Bezienswaardigheden Kotor, Montenegro

Adembenemend Kotor & haar bezienswaardigheden

Er zijn van die bestemmingen die je met eigen ogen moet zien. Die zo mooi zijn dat het amper onder woorden te brengen is. Kotor, gelegen in de gelijknamige Baai van Kotor, is zo’n bestemming. Reis naar Montenegro, maak een klim langs de stadsmuur en krijg het gevoel alsof je in de fjorden bent beland.

In 2016 werd Kotor door Lonely Planet uitgeroepen als de nummer 1 havenstad van de wereld. Het zal ongetwijfeld bij hebben gedragen aan de toenemende belangstelling in Montenegro. Het Balkan-land mag zich – na buurland Macedonië – een bestemming in opkomst noemen.

Waarom je een vakantie naar Montenegro moet boeken? Het is er veelzijdig; dagjes cultuur wissel je eenvoudig af met een dagje natuur of strandhangen. Want met 300 km aan kustlijn én 260 dagen zon per jaar lukt dat laatste zeker. Maar Kotor alleen is ook al reden genoeg. Dit havenstadje spant de kroon!

Kotor in een vogelvlucht

Kotor is een oude havenstad aan de Baai van Kotor (door de Montenegrijnen Boka Kotorska genoemd). De oude vestingstad met prachtige stadsmuren herbergt een middeleeuws centrum dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

En feitelijk dankt Kotor haar populariteit anno 2017 ook aan UNESCO. In 1979 werd de stad namelijk ernstig beschadig door een aardbeving. Met dank aan UNESCO kon alles in ere worden hersteld en geniet je nu nog van al deze pracht en praal met een lange geschiedenis.

De oude stadskern werd gebouwd van de 12e tot 14e eeuw, ten tijde van de Nemanjic dysnastie. De eeuwen die daarop volgden (om precies te zijn van 1420 tot 1797) viel Kotor onder Venetiaans gezag. Dit is ook de reden dat je er veel Venetiaanse gebouwen vindt. Na deze periode kwam het o.a. onder Oostenrijk-Hongaars gestaan te staan.

Wat je niet mag missen in Kotor

Bezienswaardigheden Kotor: straatjesKotor is een verzameling van mooie gebouwen en om elke hoek vind je wel een bijzonder pleintje of straatje. Straatjes worden gevuld met boetiekjes, restaurants en terrasjes. Ruim 300.000 toeristen vinden elke keer hun weg tussen deze nauwe straatjes. Verdwalen kan zomaar, maar ver verdwalen zal je nooit; Kotor is klein.

In de vele straatjes vind je een aantal gebouwen die je echt niet mag missen. De Kathedraal van St. Tryphon is zonder twijfel het grootste en meest indrukwekkende gebouw van Kotor. De oorspronkelijke kerk werd al in de 8e eeuw gebouwd, de nieuwe kerk volgde in de 12 eeuw. Andere kerken die een bezoekje waard zijn, zijn o.a. de orthodoxe Sveti Luka en de 20e eeuwse Sveti Nikola.

Bij de hoofdingang (de seagate) vind je een unieke klokkentoren uit de 17e eeuw en voor de klokkentoren staat een unieke schandpaal. Wil je meer weten over het verleden van de havenstad, ga dan naar het maritiem museum van Kotor.

Durf jij de klim aan?

Bezienswaardigheden Kotor: stadsmuur beklimmenHoog boven de stad – zo’n 280 meter boven de zeespiegel – vind je de resten van een fort. Het fort is mooi, maar het uitzicht vanaf deze locatie is nog vele malen mooier. Als je de klim aandurft, word je beloond met een adembenemend panorama over de stad, de haven, de stadsmuren én de Baai van Kotor. Voor een kleine bijdrage van € 3,- mag je aan de klim beginnen!

Trek je goede schoenen aan, want de klim duurt wel even. Volgens onze gids was het 700 treden naar het kerkje halverwege (wat ook al een fantastisch uitzicht oplevert) en dan nog 560 extra treden naar het fort. Of ze kan tellen, is de vraag! Want dat tweede deel is voor je gevoel aanzienlijk langer. Kronkelend over smalle trappetjes bereik je uiteindelijk wel de top.

Naast goede schoenen raden we je aan om voldoende drinken mee te nemen, al staan er ook verkopers onderweg. En een beetje chips is ook wel fijn om zout binnen te krijgen. Vergeet je camera niet! Het uitzicht móet vastgelegd worden.

Ontdek ook de rest van de Baai van Kotor

Bezienswaardigheden Kotor: baaiKotor is klein en je hoeft hier niet meteen een volle dag mee te vullen. Neem ook de tijd om de rest van de Baai van Kotor (ook wel de Fjorden van het Zuiden genoemd) te ontdekken. Dit kan zowel per auto als per boot.

Per auto kan je via de hoofdweg de baai rondrijden. Je vindt er kronkelende weggetjes, haarspeldbochten en smalle passages die je langs de leukste dorpjes en archeologische bezienswaardigheden brengen.

Mocht jij nu niet zo’n fan zijn van haarspeldbochten, maak dan een boottocht. Zo kun je bijv. het schattige plaatsje Perast bezoeken en een kijkje nemen bij het eilandje Our Lady of the Rocks. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden.

Praktisch!

  • De meeste vakantiegangers die naar Montenegro gaan, verblijven in Budva en de badplaatsen rondom. Vanaf hier reis je voor ca. € 3,- (retour!) af naar Kotor. De bustocht duurt ca. 30-45 minuten, afhankelijk van waar je verblijft.
  • Mocht je liever in Kotor zelf verblijven, dan hebben we een heel fijn hotel voor je in de aanbieding, Allure Palazzi Kotor Bay. Dit hotel ligt vlakbij het strand en alle bezienswaardigheden.
  • Of Kotor duur is? Het valt mee! Aan het hoofdplein (en dan hebben we het echt over de meest toeristische plek) betaal je ca. € 7,50 voor een pizza. Drankjes zijn wel iets duurder dan op andere plekken in Montenegro.

Zie jij een (dag)tripje naar Kotor wel zitten? Bekijk ons aanbod naar Montenegro. Laat je ons even weten hoe het was? 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *