Kaapverdische eilanden

Boa Vista, Sal of Sao Vicente: voor welk van de Kaapverdische eilanden ga jij?

Dé winterzon bestemming van komende winter is als je het ons vraagt Kaapverdië. De zuidelijk gelegen archipel heeft alle ingrediënten in huis voor een relaxte zonvakantie met fijne temperaturen. Tijd om een keuze te maken waar je heen gaat. Wordt het Sal, Boa Vista of Sao Vicente?

Kaapverdië in een vogelvlucht

Kaapverdische eilandenHoewel Nederlanders Kaapverdië stug Kaapverdië blijven noemen, moet het eiland officieel Cabo Verde worden genoemd. Als het aan de regering van Cabo Verde ligt althans. Zij hebben de Verenigde Naties verzocht om de Portugese benaming overal aan te houden. Dat lijkt tot nog toe niet erg te lukken…

Maar Kaapverdië of Cabo Verde, het blijft maar een naam. Die overigens wel ergens zijn oorsprong vindt. Cabo Verde is een variant op de oorspronkelijke naam, Ilhas de Cabo Verde (Eilanden van de Groene Kaap). Deze naam dankt het aan de ligging tegenover de Kaap Verde (Groene Kaap), het meest westelijke punt van het Afrikaanse land.

De belangrijkste Kaapverdische eilanden

Kaapverdië bestaat uit 9 bewoonde eilanden, die verspreid in de Atlantische Oceaan liggen. Tussen sommige eilanden ligt maar liefst 350 km. De twee belangrijkste eilanden, Boa Vista en Sal, liggen echter op nog geen 100 km bij elkaar vandaan. Een derde eiland dat onder toeristen in opkomst is, is Sao Vicente. Dit eiland ligt op zo’n 250 km van de andere eilanden.

Omdat je je voornamelijk per vliegtuig (per boot wel mogelijk tussen Sal en Boa Vista) kunt verplaatsen tussen twee eilanden is het verstandig om vooraf goed te kijken welk van de eilanden het beste bij je past. Hoe je daarachter komt? Check snel de rest van het artikel om een weloverwogen keuze te maken.

Relaxen op Sal

Kaapverdische eilanden: SalHoewel elk Kaapverdische eiland uitnodigt om een weekje niets te doen, geldt dit nog wel het meeste voor het eiland Sal.

Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 200 km² en wordt gekenmerkt door kale en bijna woestijnachtige vlaktes afgewisseld met hagelwitte stranden. Stranden waar je niets meer te doen staat dan een boek lezen of een cocktailtje drinken.

Watersporters zijn er overigens ook aan het goede adres, juist door deze stranden én niet te vergeten de altijd aanwezige wind. Hierdoor kun je er geweldig goed wind- en kitesurfen. Maar ook snorkelen, zeilen, duiken en diepzeevissen behoren tot de mogelijkheden. En wat dacht je van een middagje dolfijnen spotten?

Het kloppende hart van Sal is Santa Maria, een vissersdorpje dat sinds de jaren ’90 uitgegroeid is tot de meest toeristische plaats van het eiland. Je vindt er leuke barretjes, terrasjes en (vis)restaurants vanwaar je zo het 8 km lange zandstrand opwandelt.

Kaapverdische eilanden, Hotel Oasis Salinas SeaTot rust komen kan het beste in een luxe hotel. En die vind je in overvloed op Sal. Wat dacht je van Hotel Oasis Salina Sea in Santa Maria? Je kunt in dit aan het strand gelegen hotel all inclusive verblijven. Geen zorgen om eten & drinken!

Authentieker Boa Vista

Kaapverdische eilanden: Bo VistaBoa Vista, wat letterlijk vertaald ‘mooi zicht’ betekent, is het eiland dat het dichtstbij de Afrikaanse kust ligt, maar ook een hoop Europese invloeden kent. Hierdoor is het eiland net wat afwisselender dan het relax-oord Sal.

De droge woestijnvlaktes worden hier afgewisseld met duin en stranden. De stranden (in totaal zo’n 55 km) zijn nog een stukje leger dan op Sal, want toerisme begint hier eigenlijk pas de laatste jaren een grotere rol te spelen. Dit zorgt ervoor dat je nog authentieke dorpen tegen komt op het eiland.

Het toerisme dat je er wel vindt, speelt zich met name af rond de hoofdstad Sal Rei. Dit is de enige noemenswaardige stad van het eiland. Er heerst een relaxte vibe; vrouwen maken vis schoon in de schaduw aan het strand terwijl hun kinderen met elkaar spelen. Je kunt dit tafereel gadeslaan vanaf een van de terrasjes, óf een praatje aanknopen met één van de vrouwen.

Kaapverdische eilanden: Boa Vista, Appartementen Ca' NicolaKom tot rust tijdens je vakantie in Appartementen Ca’ Nicola in Sal Rei. Relax in je appartement, werk aan je bikini/zwembroek-body in de fitnessruimte of zoek de zon op aan het strand.

Onbekend Sao Vicente

Kaapverdische eilanden: Sao VicenteSao Vicente is een nog relatief onbekend eiland, maar je vindt er wel de gezelligste stad van heel Kaapverdië. De havenstad Mindelo is voor veel vakantiegangers dé reden om juist naar dit eiland af te reizen.

Het centrum bruist van de gezelligheid; in het centrum treffen locals elkaar de hele dag door. Maar ook in de nacht. Het is de stad met de meest levendige uitgaansscene van de hele archipel. Je geniet er regelmatig van Portugese en Afrikaanse live muziek op straat. En tijdens carnaval gaat het dak er al helemaal af.

Bang dat je gebroken terugkomt? Nee hoor! Overdag kun je bijslapen op een van de mooie stranden die het eiland rijk is. Dat geldt overigens niet alleen voor dit eiland, maar voor alle Kaapverdische eilanden.

Kaapverdische eilanden: Sao Vicente, Oasis Porto Grande HotelSao Vicente wordt niet gekenmerkt door massa’s luxe hotels aan het strand, maar wel over enkele kleine toppers. Zoals Oasis Porto Grande Hotel, één van de oudste hotels op het eiland. Gebouwd in koloniale stijl én aan het centrale plein van Mindelo.

Voor welk van deze Kaapverdische eilanden ga jij het liefst?

Ook leuk om te lezen

  • 13 dingen die je misschien nog niet wist over Kaapverdië13 dingen die je misschien nog niet wist over KaapverdiëStaat jouw vakantie naar Kaapverdië voor de deur en wil je graag wat meer weten over het eiland? Of ga je nog boeken en weet je – behalve het hoge zon, zee, strand gehalte – eigenlijk te weinig over de Afrikaanse eilandengroep? Wij helpen je met liefde!
  • Ga eropuit! 9x doen in KaapverdiëGa eropuit! 9x doen in KaapverdiëKaapverdië is een van de populairste (winter)zonbestemmingen onder onze boekers. Heb jij een vakantie naar Kaapverdië op de planning staan en wil je niet alleen maar strandhangen? Lees snel verder, want er is genoeg te doen!
  • Afvinken maar! De leukste dingen om te doen op Sao VicenteAfvinken maar! De leukste dingen om te doen op Sao VicenteBoa Vista en Sal zijn zonder twijfel de bekendste én populairste Kaapverdische eilanden. Maar wist je dat Kaapverdië uit maar liefst 10 eilanden (waarvan 9 bewoond) bestaat? Tijd om een van de underdogs onder de aandacht te brengen; Sao Vicente.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *