Wat te doen in Willemstad? De ultieme checklist!

Wie een vakantie naar Curaçao boekt, kan er niet om heen; je moet minimaal één dagje spenderen in de hoofdstad van het Caribische eiland. Maar wat is er te doen in Willemstad? Genoeg als je het ons vraagt.

Slenter langs de kleurrijke grachtenpandjes

Wat te doen in Willemstad, Curaçao: grachtenpandjesWist je dat Willemstad ook wel het Amsterdam van het westelijk halfrond wordt genoemd? Niet geheel verrassend; Curaçao behoort sowieso tot het Koninkrijk der Nederlanden. Maar dat is niet alles.

Wie langs de kade in met name de wijk Punda wandelt, zal zich ook echt even in Amsterdam wanen. De grachtenpandjes doen je ongetwijfeld sterk denken aan de huizen rond de Amsterdamse grachten. Behalve dat ze net nog een stuk kleurrijker zijn. Je kan niet anders dan hier vrolijk van worden!

De grachtenpandjes zijn het thuis van leuke winkeltjes, restaurants en barretjes. Aan gezelligheid dus ook zeker geen gebrek!

Het meest gefotografeerde gebouw van Willemstad is ongetwijfeld Penha Punda. Dit knalgele gebouw op de hoek van de kade aan de Heerenstraat huisvest een van de oudste winkels van Curaçao. Het pand stamt al uit 1708!

Ga street art spotten in Otrabanda (en andere wijken)

Wat te doen in Willemstad, Curaçao: street artWat je absoluut moet doen in Willemstad? Street art spotten. En dan met name in de wijk Otrabanda, aan de overkant van Punda. Hier vindt meerdere keren per jaar het festival Kaya Kaya Party plaats.

En na weer een editie van dit festival zijn er steevast enkele nieuwe kunstwerken te bewonderen op de toch al kleurrijke pandjes. De meest bekende werken zijn o.a. de rainbow stars (perfect voor een nieuwe profielfoto!) en de kip. Maar ook de blauwe adelaar aan de Willemstraat is geweldig!

Otrabanda is overigens niet de enige wijk waar je in Willemstad street art kunt spotten. Ook Punda is een vrolijk geheel van kunstwerken. En na jarenlang van verval is de voormalige hoerenwijk Scharloo weer in de picture door… juist, street art!

Lees meer over de street art in Willemstad

Steek de Pontjesbrug over

Wat te doen in Willemstad, Curaçao: PontjesbrugEén van de bekendste bezienswaardigheden van Willemstad? Dat is de Koningin Emmabrug, in de volksmond bekend als de Pontjesbrug. Het lijkt een eenvoudige houten brug die simpelweg de wijken Otrabanda en Punda met elkaar verbindt, maar dat is het allerminst.

De Pontjesbrug is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Hij is 168 meter lang en drijft op 16 pontons in de Sint Annabaai. Zodra er een boot wil passeren (en dit kunnen ook grote cruiseschepen zijn), draait de brug in zijn geheel richting de kade.

Oversteken kan dan even niet meer lopend (enkel via een speciale gratis ferrydienst), maar als je er op staat op het moment dat hij gaat draaien heb je het beste uitzicht en draai je lekker mee. Houd er wel rekening mee dat dit bij grote schepen tot een uur kan duren. Bij kleine schepen sta je binnen 10 minuten weer aan wal.

Vanaf de Pontjesbrug heb je het mooiste uitzicht over de kleurrijke grachtenpandje aan de kades van Punda. Dit is de plek om die ene toffe vakantiefoto te maken.

Koop een dikke dame als aandenken

Wat te doen in Willemstad, Curaçao: dikke dameChichi’s – ofwel Dikke Dames – zijn een begrip op Curaçao. Beeldjes en afbeeldingen van deze dames zie je overal terug op het eiland. Ze representeren de levendige, oude zus in het gezin. En familie is belangrijk voor de Antillianen!

In het hart van Punda, nabij de Windstraat, vind je een levensgroot kunstwerk van een chichi die uitkijkt over de blauwe wateren van Curaçao. Wie hier om de hoek slaat, komt uit bij misschien wel een van de leukste winkeltjes van Willemstad, de Chichi Shop. Hier koop je het leukste aandenken voor thuis; chichi’s in alle vormen, maten en kleuren.

Kies uit de leukste eettentjes

Is eten & drinken een belangrijk aspect van jouw vakantie? Pietermaai is de wijk waar je moet zijn. De wijk wordt ook wel het Soho van Curaçao genoemd.

Niet zonder reden; tot 20 jaar geleden was deze wijk totaal verlaten en het toneel van vooral veel criminaliteit. Inmiddels is het helemaal opgeknapt, zijn de huizen mateloos populair en geniet je er van veel gezelligheid in de vorm van leuke eet- & drinkadresjes.

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Mundo Bizarro, die de oplettende kijker herkent van de film F*ck de liefde. Elke donderdag speelt er een jazzband terwijl je geniet van een fijne maaltijd of verfrissende cocktail. Een andere aanrader is Kome, waar je sowieso de goddelijke brownies als dessert moet proberen. Bij Ginger geniet je van moderne gerechten met een Aziatisch tintje. Een afsluitend drankje doe je bij Miles Jazz Cafe.

Overnacht in één van de vele boutique hotels

Wat te doen in Willemstad, Curaçao: hotelsBen jij nu al enthousiast over Willemstad? En zo enthousiast dat je er niet slechts een dagje wilt spenderen, maar het liefst jouw hele vakantie wilt doorbrengen. Dan raden we je aan om in de wijk Pietermaai te verblijven. Deze opkomende wijk is niet alleen het het thuis van vele eettentjes, maar ook van kleinschalige boutique hotels.

  • Eén van onze toppers is Pietermaai Boutique Hotel. Ondanks de ligging midden in het centrum heb je de keuze uit twee kleine zwembaden. En originele details (bijv. in de vorm van balkplafonds) worden hier moeiteloos afgewisseld met moderne gemakken als gratis WiFi en airco.
  • Ook Scuba Lodge Boutique Hotel & Ocean Suites vinden we geweldig. Het boutique hotel bestaat uit meerdere voormalige herenhuizen, die tot één kleurrijk en knus geheel zijn gevormd. Extra pluspunt; er is een klein strand waar je met je voeten in het zand kunt ontbijten.
  • Boho Bohemian Boutique Hotel is ook al zo’n knus boutique hotel. De tuin biedt ruimte voor een verfrissende duik in het zwembad en er staat een barbecue voor gezellige en lange avonden. Met dank aan de persoonlijke touch van het personeel voel je je daarnaast direct thuis in dit driesterren hotel!

Wat te doen in Willemstad? Meer opties!

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Willemstad? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Wist je dat Willemstad een grote cruisehaven heeft? Hier is plaats voor meerdere enorme schepen en dan legt er ook nog regelmatig een cruiseschip aan in de Sint Annabaai. Als deze laatste arriveert, moet je eigenlijk klaarstaan op de brug. Hoe dichterbij je cruiseschepen spot, hoe machtiger.
  • Neem een kijkje bij het Kura Hulanda Museum. Willemstad verlaten zonder dit te doen, is wat ons betreft een no-go. Je leert hier meer over de geschiedenis van het eiland en in het bijzonder over de slavernij.
  • Een andere must-see is Fort Amsterdam, het grootste fort van het eiland. Je vindt deze aan de waterkant in de wijk Punda en kunt er een kijkje nemen bij o.a. een gouverneurswoning en kerk.
  • ‘Dushi’ en ‘Curaçao’: deze woorden zijn levensgroot uitgebeeld in het Koningin Wilhelminapark in de wijk Punda. Dé plek voor even een lekkere corny foto.
  • Eten tussen de locals? Dat doe je in Plasa Basieu. Van maandag t/m zaterdag worden hier rond middaguur tal van specialiteiten bereid. De meest bekende? Stoofvlees van de geit.

Wat je ook gaat doen in Willemstad, het wordt ongetwijfeld een feestje!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *