Street art Curaçao

Street art op Curaçao: hier moet je zijn!

Het helderblauwe water rondom het eiland, de kleurrijke huisjes in Willemstad; aan kleur geen gebrek op het Caribische eiland. En dan vind je op de koop toe ook nog eens geweldige street art op Curaçao. De hoofdstad Willemstad mag je niet missen als je van deze vorm van kunst houdt!

Willemstad in een notendop

Het is een verplicht nummertje wanneer je afreist naar Curaçao; de hoofdstad Willemstad. Hoewel verplicht nummertje een negatieve associatie heeft, is dit zeker geen straf. Slenteren door de hoofdstad, en in het bijzonder langs de kade met kleurrijke huisjes, is ge-wel-dig.

De laatste jaren is dit nog leuker geworden; er is flink wat street art verschenen in het straatbeeld van de hoofdstad van Curaçao. Voor dit hoofdstuk laten we dan ook de belangrijke hotspots als de Pontjesbrug even links liggen. Street art it is!

De belangrijkste street art kunstwerken

Street art Curaçao: kleurrijke trappenAls we een kaart zouden uittekenen van alle street art op Curaçao, zou Willemstad feitelijk één grote punaise zijn. Het aantal kunstwerken is simpelweg niet op één hand te tellen. En ook niet op tien handen.

Laten we allereerst dan maar de bekendste street art op een rij zetten:

  • Voor een te gekke vakantiefoto van jezelf met street art ga je naar de Madurostraat. Hier vind je de zogenaamde Punda Wings. Dit kunstwerk – van Aviantia Damberg – is zonder twijfel één van de meest gefotografeerde murals van het eiland. Voel je een engel wanneer je je armen spreidt!
  • Een kunstwerk dat je steeds vaker terugziet op Instagram, is de rainbow stair in de wijk Otrabanda. Hij werd hier gerealiseerd tijdens het Kaya Kaya-festival (daarover later meer) en staat garant voor een kleurrijke selfie.
  • Nabij de Windstraat in de bekende wijk Punda vind je een chichi, ofwel een dikke dame. Deze zie je overal terug op het eiland en representeert de levendige, oudste zus in het gezin. Familie is erg belangrijk voor de Antillianen! Direct naast dit kunstwerk vind je prachtige flamingo’s met een voor Curaçao toepasselijke quote.

Street art Curaçao: chichi

Street art in voormalige hoerenwijk Scharloo

Street art Curaçao: ScharlooScharloo, een voormalige hoerenwijk, was tot een aantal jaar geleden geen plek waar je wilde rondslenteren én zeker niet ’s avonds. Maar de wijk wordt momenteel danig opgeknapt en door de street art rondom de Koningin Wilhelminabrug weten steeds meer mensen de weg naar de wijk te vinden.

Eén van de bekendste kunstwerken in dit stadsgedeelte is het prachtige blauw/gele pand op de hoek van de Scharlooweg en de N. van de Brandhofstraat. Op het pleintje hier tegenover vind je een ander bijzonder kunstwerk; een vis gemaakt van plastic afval. Plastic is een grote bedreiging voor de onderwaterwereld rondom het eiland en dit is een vuist in de strijd tegen dit probleem.

Ook de parkeerplaats aan de Scharlooweg is een pareltje voor liefhebbers van street art. Welke kant je ook op kijkt; de muren zijn stuk voor stuk prachtig versierd. O.a. met een prachtige bruid en een dito vader- en zoonportret.

Street art Curaçao: Scharloo

Otrabanda & Kaya Kaya Party

Street art Curacao: kipOm de wijk Otrabanda nieuw leven in te blazen, werd er enkele jaren geleden een festival bedacht; Kaya Kaya Party. Het evenement vindt plaatst in augustus en december en lijkt elke editie weer groter en succesvoller te worden.

De afgelopen edities hebben – buiten veel gezelligheid tijdens het evenement – ervoor gezorgd dat er talloze kunstwerken in het straatbeeld zijn verschenen. En na elke editie zijn er weer nieuwe pareltjes te vinden.

Een bekend kunstwerk – naast de eerdergenoemde rainbow stairs – is de kip, welke je vlakbij de kleurrijke trappen vindt. Ook de blauwe vogel aan de Willemstraat is een echte echte eyecatcher, evenals de drie vrouwelijke portretten in een zijstraat van de Frederiksstraat. En dat is nog maar een kleine greep uit alle street art in Otrabanda!
Street art Curaçao: blauwe vogel

Nog meer street art op Curaçao

Street art CuraçaoDacht je dat je nu alle street art op Curaçao hebt gezien? Mis! Willemstad biedt nog veel meer kunstwerken. Tijd om er nog een paar van onze persoonlijke favorieten uit te pikken:

  • Tussen de Keukenstraat en Heerenstraat vind je een pleintje waar je je even in het groen waant. De veelal groene muren zijn uitgedost met kleurrijke vogels en de voor Curaçao zo typerende leguanen. En het zijn niet simpelweg schilderingen; de kunstwerken zijn op de muur gecreëerd in 3D.
  • Verspreid door de stad vind je diverse portretten van jonge meisjes met doordringende ogen, allemaal van dezelfde kunstenaar. Eén van de meest indrukwekkende vind je aan de Van Speykstraat in de wijk Pietermaai.

Wanneer ga jij deze street art op Curaçao live spotten?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *