkt door veel oude paleizen uit de 18e en 19e eeuw.

Het luxepaardje van Montenegro

Porto Montenegro, TivatOp ca. een half uur rijden van Budva vind je de luxe equivalent van St. Tropez, Porto Montenegro. Nadat Montenegro en Joegoslavië zelfstandig verder gingen, raakte het stadje, dat bij Tivat hoort, in verval. Zakenman Paul Munck besloot samen met een groep miljardairs de stad opnieuw op de kaart te zetten. Met succes!

Het is nu een plek waar de (inter)nationale jetset graag komt, een plek vol hotels, winkels en als je zelfs tot de jetset wilt behoren, zelfs een internationale school voor de jetset. Vergaap je hier aan de lokale rijken!

Er is overigens ook nog een authentiek deel (het voormalige Tivat) overgebleven. Hier kun je slenteren en een iets goedkoper drankje bestellen dan aan de jachthaven.

Welkom in Montenegro: Tivat, Regent Porto Montenegro HotelHet luxe Regent Porto Montenegro Hotel ligt direct aan de waterkant van Tivat. Je kijkt uit over de jachten der rijken en waant je in een Venetiaanse sfeer met dank aan de inrichting. En de service? Precies wat je mag verwachten van een vijfsterren hotel.

Hebben we je enthousiast gemaakt? Bekijk ons voordelige aanbod en ontdek dit bijzondere land. Een echte parel in de Balkan!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Dobro dolsi u Crnu Goru! Welkom in Montenegro

  1. Ook wij zijn vroeger herhaalde keren in yougoslavie geweest. Een prachtig land. Bijna de hele kuststreek hebben
    wij gedaan. Aan te bevelen. Nu zijn we er te oud voor om het met de auto te doen. Maar vliegen nog graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *