Tivat, mondain Montenegro

Tivat, de mondaine kant van Montenegro

Voor een strandvakantie in Montenegro zit je goed in Budva en de omgeving van deze bekende badplaats. Wie luxe en stedelijkheid zoekt, kan beter afreizen naar Tivat. Hier maak je kennis met mondain Montenegro.

Tivat in een vogelvlucht

Tivat, Porto MontenegroTivat – dat je in het zuidwesten van Montenegro, aan de Baai van Kotor, vindt – kent een geschiedenis die volgens documenten uit de 14e en 15e eeuw teruggaat tot de 3e eeuw v. Chr. Het was vooral een belangrijke religieuze bestemming. Ondanks deze lange geschiedenis is het wel een van de jongste nederzettingen in de Baai van Kotor.

En lange tijd lieten toeristen het stadje ook helemaal links liggen; Tivat is lang niet altijd het luxe pareltje van Montenegro geweest. Sterker nog; het is iets van de afgelopen decennia. Want nadat Montenegro en Joegoslavië zelfstandig verder gingen, raakte Tivat in verval.

Een rijke man, de zakenman Paul Munck, trommelde in 2006 wat mede-miljonairs op om de stad weer op de kaart te zetten. En het geld dat zij investeerden bleek niet nutteloos. Het deel van Tivat waar ze in investeerden, Porto Montenegro, is nu de plek waar de (inter)nationale jetset graag komt. En waar luxe winkels en restaurants het straatbeeld bepalen. Je vraagt je haast af of je je nu in Monaco of Montenegro begeeft…

De goedkopere kant van Tivat

Een nadeel heeft al die allure wel; drankjes bij de haven zijn – ondanks dat het uitzicht veel compenseert – niet bepaald goedkoop. En windowshoppen is bij de chique winkels doorgaans een beter idee dan ook echt met volle tassen de winkels uitlopen.

Om jouw uitgaven een beetje in balans te houden, kent Tivat gelukkig ook nog een authentiek deel. De charmante straatjes nodigen uit voor een slentermiddagje over de promenade die doorloopt tot aan het kleine haventje Kalimani.

Zo kom je ook nog eens in contact met de locals. En een lunch kost hier slechts een schijntje als je het vergelijkt met de prijzen in Porto Montenegro.

En bezienswaardigheden dan…?

Tivat, mondain MontenegroDie zijn er ook zeker. Bezoek bijvoorbeeld Villa Buca, geheel in renaissancestijl opgebouwd. Ooit was deze villa, in het centrum van de stad, van een adellijke familie uit Kotor. Nu is het een museum en galerij met zomerspeeltuin.

Voor de kust van Tivat vind je daarnaast het bloemeneiland Ostrvo Cvijeca. Hier vind je o.a. de overblijfselen van het klooster van de heilige aartsengel Michaël. Voor een mooi uitzicht over de baai en Tivat ga je naar het 300 meter hoger gelegen dorpje Gornja Lastva op de Vrmac Heuvel. En nog mooier uitzichtpunt ligt trouwens op 30 km van de stad; het ruim 700 meter hoge Sveti Ilija.

Een dagje strand? Hoewel Tivat zelf niet echt over een strand beschikt, trekken de inwoners op vrije momenten graag naar het ca. 15 km verderop gelegen Plavi Horizonti strand. Tivat is daarnaast de thuisbasis van vele festivals, met name in de zomer.

En laten we vooral niet het nut van de haven vergeten; vanuit Porto Montenegro kun je op de boot stappen om de Baai van Kotor te bewonderen. Via tussenstops bij het onbewoonde eilandje Our Lady of The Rocks en het schattige dorpje Perast kom je uiteindelijk aan in Kotor. Dit stadje heeft met dank aan haar lange geschiedenis en het mooie oude centrum (Stari Grad) niet zonder reden een plekje bemachtigd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De mooiste hotels in Tivat

Tivat, mondain MontenegroAan jou de keuze of je gaat voor een strandvakantie in Budva en Tivat slechts een dagje bezoekt óf besluit om hier ook daadwerkelijk te overnachten. In dat laatste geval hebben we twee fijne suggesties voor je:

  • Regent Porto Montenegro Hotel ligt – zoals de naam al doet vermoeden – in het luxe deel van Tivat. En nog wel direct aan de waterkant, waardoor je zo uitkijkt over de mooiste jachten. Ondertussen geniet je ook nog eens van vijfsterren service!
  • Sfeervolle kamers, een ligging aan een privéstrand en een toprestaurant; dat is in het kort waar je op kunt rekenen bij Hotel Palma. Je loopt vanaf hier in ca. 10 minuten naar Porto Montenegro.

We wensen je vast veel plezier in Tivat. En vergeet niet je mooiste jurkjes en broeken in je koffer te stoppen om te flaneren langs de immense jachten!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *